DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Zeytinoğlu, “İşsizliğin Çözümü Sanayinin Büyümesidir”

Zeytinoğlu, “İşsizliğin Çözümü Sanayinin Büyümesidir”
17.04.2016
1.138
A+
A-

Zeytinoğlu, “İşsizliğin Çözümü Sanayinin Büyümesidir”

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: İşsizliğin Çözümü Sanayinin Büyümesidir” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Yüzde 11.3’e çıkan işsizlik oranını değerlendiren Zeytinoğlu; “İstihdam edilenlerin yüzde 18,3’ü tarım, yüzde 20,2’si sanayi, yüzde 6,7’si inşaat, yüzde 54,8’i ise hizmetler sektöründe çalışıyor. Yüzde 20.8’lik sanayi katkısını yatırım ve üretim artışını sağlayarak hızla yukarı çıkarmalıyız.” dedi.Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Ocak ayında yüzde 11,3 seviyesine yükselen işsizlik oranını değerlendirerek, işsizlikteki artışı önlemek ve geri çekmek istiyorsak sanayiye daha fazla önem vermeli, yatırım ve üretimde hızla artış sağlamalıyız. ABD, AB ve Çin olmak üzere tüm dünya artık yeni politikalarla sanayiye ağırlık veriyor.” dedi.

“Sanayicinin ara eleman ihtiyacı devam ediyor”

Zeytinoğlu, “Ocak ayında işsizlik oranının, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,2 puan azalış ile yüzde 11,3, bir önceki aya göre ise yüzde 2,7 arttığına dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, işsizlikte Ocak ayındaki bu sıçramanın ‘sezonsal’ olduğuna dikkat çekerek buna rağmen işsizlik oranının son sekiz aydır artış eğiliminde olduğunu vurguladı. İşsizlikteki çözümün sanayideki istihdam oranının arttırılarak sağlanabileceğini söyleyen Zeytinoğlu, “Ocak ayında toplam istihdamdaki sanayinin oranı yüzde 20,2. Geçen yılın aynı ayında bu oran 21 idi. Sanayinin istihdam kapasitesinin arttırılmasını, sürdürülebilir büyüme açısından da çok önemli buluyoruz.” dedi.Konuşmasının devamında hali hazırda sanayicinin ara eleman ihtiyacının devam ettiğini vurgulayan Zeytinoğlu, “Sanayicinin ara eleman ihtiyacı devam ediyor. Sanayicimiz nitelikli eleman bulma konusunda güçlük çekiyor. TÜİK verilerine göre mesleki veya teknik Lise mezunlarının iş gücüne katılım oranının 57,1’den 58,9’a yükseldiğini görüyoruz. Bu artış sevindirici. Meslek liselerinin hem nicelik hem nitelik bakımından kalitesinin arttırılmasıyla bu oran daha da yükselişe geçebilir. Böylelikle gerileme trendinde olan istihdamdaki sanayi katkısının da artışa geçebileceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Mart ayı bütçe rakamlarını da değerlendiren Zeytinoğlu, “Mart ayında bütçe gelirlerimizdeki artışın, giderlerimizden fazla olmasına rağmen açık verdik. Detaylarına baktığımızda, cari transferler kalemi yani kamu harcamalarındaki yüzde 51’lik artıştan kaynaklandığını düşünüyoruz. Cari transfer harcamaları gecen yıl ile aynı oranda kalsaydı Mart ayını denk bütçe ile kapatabilirdik. Bütçemiz yılın ilk iki ayında 6,6 milyar TL fazla vermişti. Mart ayı itibariyle bunun eridiğini ve yılın ilk çeyreğini denk bütçe ile kapattığımızı görüyoruz. Umarız bundan sonraki aylarda denk bütçe disipliniyle devam edebiliriz” şeklinde konuştu. Denk bütçe ile sanayici üzerindeki vergi yükünün azaltılabileceğini vurgulayan Zeytinoğlu, “Giderler tarafında daha tutucu davranmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca fazla ya da denk bütçe verdiğimizde sanayicinin üzerindeki vergi yükünün azaltılabilmesinin mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Ve bütçede fazla vermemizi özellikle faizlerde indirim sağlaması bakımından önemsiyoruz.” dedi.

 

????????????????????????????????????

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.