DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

‘14 MAYIS’TA GİRESUN’U GÖLCÜK’E GETİRİYORUZ”

‘14 MAYIS’TA GİRESUN’U GÖLCÜK’E GETİRİYORUZ”

Gölcük Giresunlular Derneği Başkanı Hüseyin Meme,

‘14 MAYIS’TA GİRESUN’U GÖLCÜK’E GETİRİYORUZ”

Gölcük Giresunlular Derneği Başkanı Hüseyin Meme, dernek çalışmaları hakkında bilgi vererek, önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Meme, Giresunlular Derneği olarak 14 Mayıs’ta önemli bir etkinlik gerçekleştireceklerinin müjdesini verdi.

“Giresun’u Gölcük’e getireceğiz”

Geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği kongre sonrasında başkanlığa yeniden seçilen Gölcük Giresunlular Derneği Başkanı Hüseyin Meme, dernek çalışmaları ve etkinlikleri için yönetimi ile birlikte kollarını sıvadı. Başkan Meme, yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi: “Gölcük Giresunlular Derneği olarak kongremizden sonra çalışmalarımıza başladık. Bizler ilk olarak Gölcük’e Giresun’un tarihini, örf ve adetlerini tanıtmak hedefindeyiz. Bu sebeple Mayıs’ın 14’ünde önemli bir etkinliğe imza atacağız. Uluslararası Boyutta Aksu Festivali olarak kutlanan Mayıs Yedisi şenliklerini Gölcük’e getiriyoruz. Aslında Mayıs’ın 20 sinde kutlanan şenlikler kandile denk geldiği için bir hafta öne çektik. 14 Mayıs’ta Denizevler Sahili’nde yer alan Beyoğlu Deresi ile denizin birleştiği alanda Geleneksel Mayıs Yedisi Şenlikleri programımız olacak. Programımız gün boyu sürecek. Mayıs 7’sine özel geleneksel etkinliklerimizi yapacağız. Stantlar kurulacak. Yani demin bahsettiğim gibi Giresun’u Gölcük’e getireceğiz. Gün boyu yöresel müzikler, halk oyunu gösterileri, Giresun’u tanıtacak vizyon gösterileri olacak, sandal turu yapılacak.”

“Şenliğimiz gün boyu sürecek”

“Karadeniz’in en büyük adası Giresun adasıdır. Orada da sandal turları geleneksel olarak yapılıyor. Yani Giresun’da kutlanan Uluslararası Aksu Festivali burada Mayıs 7’si şenlikleri olarak kutlanacak. Etkinliğimize Bölge milletvekilleri ile Giresun Milletvekilleri davet edilecek. Gölcük ve Kocaeli protokolü ile Gölcük halkı davet edilecek. Şenlik akşamı da 19.00-23.00 saatleri arasında 2 yöresel sanatçı konseri olacak. Faaliyetlerin tamamı ücretsiz olacak.

“Giresun halkı taşkınlık yapmayan, verilene razı olan halktır”

Başkan Meme, son olarak dernek hedefleri hakkında bilgi verdi. Başkan Meme, “Burada derneğimizin amacı Giresun kültürünü yaşatmak ve tanıtmak, mevcut Giresun nüfusunun potansiyelini harekete geçirmek. Bunu da her yıl geleneksel olarak yapmayı planlıyoruz. Gölcük’te 10 bin civarında Giresunlu vatandaş var. Giresun halkı mazbut bir hayat yaşayan, taşkınlık yapmayan, kaderine razı, birileri gibi mutlaka hak isteyen değil, verilene razı olan halktır. Giresun’da mevcut 15 ilçemiz vardır. Bizler şenliğimizde 15 ilçemize yönelik slayt gösterileri yapacağız ve şenliğimize Tarihçi Yazar İsmail Kahraman arkadaşımız belgesel sunumu ile hemşehrilerimizin karşısına çıkacak” dedi.

”MAYIS YEDİSİ” GELENEĞİ NEDİR?

Oğuz Türklerinden bugüne geldiği öne sürülen ”Mayıs Yedisi” geleneğinin adını 20 Mayısın Rumi takvime göre Mayısın 7’sine denk gelmesinden aldığı belirtiliyor.Karadeniz Bölgesi’nin bazı yerlerinde sürdürülen geleneğe göre, kıyı kesiminde hayvanlar akarsuyla denizin birleştiği yerde, iç kesimlerde ise ırmakta yıkanıyor.Geleneğe göre hayvanları özellikle deniz suyunda, denize ulaşılamıyorsa ırmak suyuyla yıkamanın yaylalara çıkmadan önce onlara sağlık, güç ve enerji verdiğine, kötülüklerden arındırdığına inanılıyor.Bu uygulamanın aynı zamanda yaz aylarını yaylalarda geçirecekler için sonbahara kadar denizle vedalaşma anlamına geldiği belirtiliyor.Bazı yörelerde ise bir sacayağın içinden geçilerek denize 7 çift, 1 tek taş atma geleneği gerçekleştiriliyor. Sacayaktan geçilmesi ”soyun sürdürülmesi”, denize atılan 7 çift taş ”dertlerin, belaların denize atılması”, tek taş ”dileklerin yerine gelmesi” anlamına geliyor.

 

DSC_0866 DSC_0868

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.