DOLAR 7,6897
EURO 8,9609
ALTIN 458,21
BIST 9,8218
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 30°C
Parçalı Bulutlu

TÜKODER Gölcük Şubesi Başkanı Muhterem Aslan ekmek zammını eleştirdi

TÜKODER Gölcük Şubesi Başkanı Muhterem Aslan ekmek zammını eleştirdi

muhterem-aslan-tükoder-gölcük-şube-başkanıTüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Muhterem Aslan, ekmeğe yapılan zamları eleştirerek, 2007 yılında Ege Üni. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü, Hububat İşleme ve Mühendisliği Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Sezgin Ünal’ın kaleme aldığı ekmeğin maliyet unsurları adlı yazısını yayınlayarak bu yazının örnek olarak alınması gerektiğini dile getirdi

Başkan Aslan, Prof.Dr.Sezgin Ünal’ın yazısını tüketicilere örnek olarak sundu

Başkan Aslan, yaptığı açıklamada Ege Üni. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü, Hububat İşleme ve Mühendisliği Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Sezgin Ünal’ın yazısını örnek olarak sunarak, “Öncelikle ekmeğe gelen zam halka bir yük daha oluşturmaktadır. Açıklamamda Prof. Dr. Sezgin Ünal’ın kaleme aldığı Ekmeğin maliyet unsurlarını tüketicilere sunmak istiyorum. Sayın Ünal’ın yazısı, ‘Halkımızın başta gelen gıdası olan ekmek konusunda ülke çapında uygulanan genel bir politika olmadığından, daha önceleri yerel yönetimlere verilen fiyat ve gramaj belirleme yetkisi son yıllarda 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu gereği her ilin Fırıncılar ve Odası tarafından kullanılmaktadır. Ülkemizdeki ekonomik şartların yöresel değişkenliği nedeniyle de ekmek gramaj ve fiyatlarında doğal olarak farklı uygulamalar yaşanmaktadır. Türkiye genelinde fırın sayısının ihtiyaçtan fazla olması, atıl kapasita/haksız rekabet sebebiyle zaman zaman belirlenen fiyattan ucuz ekmek satılması yanında, bazı basın organlarının konuyu yeterince incelemeden yaptığı sorumsuz ve yanıltıcı yayınlar da halkımızı rahatsız etmektedir. Ekmek maliyet hesabında önemli ve değişken olan; fırın tipi ( döner tabanlı borulu ), fırın kapasitasi, fırında çalışan işçe sayısı, sigortalı olup olmaması, fırın yeri ve kirası gibi hususların etkisi nedeniyle standart bir uygulama olamamaktadır.

Her ilde Fırıncılar Odasının hazırladığı gramaja göre maliyet tablosu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından tasdik edilerek uygulamaya geçilmektedir.

Ekmekte maliyeti oluşturan unsurları aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz.

  1. a) Un fiyatı %30-45
  2. b) Genel imalat giderleri %20-30
  3. c) İşçilik ve yasal yan ödemeler %15-30
  4. d) İmalatçı karı %10-25
  5. e) Bayi karı %10-20
  6. f) Katma değer vergisi %1

Ekmek üretiminde maliyeti etkileyen en önemli etken fırın başına üretilen ekmek miktarıdır. İşçilik giderleri yanında, genel işletme giderlerinin önemli bölümü sabit giderler olup, totem ekmek miktarı arttıkça, bir ekmek başına düşen maliyet azalacaktır. Bunu sağlayabilmek için fırın sayısı azaltılmalı, üretim miktarı arttırılarak birim ekmek maliyeti düşürülmeli, bayi/bakkal karı sınırlandırılmalıdır. Maliyet tablosunda yer alan ile fiyatlarının gerektiği gibi incelenmesi önemlidir. Bu hususlara uyulduğunda ekmek fiyatlar ucuzlatılabilir kanısındayım. Ekmek veriminde un tipinin üretilecek ekmek miktarına etkisi yoktur. Ekmek gramajı ve pişme kaybı esastır. Ekmek üretiminde; unun yoğurma kazanına boşaltılması, yoğurma, fermantasyon, hamur kesme, şekil verme, son fermantasyon, pişirme işlemleri sırasında olabilen çeşitli hataları, hammaddeden gelen hatalar ele alındığında % 2 fire olacağı genelde kabul edilmektedir.Sonuç olarak 50 kilogramlık bir çuval undan 63,1-63,6 kg. 250-300 gramlık net ekmek elde edilir.’”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.