DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

“ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ KALICI OLMALI”

“ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ KALICI OLMALI”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart ayı enflasyon verilerini değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, enflasyondaki düşüşün mart’ta da sürmesinin ardından “Enflasyondaki düşüş kalıcı olmalı. Sanayici önünü görebilmeli” dedi.

ÜFE’deki gerilemeyi önemsiyoruz

Mart ayında bir önceki aya göre  tüketici fiyat endeksinin yüzde 0.04 düşmesini ve üretici fiyatlarında ise yüzde 0.4 artış olmasını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Mart ayında baz etkisi ile önemli düşüşler bekliyorduk. Önümüzdeki aylarda da gerek baz etkisi, gerek döviz kurları ve gerekse enerji fiyatları nedeniyle enflasyonda gerilemenin devam edeceğini düşünüyoruz. Mart sonu itibariyle Tüketici fiyatları bazında yıllık fiyat artışının  7.46’ya ve Üretici fiyatları bazında da yıllık fiyat artışının yüzde 3.80’e gerilediğini  görüyoruz. Bu aşamadan sonra daha da düşecek olan enflasyonunun kalıcı olarak istikrarlı bir şekilde seyretmesi tüm sanayicilerin önünü görmesini sağlar.Üretici fiyatlarındaki düşüşün önemine dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu “Üretici fiyatlarındaki gerileme genel olarak fiyatları aşağı çeken bir etki yaratıyor. Bu nedenle ÜFE’deki gerilemeyi önemsiyoruz. Bu gerileme önümüzdeki aylarda tüketici piyasalarına yansıyacak” dedi.

“Enerji fiyatlarının yanı sıra kur etkisi de enflasyonu düşürücü bir etki yaratıyor”

Döviz  kurlarının ocak ayından bu yana düşüş trendinde olduğuna dikkat çeken KSO Başkanı Zeytinoğlu “Enerji fiyatlarının yanı sıra kur etkisi de enflasyonu düşürücü bir etki yaratıyor. Bu konjonktürü de iyi değerlendirmemiz lazım. Bununla birlikte döviz kurlarının uzun vadede ihracatımızı zorlaştıracağından da endişe ediyoruz” dedi.

“TÜFE’de ise en fazla aylık düşüşü gıda fiyatlarında görüyoruz”

TÜFE’nin de, ÜFE’nin de ocaktan bu yana 2 puanın üzerinde gerilediğini belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu “Detaylara baktığımızda elektrik ve gaz fiyatlarının mart ayında aylık yüzde 1,8 gerilediğini görüyoruz. Önemli bir girdi olan elektrik ve gaz fiyatlarındaki düşüş ÜFE’yi geriletti. Diğer taraftan TÜFE’de ise en fazla aylık düşüşü gıda fiyatlarında görüyoruz” açıklamasını yaptı.

 ????????????????????????????????????

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.