DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

İşgal zamanı Kocaeli, Ermenileri evlerinde misafir etti

İşgal zamanı Kocaeli, Ermenileri evlerinde misafir etti

Ülke tarihine ışık tutacak tarih sempozyumunda İzmit’in işgal yıllarındaki durumu anlatıldı

Sadece Kocaeli değil Ülke tarihine ışık tutacak Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda sözlü kaynaklara göre İzmit çevresi ve Kandıra Kocakaymak’ta halkın işgal güçleri arasında yaşadıkları olaylar anlatıldı. Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kenan Acar’ın araştırmasına göre bölge halkının Akmeşe’de yaşayıp işgal güçlerinden kaçan Ermenileri misafir ettiklerini ifade etti. Dr. Acar Yunanlıların bölge halkının hayvanlarını kaçırıp balta ile diri diri öldürüp yediklerini de kaydetti.

SÖZLÜ KAYNAKLARA GÖRE

1890 – 1910 doğumlu kişiler arasında sözlü olarak yaptığı araştırmasını aktaran Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kenan Acar, Kandıra ve İzmit çevresindeki İngiliz ve Yunan işgal güçlerinin halkla olan ilişkilerini anlattı. Yunanlıların şimdiki Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı’nın bulunduğu tepeye topçu birlikleri kurduğunu ifade eden Doç. Dr. Acar” Buradaki topçu birlikleri bölgedeki köyleri topa tutmuş.  Köylüler ise ormanlarda saklanıp fırsat bulduklarında işgal güçlerine saldırıda bulunduklarını söyledi.

HAYVANLARI CANLI CANLI BALTAYLA ÖLDÜRDÜLER

Yunanlıların köylülerden gelen süt, peynir gibi yiyecekleri zehirli olabilir diye yemediklerini ifade eden Doç. Dr. Acar” Yunanlılar köylülerin hayvanlarını zorla alıp, canlı canlı balta gibi aletlerle öldürmüşler. Öldürdükleri hayvanları bu şekilde yemişler. Bölge halkına Yunanlıların İngilizlerden daha fazla zarar vermişler. Öyle ki, süngüyü kulaklarına sokarak, boyunduruk geçirerek, camilere doldurup yakılarak birçok zülme uğramışlar.” Şeklinde konuştu.

2 3 1

ERMENİLER MİSAFİR EDİLDİ

İşgal güçlerinin onca zulmüne karşın bölge halkının Akmeşe gibi köylerde yaşayan ve işgal güçlerinden kaçan Ermenileri kendi evlerinde misafir ettiklerini kaydeden Doç. Dr. Acar. İşgal sona erince Ermenilerin tekrar Kocaeli ’deki yaşadıkları evlere döndüklerinin altını çizdi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.