DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Yeni kimlik kartları 2018 yılına kadar vatandaşlar dağıtılacak

Yeni kimlik kartları 2018 yılına kadar vatandaşlar dağıtılacak

yeni-kimlik-kartlari-icin-18-tl-odeyecek-5269638_8486_oCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayladığı kanunla “nüfus cüzdanı” ibareleri “kimlik kartı” şeklinde değiştirilirken, yeni kimlik kartlarının dağıtım çalışmalarına ise hız verildi. Pilot bölge olarak seçilen Kırıkkale’de yeni kimlik dağıtımına başlanırken, 2018 yılına kadar ülke genelinde ve yurtdışındaki Türk vatandaşları yeni kimliklere kavuşacak.

10 YIL GEÇERLİ OLACAK

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından sonra  Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık, Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yer alan “nüfus cüzdanı” ibaresi “kimlik kartı” şeklinde değiştirilecek ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere “biyometrik veri” ilave edilecek. Kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak.

KİMLİK KARTINA KAYIT VE İŞARET KONULAMAYACAK

Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamayacak. Kimlik kartına kayıt ve işaret konulamayacak, kimlik kartı hiçbir kişi ve kurum tarafından alıkonulamayacak. Evlenme işlemi tamamlandıktan sonra çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek. Kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı ve mavi kart bedeli başvuru sırasında tahsil edilecek.

YILSONUNA KADAR 8 LİRA

Maliye Bakanlığı, uluslararası aile cüzdanı ve mavi kartı, belirlenen tasarım ve sayıda bastıracak. Nüfus cüzdanları, 31 Aralık 2016’ya kadar Maliye Bakanlığınca bastırılacak, nüfus müdürlüklerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere muhasebe yetkililerine, dış temsilciliklerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilecek. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla beraber 80 milyon civarında kimlik dağıtımı yapılacak. Kadın ve erkeğe farklı renkte kimlik uygulaması kalkarken 10 yıl geçerli yeni kartların bedeli yılsonuna kadar 8 lira olacak. 1976’dan bu yana 40 yıldır taşıdığımız nüfus cüzdanları tarih olurken, yerine “akıllı” kimlik kartları geldi.Bu konudaki düzenlemeleri içeren torba tasarının Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sürüyor. Genel Kurul’da önceki gece kabul edilen maddeleriyle, mevzuattaki “nüfus cüzdanı” ifadesi “kimlik kartı”na dönüştürüldü. Bu yeni kimlik kartları 31 Aralık 2016 tarihine kadar değerli kağıt bedeli adı altında 8 liralık ücret karşılığı verilecek. Yasal bildirim süresi dışında doğum ya da değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 15’er lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için ise 30 lira ödenecek. Tasarıda, kayıp kart bedeli olarak 50 lira öngörülüyordu. Maddenin görüşmeleri sırasında AK Parti’nin de onay vermesiyle MHP’nin bu konudaki değişiklik önergesi kabul edildi ve bu ücret 30 liraya çekildi.

TEK RENK OLACAK

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve 10 yıl süreyle geçerli olacak bu çipli kimlik kartları, damar, parmak izi ve avuç içi güvenlik yöntemlerini de içeren 8 güvenlik özelliğiyle sahteciliğe karşı üst düzey korumalı olacak. Kart üzerinde ad, soyad, anne-baba adı, doğum yeri, cinsiyet, geçerlilik tarihi ve veren makam bilgileri olacak. Nüfus cüzdanının arka yüzünde yazan bilgiler ise çip bölümünde olacak. Kişiye ait biyometrik veriler de yine buraya  yer alacak. Vizesiz gidilen ülkelere gidişlerde seyahat belgesi (pasaport) olarak da kullanılabilecek bu kartlar, sistemlerine entegre olacağı hastane, eczane, okul, emniyet ve bankalarda hayatı kolaylaştıracak. Kadınlara pembe, erkeklere mavi kimlik uygulamasını da sonlandıracak uygulamayla kadın ve erkeklere tek renk kimli kartı verilecek.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.