DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

İSU, MARMARA DENİZİ SEMPOZYUMUNDA PROJELERİNİ ANLATTI

İSU, MARMARA DENİZİ SEMPOZYUMUNDA PROJELERİNİ ANLATTI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Marmara Belediyeler Birliği ve Kadir Has Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği 2. Marmara Denizi Sempozyumu’nda, kurumun atıksu yönetimi ile Kocaeli’ndeki sanayi atıksuları konusunda yapılan çalışma ve tecrübelerini paylaştı. Geçen 11 yıllık sürede Marmara denizinin kirletilmemesi için atıksu kirleticileri halinde çalışan derelerin ıslahı ile 14 yeni arıtma tesisi inşa ettiklerini ifade eden İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, hedeflerinin 2019 yılına kadar geri kazanım suyu oranını yüzde 25’e, ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi oranını da yüzde 95’e çıkarmak olduğunu söyledi.

Kocaeli, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ gibi şehirlerin etrafında kurulu bulunduğu Marmara Denizi’nin masaya yatırıldığı 2. Marmara Denizi Sempozyumu, Kadir Has Üniversitesi’nde iki gün sürdü. Son gün düzenlenen “Marmara Havzası ve Atıksu Yönetimi” paneline İstanbul İSKİ, Bursa BUSKİ, Sakarya SASKI Genel Müdürleri ile birlikte konuşmacı olarak katılan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, “İSU Atıksu Yönetimi ve Kocaeli Sanayi Atıksuları” konusunda kurum olarak Kocaeli’nde yapılan çalışmaları anlattı.

İZMİT KÖRFEZİ’NE MARMARA DENİZİNDE OLUMLU ÖZELLİKLER YANSIMAZ”

Sanayi kenti Kocaeli’nin İzmit Körfezi etrafında kurulu bulunduğunu hatırlatan Genel Müdür İlhan Bayram, “İzmit Körfezi, Marmara denizinin doğu tarafından yer alıyor. Ülkemizdeki sanayinin önemli kısmı da Marmara bölgesindeki Kocaeli, İstanbul, Bursa gibi şehirlerde kurulu. Sanayiden dolayı da çevre problemleri de yoğun olarak bu bölgededir. İzmit Körfezi bir çanak. Bundan dolayı Marmara denizinin olumlu özellikleri bize pek yansımaz; Ama olumsuz özellikleri hepsi bize yansır. Sanayi bölgesi olması dolayısıyla daha öncesinde oldukça kirlenmiş ve bir zamanlar yanından geçerken burnunuzu tuttuğunuz bir haldeydi.”dedi.

òSU-MARMARA  (7) òSU-MARMARA  (10) òSU-MARMARA  (13) òSU-MARMARA  (2) òSU-MARMARA  (6)DERELER ISLAH /ARITMA TESİSLERİ İNŞA EDİLDİ.

2004 yılından beri Kocaeli ve İstanbul’un bütün şehirden sorumlu olduğunu hatırlatan Genel Müdür İlhan Bayram, “İSU Genel Müdürlüğü olarak, yaklaşık 11 senedir İzmit Körfezi’ni eski haline getirmek, yeniden canlılık emarelerini gösterildiği bir yer haline getirmeye çalışıyoruz. Körfezin tekrar eski haline gelebilmesi için birincisi kirletmeyeceksiniz. Öncelikle İzmit Körfezi’nin etrafından bulunan ve atıksuların bağlı olduğu 60 civarında derenin ıslahını yaptık. Derelere akan atıksuları kollektörler ile arıtma tesislerine bağlayarak arıttık. Şu anda işlettiğimiz 18 adet atıksu arıtma tesisinin 14 tanesini yeni yaptık. Su hastanesi olarak değerlendirdiğimiz arıtma tesisleri ile yüzde 99 oranında atıksu arıtma oranına sahibiz. Yıllık 125 milyon m3 atıksu arıtıyoruz ve 65 bin m3 çamurun İzmit Körfezi’ne gitmesinin önüne geçiyoruz. Bu çamurları da tonu 153 TL’den çimento fabrikasında yakarak bertaraf ediyoruz. ”dedi.

 

GÜNLÜK 83 BİN M3 GERİ KAZANIM SUYU

Yıllık 125 milyon m3 atık suyun tekrar kazandırılması için Geri Kazanım Suyu projesini gerçekleştirerek sanayinin proses suyu ihtiyacını karşıladıklarını da aktaran İSU Genel Müdürü Bayram, şunları kaydetti,” Bizim bölgemizde ülkemizin en büyük sanayi kuruluşlarından birisi olan TÜPRAŞ var ve proses suyunu da Sapanca gölünden alıyor. Sapanca gölünden su kullandığı için de sıkıntılar yaşanıyordu. Körfez ilçesindeki arıtma tesisimizde geri dönüşüm projesi kurduk ve çıkışına da ultraviyole ile bakteriler alınıyor. Bu tesisten günde 45 bin m3 geri kazanım suyunu sadece TÜPRAŞ’ a vererek atıksularımızı değerlendiriyoruz. Aynı zamanda sanayinin bulunduğu Köseköy bölgesine de Kullar atıksu arıtma tesisinden çıkan geri dönüşüm suyu veriyoruz. Şu anda 83 bin m3/gün geri dönüşüm suyu verme kapasitemiz var. Bugün 60 bin m3/gün civarında suyu kullanıyoruz. 2019 projeksiyonumuzda sanayinin yüzde 25 oranında su ihtiyacını karşılamayı planladık.”

 

ATIKSU SCADA İLE ATIKSULAR KONTROL ALTINDA

Atıksuların kontrol altına alınması için ülkemizde bir ilk olan Atıksu SCADA’yı kurduklarını da belirten Genel Müdür İlhan Bayram, “Atıksu SCADA sistemini 4 sene önce kurduk. Buradan, bütün atıksu arıtma tesislerinin hepsini anlık olarak izliyoruz..Arıtma tesislerinin 12 kimyasal parametreleri ile aynı zamanda sanayi bölgesi, dolayısıyla atıksuyu problem olan 13 tane sanayi kuruluşunun çıkışlarını online olarak izliyoruz. Bunun sayısı da sürekli artıyor. Sonuçların hepsini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildiriyoruz.”dedi.

 

ÇEVRE HASSASİYETİ VE VATANDAŞIN TALEBİ

İl genelinde birleşik olarak çalışan yağmursuyu ve kanalizasyon hatlarını ayırdıklarını da dile getiren Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü,”Yağmursuyu ve kanalizasyon birleşik çalışıyordu. Bunları ayırmak için 362 km yeni yağmursuyu hattı yaparak kanalizasyondan ayırdık. Hersek boğazındaki eşik dolayısıyla çok fazla su hareketi olmadığı için İzmit Körfezi’ne akan suların temiz girmesi gerekiyor. Bütün bu çalışmaların sonunda Karamürsel’de mavi bayraklı plajımız var. Deniz suyu kalitesi, Büyükşehir Belediyemizin ilgili birimleri tarafından sürekli yapılan çalışmalar ile takip ediliyor. Biz de kurum olarak 3-4 senede bir dalgıçlar ile su altından görüntüler alıyoruz. Bu çalışmalarda temizliği göstergesi olan denizatları bol miktarda var. Maalesef İzmit Körfezi elden çıkmış coğrafyalardı. Bilimsel anlamda sıkıntılar hala vardır;çünkü tabanda kirlilikler var. Ama, son 8-10 senede  bütün kuruluşlar, İstanbul, Bursa, Sakarya, Kocaeli’nde herkes üzerine düşen görevi fazlası ile yapıyor. Müthiş bir farkındalık ve hassasiyet var. Bunu da sağlayan vatandaşın talebidir.”

 

İLERİ BİYOLOJİK ARITMA ORANINI YÜZDE 95’E ÇIKARACAĞIZ

Kocaeli’ de 6 adet ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi işlettiklerini de anlatan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, “Hedefimiz, 2019 yılına kadar yüzde 95 ileri biyolojik arıtma tesisi haline getirmek olacak. Kimse bizden bir şey istemiyor; bizim bütün atıksu arıtma tesislerinin çıkış suyu kriterleri her şeyi sağlıyor. Ama biyolojik arıtmaları fosfor giderimi ekleyerek ileri biyolojik hale getiriyoruz. Şu anda merkezdeki bir arıtma tesisini 81 milyon TL sözleşme bedeli ile yeniliyoruz. 2019 yılı sonunda biz bunları faaliyete alacağız. Çamurların bertarafı için de çamur yakma tesisi kuracağız. Bununla ilgili ihale hazırlıklarını tamamladı.

 

Marmara denizi inşallah bu çalışmalar devam ettiği sürece, yakın zamanda sıkıntılarından arınır; severek yüzebildiği, bizden sonraki nesillere gönül rahatlığı ile devir edebileceğimiz güzel günlere gelir.”dedi.

 

 

                                              

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.