DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Anneye çifte altın

Anneye çifte altın

1456531665098Doğum yapan kadınlar çocuk sayısına göre Aile Bakanlığı’ndan 600 liraya kadar doğum parası, Çalışma Bakanlığı’ndan ise 122 lira emzirme ödeneği alıyor

Son dönemde kadın çalışanlar ve anneler için çok önemli avantajlar getirildi. Özellikle anneler için getirilen yarı zamanlı çalışma bir devrim niteliğinde. Bunun yanında doğum yapan kadınlara ödenen paralar var. Anneler geçtiğimiz yıl başlayan bir uygulama ile çocuklarının ilk altınını devletten alıyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400 ve üçüncü için 600 lira ödeniyor. Eğer daha önce iki çocuğunuz varsa ve şimdi yeni bir çocuğunuz olmuşsa 600 lira alıyorsunuz. İkiz doğumlarda ise ikinci çocuk için 400 lira olmak üzere toplam 700 lira alınıyor.

 

HER YIL MİKTAR ARTIYOR

Çoğunlukla ihmal edilen ikinci bir ödeme daha var. Bu da süt parası. Her yıl değişen miktarlarda doğum yapan annelere veriliyor. Bu da 2016 için 122 lira olarak belirlendi. Bu da diğer ödemeyle birlikte alınabiliyor. Böylece doğum yapan bir kadın hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hem de Çalışma Bakanlığı’ndan (SGK) iki ayrı ödeme alıyor. Gelin kısaca bu 2 ödemenin şartlarını da hatırlayalım.

 

ÖDEME ANNEYE YAPILIYOR

15 Mayıs 2015 tarihinden sonraki doğumlarda yukarıda belirttiğimiz gibi ilk çocuk için 300 ikincisi için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor. Bu tarihten sonra üç çocuk sahibi olanlar 1.300 lira alıyor. Bazı şartlar şöyle:

Çocuğun canlı doğması gerekiyor.

Kaçıncı çocuk olduğu 15 Mayıs öncesi çocuklar da sayılarak belirleniyor.

Yardım, sağ ve Türk vatandaşı ise anneye yapılıyor.

Anne veya babadan birinin Türk vatandaşı olması gerekiyor.

Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine (kaymakamlıklar valilikler) yapılıyor.

Memurlar çalıştıkları kuruma başvuru yapıyor.

Yurtdışındaki vatandaşlar ve mavi kartlılar da yararlanıyor. Başvurular büyükelçilik ve konsolosluklara yapılıyor.

 

ÇALIŞMAYAN DA ALIYOR

Süt parası ödemesi sigortalı olarak çalışanlara ve onların eşlerine yapılıyor. Çocuğun kaydı alındığında SGK bu ödemeyi yapıyor. Her yıl değişen bir rakam ödeniyor. 2015’te 112 lira olan ödeme bu yıl 122 lira olarak belirlendi. Bazı şartları ise şöyle:

Ödeme sigortalı kadına ya da sigortalı olmayan eşinin doğum yapması üzerine kocaya yapılıyor.

Çocukların canlı doğması gerekiyor.

Sigortalının sigortasız eşi için ödeme yapılmasında resmi nikâh gerekiyor.

Hem SSK hem de Bağ- Kur’lular için doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün sigorta priminin ödenmesi gerekiyor.

İşten ayrılanlar 300 gün içinde doğum yaparsa doğumdan önce 15 ay içinde 120 gün sigorta varsa ödeme yapılıyor.

Ödemeler otomatik yapılıyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.