DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR

10.02.2016
1.307
A+
A-

Boşuna söylemediler, ateş düştüğü yeri yakar. Güneydoğu sanki cehennem gibi, tabi her yer değil. Cizre ve Şırnak, Diyarbakır ve Sur her gün şehit haberleriyle karşılaştığımız bu aziz vatanın en güzel parçalarından biri. Yüreğimiz yanıyor, içimiz dağlanıyor lakin şehit haberleriyle her gün buluşmanın da derin üzüntüsünü hep beraber yaşıyoruz. Önceki gün akşam haberlerinde televizyon ekranlarında dört şehit haberi düşmüştü. Allah rahmet eylesin, diye içimizden geçen temennileri söylediğimiz gibi onlar için Fatiha da okuduk. Sonra gece 00.00’de yine televizyonların haber bültenlerine altı şehit haberi birden yansıdığında biz önce akşam haberleri dört demişti demek ki iki de daha geç saatlerde oldu diye düşündüğümüzde spiker bu şehit haberleri yeni geldi diye özellikle söyledi. Yani altı yeni şehidi daha kalbimize gömmüştük. Sabah uyandığımızda şehit sayısının sekize ulaştığını öğrendik. Ve yine sosyal medya aracılığıyla o şehitlerden birinin de İhsaniyeli Arif Subaşıoğlu olduğu bilgisi veriliyordu. Sosyal medya bir anda hem gencecik şehidimizin resimlerini yayınlar hem de Gölcük’e şehit ateşi düştü satırlarını aktarıyordu. Bu nasıl bir iş, bu sanıl bir savaş. Ne zaman sonuçlanacak? Daha ne kadar şehit haberleri alacağız? Tabi ki bitecek, hiç bir çapulcunun vatan haini terör örgütlerinin Türkiye’yi büyük sıkıntılara, bölünmelere, parçalanmalara götüreceğine inanmıyoruz. Böyle şey de olamaz zaten. Ancak çok büyük üzüntüler içerisindeyiz. Son aylarda verdiğimiz şehit sayısını rakamlarla gördükçe her ne kadar yüreğimiz dağlansa da içimiz burkulsa da ateş düştüğü yeri yakıyor. Dün ebedi aleme uğurladığımız İhsaniyeli genç evladımız Arif Subaşıoğlu’na Yüce Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına ve milletimize sabırlar ve baş sağlığı diliyoruz.

 

ET’TE TAVAN FİYAT UYGULAMASI

Milletin bir derdi de aş. Nasıl olmasın ki? Yemeden içmeden bir şey yapamazsınız. Sofralara düşen her ateş, önce cebimizi sonra da bütçemizi yakıyor. Maşallah alev aleviz. Son günlerin iki büyük tartışma konusu var, biri ekmek diğeri et. İkisinde de uygulanan zamlı fiyatlar vatandaşın cebini yakmıyor, delip geçiyor. Türkiye’nin tarım ve hayvancılık ülkesi olmasına rağmen burnumuzun dibindeki Yunanistan ve Bulgaristan’dan dört-beş kat daha pahalı et fiyatı uygulaması ne anlaşılır, ne de kabul edilebilir bir şey. Kırk liranın üzerine çıkan kıymayı kim nasıl alacak? Kırk beş lirayı bulan kuşbaşı hangi evlerin sofrasında yer bulacak? Ahalinin büyük bir bölümün Kurban’dan Kurban’a et görüyor olması, ülkemiz adına hem üzücü hem de son derece düşündürücüdür. Olacak şey değil! Ama oluyor. Neticede gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik et fiyatlarında tavan fiyat uygulanacağını açıkladı. Kıymanın kilosu 32 lirayı, kuşbaşının kilosu da 34 lirayı aşmayacak. Şu anda Gölcük’teki kasaplarda bu fiyatlar tabi ki uygulanmıyor. Her birinin üzerine on lira ekleyeceksiniz ki kıyma ve kuş başı alasınız. Aksi takdirde Bakan et ithal edileceğini haber verdi. Öncelikle et üreticileriyle bakanlık arasında varılan anlaşma gereği bir hafta içerisinde yani hızlı bir şekilde 32 ve 34 liralık uygulamaların kasaplardaki fiyatlara yansıması bekleniyor. Aslında bu rakam az buz değil. Peki bu uygulama Türkiye’nin her yerinde başarılı olabilecek mi? Umarım olur diyeceğiz, olması da gerekiyor. On liralık aşağı çekim, alımları da mutlaka yukarı doğru çekecektir. Bütün bunlara rağmen Türkiye et ve et ürünlerinde Balkanların ve Avrupa’nın çok üzerinde bir fiyat uyguluyor. Daha önce de ifade etmiştim, Yunanistan’da kıymanın kilosu 10 lira, Bulgaristan’da 9 lira. Bizdeki uygulama çok ama çok fazla. Hemen hemen 4 kat daha pahalı et yiyoruz. Fiyatların düşmesi, yine de Yunanistan ve Bulgaristan’ın en az üç kat daha üzerinde olacağına göre gerek et üreticileri gerekse, ilgili bakanlık fiyatların Balkanlar ve Yunanistan ölçekli uygulanmasının yollarını aramalıdır. Et ithal etmekle, bu işi çözemeyiz. Türkiye bir hayvancılık ülkesi, tarım ülkesi. Bu iki konuda atılacak adımlar, alınacak olan tedbirler de bizler de et ve et ürünlerinde Yunanistan ve Bulgaristan’ı yakalamak zorundayız. Aksi takdirde bugün et ve diğer ürünlerde bir tavan fiyat uygulaması yaparsınız ancak üretimi Türkiye genelinde arttırmadığımız sürece yarın dışarıdan yapılan ithalatlar da sorunu çözmez. Çünkü bakacak ki elin yabancısı Türkiye iç piyasadaki dengeleri korumak adıma et ithal ediyor, basar zammı nasıl olsa almak zorundalar der, çıkar işin içinden. Onlar çıkar da, peki vatandaş o işin içinden nasıl çıkacak? Herkes bu konuyu düşünmeli.v

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.