DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KADINLARIN ORTAK SESİ “KADINA ŞİDDETE HAYIR” OLDU

KADINLARIN ORTAK SESİ “KADINA ŞİDDETE HAYIR” OLDU

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilçemizde birçok etkinlikle kutlandı

CHP Gölcük İlçe Kadın Kolları Başkanı Türkan çimen CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sevim Korkmaz Pekyörür DSC_3375 DSC_3462 DSC_3469 DSC_3483 DSC_3507 DSC_3557 DSC_3572 DSC_3584 DSC_3602 GFSD'li kadın üyelerin sergisi büyük beğeni topladı GFSD'nin sergisi protokol tarafından yoğun ilgi gördü Gölcük belediye Başkan Yardımcısı  Levent Değirmenci Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı Gölcük kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk Gölcük Kent Konseyi kadın meclisi başkanı Nurten Özgören Turnalı Grup Kibrti şarkılarıyla herkesi büyüledi Kadınlara beyaz karanfil dağıtıldı kesin kullanılacak (Kadınlar şiddete hayır dedi) ADD Gölcük Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Ayşe Çelik

Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Anıtpark Kent Meydanı’nda yoğun katılımla kutlandı.

Katılım yoğun oldu

Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Gölcük Anıtpark’ta kutlandı. Bu özel gün dolayısıyla tertip edilen törene Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk, Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Özgören Turnalı, ve yönetimi,  Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral, İlçemizin siyasi parti temsilcileri, kadın kolları yönetimi, ilçemizin STK başkanları, Daire müdürleri, GFSD Başkanı İsmail İkiz, dernek yönetimi, fotoğraf sanatçıları, çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Turnalı, “Kadınlar bizim topraklarımızda hem toplumun hem ailenin temelidir”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Turnalı’nın yaptığı konuşmada, “1977 yılında şimdiki adını almıştır. Şüphesiz ki dünyanın var oluşundan bu yana kadınların her gelişmede önemli bir katkısı vardır. Mustafa Kemal Atatürk kadınlar için şu cümleyi söylemiştir. ‘Şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” Kadınların üretime ve yönetime katılma imkanına kavuştukları ülkemizde toplumsal gelişme çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğine tanık olmaktayız. Biliyoruz ki kadın toplumun en etkin yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Demokratik ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim , istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabiliyor olmaları dolayısıyla büyük önem taşımaktadır. Hayata geçirilen projelerle geleceğin kadınları, anneleri olan kız çocuklarımızın da eğitimine önem vermekte kadın hakları, aile ve çocuk eğitimi gibi pek çok konuda gerek devletimizi gerekse de sivil toplum kuruluşlarımız ve kadın örgütlerimiz tarafından eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Kadınlar bizim topraklarımızda hem toplumun hem ailenin temelidir. Bir anne bir eş bir evlat olarak kadın toplumu dönüştüren ve istikamet verendir. Yaşamın her alanında emek harcayan, çalışan, eğiten, yetiştiren, yüreklerdeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren hayatın kaynağı rahmetin, merhametin şefkatin zerafetin nezaketin sembolü kadınlarımızın fedakarlığın sembolü şehit annelerimiz şehit eşlerimizin bu kapsamda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak en içten dileklerimizle kutluyoruz.”

Şentürk, “Çalışan üreten kadınların sayısı ülkemizde hızla artıyor”

Gölcük Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk, “Bugün Dünya’nın pek çok ülkesinde kadınların toplumsal sorunları çeşitli etkinliklerle dile getirilmekte ve bunların çözüm yolları üzerinde durulmaktadır. Kadının ihmal edildiği bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesinin mümkün olmadığına inanıyoruz. Günümüzde artık Türk kadını, sosyal hayat içinde daha da aktif olarak yer almaya başladı. Çalışan, üreten kadınların sayısı hızla artıyor. Öte yandan tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de kadınların pek çok sorunu var. Siyasette, çalışma hayatında, eğitimde ve birçok alanda eşitsizlikler mevcut. Özellikle kadına yönelik şiddet akla gelen en önemli konulardan biri. Bunların önlenmesi için her birimize önemli görevler düşmekte. Bu duygu ve düşüncelerle başta şehit anneleri olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, sözleri saygıyla selamlıyorum” diyerek konuştu.

 Değirmenci, “Yaşamın her noktasında kadın mutlaka vardır ve olmalıdır”

Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, “Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün özel bir gün lütfen bu günü küçümsemeyin. Toplumumuz kadınsız olmaz. Yaşamın her noktasında kadın mutlaka vardır ve olmalıdır. Hak ettiği değeriyle olmalıdır. Kadınlarımız haklarını istemekte, talep etmekte her türlü legal yolları denemelidir. Kadın yöneticilerimiz daha da çok olmalı. Sizler yaşamın her yerinde olmalısınız. Bu güzel etkinliği düzenleyen değerli hanımefendileri hepiniz açısından kutluyorum. Gününüz kutlu olsun” dedi.

Kaymakam Yazıcı, “Toplumun temelini aile oluşturmaktadır”

Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 1977 yılında alınan bir kararla 8 Mart gününün “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Tüm dünyanın belki de en önemli sorunlarından bir tanesi, kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması, kadınların toplumsal alanda ikincileştirilmesi, dışlanması ve şiddete uğramasıdır. Son yıllarda kamu kurum ve kuruluşumuzun  yürüttüğü projelerle aile içi şiddete karşı duyarlılığın arttığını söylemek mümkün.  Bu temelden yola çıkarak, kadınlarımızın yönlendirilmesini, hakları konusunda bilgilendirilmesini çok önemsiyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele artık bir devlet politikasıdır.Bu kapsamda  pek çok yasal düzenleme  yapılmış  ve birçok politika  ve proje uygulanmaktadır. Toplumun temelini  aile oluşturmaktadır. Aile toplumsal yaşam içerisinde  örgütlü olan  en küçük  oluşumdur. Buda hiç kuşku yok geleceğimizi şekillendiren çok önemli bir yapıdır. Bu yapının  sağlam temeller üzerine  oturması Devletimizi  güçlendirir .Her ne kadar  ata erkil  bir aile yapısından  geliyor ve ailede babanın rolünün ne kadar önemli olduğunu biliyorsak da ailenin en önemli mihenk taşı  kadınlarımız yani annelerimizdir. Son derece kutsal olan kadınlarımızın toplum içerisinde hak ettiği yeri   alması , geleceğimizinde  o kadar güçlü olmasına katkı sağlayacaktır.”

“Kadınlarımıza karşı şiddete yönelik her türlü girişimi nefretle kınıyorum”

Kaymakam Yazıcı, “Hayatın ağır yükünü omuzlarında taşıyan kadınlarımızın  ekonomik, sosyal ve kültürel  hayatın içinde aktif olarak yer almaları için  çeşitli alanlarda  yapacakları  çalışmaları, yeni fikirleri,  iş önerilerini    yürekten  destekliyor  ve artmasını temenni ediyorum.Kutsal varlıklarımız olan kadınların eziyet ve baskıdan uzak huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlamak devletimizin yanı sıra toplum olarak hepimizin ortak sorumluluğudur. Kutsal varlıklarımız olan kadına gösterilen şiddete karşı  kadınların korunması, haklarının savunulmasında üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getirmeye hazırız .  Kadınlarımıza karşı şiddete yönelik her türlü girişimi nefretle kınıyorum. Gölcük’lü  kadınlarımızın  ekonomik, sosyal ve kültürel  hayatın içinde aktif olarak yer almaları için  çeşitli alanlarda  yapacakları  çalışmaları, yeni fikirleri,  iş önerilerini  Kaymakamlık olarak önemsiyor , yürekten   destekliyor  ve artmasını temenni ediyorum.Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın dünya kadınlar gününü tekrar kutluyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

 GFSD Kadın Üyelerinin ‘Kadınlar Çektiklerini Sergilediler’ adlı sergi büyük beğeni kazandı

8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel Gölcük Fotoğraf Sinema ve Sanatı Derneği (GFSD) kadın üyelerinin Anıtpark’ta açtığı ‘Kadınlar çektiklerini sergilediler’ adlı fotoğraf sergisi protokol ve vatandaşlar tarafından gezildi. Sergi protokol ve vatandaşların büyük beğenisini kazandı. GFSD Başkanı İsmail İkiz, ‘GFSD Kadın üyelerinin açtığı ‘Kadınlar Çektiklerini Sergilediler’ adlı sergisi gerçekten çok güzel olmuş. Bütün kadın üyelerimizi tebrik ediyorum. Kendileri gerçekten güzel çalışmaya imza attılar. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi.

ADD Üyeleri programa yoğun ilgi gösterdi

GFSD ‘nin sergisinin ardından ADD Gölcük Şubesi Anıtpark’ta 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel basın açıklaması programı icra edildi. Basın açıklamasına ADD Gölcük Şubesi Başkanı İsmet Bucak, Kadın Komisyonu Başkanı Ayşe Çelik, çok sayıda Kadın Üyeler, Dernek başkanları ve çok sayıda vatandaşlar katıldı. ADD’nin basın açıklamasında Grup Kibrit üyeleri Umut Akkavaklar, Kaan Sönmez ve Önder Cankaya müthiş müzikleriyle kadınlar gününe ayrı bir renk kattılar.

Bucak, “Kadınlar şiddeti asla hak etmiyorlar”

ADD Gölcük Şubesi’nin basın açıklamasında ilk olarak konuşmayı Başkan İsmet Bucak yaptı. Başkan Bucak, “Öncelikle bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. Ülkemiz ne yazık ki kadına şiddetin, kadın cinayetlerinin arttığı bir dönemde. Kadınlar kesinlikle şiddeti hak etmiyor. Ülkemizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadınlara verdiği önemi onlara verdiği seçme ve seçilme hakkıyla tüm dünyaya göstermiştir. Ülkemizde bugün kadına verilen değer ortadadır. Umarım gelecekte kadınlara hak ettiği verilen değerin yaşanacağı bir Türkiye’yi karşılarız” dedi.

Çelik, “Ancak sadece çalışan kadın emekçi kadın değildir”

Anıtpark’ta bir sonraki program Atatürkçü Düşünce Derneği Gölcük Şubesi’nin oldu. Atatürk heykelinin önünde basın açıklaması yapan ADD Gölcük Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Ayşe Çelik, şu açıklamaları yaptı: “8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi,arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze töreninde 10.000’i aşkın kişi katıldı. Bugünün anısını 8 Mart Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde, kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal sorunları ile başarılarının farkındalığı amaçlanmıştır.Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında” Emekçi Kadınlar Günü “ olarak anılmaya başlandı. Kadınlar Günü’nün tarihçesi böyleyken şimdi asıl soru “Emekçi kadın kimdir ?” olmalı. Günümüzde her alanda çalışan kadınları görmekteyiz.Ancak sadece çalışan kadın emekçi kadın değildir.Ev kadınları da dahil her kadın birer emekçi kadındır.8 Mart Kadınlar Günü olarak anılmasının üzerinden Dünya da 106. Türkiye’de ise 95 yıl geçmesine rağmen, Babası hatta dedesi yaşındaki adamlarla evlendirilen 10-12 yaşlarındaki çocuk gelinlerin sayısının ne kadar olduğu bilinememektedir. 2010 yılında 1010,2011 yılında 1003,2012 yılında 1015,2013 yılında 1038 kadın aile içi şiddet veya erkekler tarafından uygulanan saldırı nedeniyle işlenen cinayet sonucu hayatını kaybetmiş.       Daha geçen hafta boşanmak istediği eski eşi tarafından Gölcük’te bir kadın annesi ve kardeşi ile birlikte öldürüldü. Kadınlara yeni haklar vermiş görüntüsünde, kadınlara müjdeli haber başlığı altında çıkarılmaya çalışılan “Esnek Çalışma Yasası” aslında kadınların çalışma hayatına son verip evlerine kapatmayı amaçlamaktadır .Özel sektör işyeri sahipleri kadın çalışan yerine erkek tercih etmek zorunda kalacaklardır.Bu nedenle “Esnek Çalışma Yasası” onaylamıyoruz.Bu konuda iktidarın adalet anlayışına değil hukukun üstünlüğüne güveniyoruz.Bugün ülkemizde ve dünyanın bir bölgesinde sürdürülen emperyalist odaklı savaş ortamından en fazla zararı kadınlar görmektedir.Bu nedenle barışı en çok isteyen ve barış için mücadele eden biz kadınlar olmalıyız.”

“Bizler bu vatan toprağını koruyan Cumhuriyeti kuran kadınların torunlarıyız”

Sevgili kadınlar ; Kadınlara seçme seçilme hakkı Fransa’da 1944’te Japonya’da 1945’te Çin’de 1947’de verilmiştir. Şimdilerde dünyanın en gelişmiş ve medeni ülkesi olarak bilinen İsviçre ise çok daha sonra 1971 tarihinde vermiş kadınlara seçme ve seçilme hakkını.Tüm bunlara rağmen biz Türk kadınlarına bu hak ulu önderimiz,aziz kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1930 senesinde birçok ülkenin kadınlarından daha önce verilmiştir.Bizler bu vatan toprağını koruyan Cumhuriyeti kuran kadınların torunlarıyız.Vatanımızı onlar kadar seviyoruz.Onlar gibi korumaya da kararlıyız.Cumhuriyet kadınları olarak şimdi “Doksan yıllık enkazı kaldırdık” diyen kadını esefle kınıyoruz.Biz Türk kadınları olarak laik,demokratik,cumhuriyetimize ve bütünlüğümüze dönük saldırılar karşısında susamayız,tepkisiz kalamayız.Bu duyguları diliyoruz ki ; Laik cumhuriyet ve üniter devlet karşıtlarının,yeni anayasa tuzağına kanmayalım.Yeni anayasa yapma girişiminin rejimi ortadan kaldırmak,başkanlık sistemine geçmek ve ülkeyi bölmek için atılan son adım olduğunu unutmayalım.Diktatörlüğe heveslenenlerin başkanlık arayışlarına yol vermeyelim.El ele,yürek yüreğe ülkemize sahip çıkalım.Bu duygu ve düşüncelerle hepimizin 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüzü kutluyorum.

Cumhuriyet Halk Partisi Gölcük İlçe Kadın Kolları’nın Anıtpark’ta düzenlediği basın açıklamasına İl Kadın Kolları Başkanı Sevim Korkmaz Pekyörür ve Gebze İlçe Kadın Kolları Başkanı Arzu Çakmak Pehlevan, CHP Gölcük İlçe Başkanı İsmet İşeri, CHP’nin ve ilçemizin sevilen isimlerinden Eczacı Turan Dumlu ve çok sayıda partili de katıldı.

Çimen, “Emekçi kadınların mücadeleleri gelecek kuşaklara da örnek olacaktır”

Başkan Türkan Basın açıklamasında şunları dile getirdi: “Bugün dünyanın Kadınlar Günü olarak kutladığı, bizim ise siyasal duruşumuzla yoğurarak Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak andığımız kutladığımız 8 Mart. 8 Mart’ın tarihi kökenine de atıf yaparak 1857 yılının 8 Mart’ında daha iyi çalışma koşulları isteyerek greve başlayan, sayıları kırk bini bulan emekçi kadınlarımızı manevi şahıslarında selamlıyoruz. Bu grev sırasında o fabrikada çıkan yangın nedeniyle can evren 129 kadın işçiyi hüzünle anıyoruz. 8 Mart’ın derinliğini anlamaya çalışırken, kadının yeri bakımından ülkemizin tarihinde de bir haftalık bir geri gidişle içinde olduğumuz Mart ayının önemine de değinmek isteriz. Ülkemizde kadının çağdaş ve özgür bir birey olması konusunda öncü olan Kurucu Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılının 1 Mart’ın da Latife Hanım’ı yasama dönemi açılışı nedeniyle yapılan oturumu izlemesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirerek o dönemin koşullarında nasıl bir çığır açtığını hatırlatıyoruz. Yine 1935, 1 Mart’ında Türkiye Büyük millet Meclisi 5. Dönemi çalışmalarına başlarken ilk kez 18 kadının milletvekili olarak meclis sıralarında yer aldığını belirtiyor, bu dev adımları atan Ulu Önderimizi şükranla ve minnetle anıyoruz. Kadın gördüğü şiddetle, uğradığı haksızlıklarla çileli koşullarıyla değil, toplum içindeki başarısıyla, fedakar duruşuyla, yeni nesillerin yetişmesindeki olmazsa olmazlığıyla anılacağı bir Türkiye için çalışıyoruz. Tüm çabamız kadınların insan hakları temelinde siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, toplumun bu gelişimi benimsemesi ve içselleştirilmesi, bu değişim ve gelişimin de kadının ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarıyla taçlandırılması içindir. Kadının ayak seslerinin duyulmadığı, kadının eliyle yoğurmadığı hiçbir mücadele başarıya ulaşmamıştır. Bu nedenledir k kadın, omuzlarındaki yükün farkında olarak tüm anaç tavrıyla sorunlu tüm kesimlerin sorumluluğunu kucaklamaktadır. “

Pekyörür, “Kadınlar şiddete değil, sevgiye değer olmalı”

Başkan Çimen’in basın açıklamasının ardından kısa bir konuşma yapan İl Kadın Kolları Bakanı Sevim Korkmaz Pekyörür, şu sözleri dile getirdi: “Bugün burada kadınlar olarak ülkenin temel sorunu olan kadına şiddeti 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde herkese haykırıyoruz. Gölcük olsun, Kocaeli ilinin bütün ilçeleri olsun, Ülkemizin bütün illeri olsun hepimizin ortak sesi kadınların şiddete değil, sevgiye değer olmalarıdır. Gölcük bugün birlik olarak kadınların ortak sesini herkese haykırıyor. Bu programda emeği geçen herkesi kutluyor, bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi.

Programda kadınlara mor eldiven dağıtıldı

Programda daha sonra CHP Gölcük İlçe Kadın Kolları yönetimi tarafından mor eldivenler kadınlara dağıtılarak kadına şiddete farkındalık yaratıldı.

Arif ÖZTOK

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.