DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Ayasofya’nın Gizli Tarihi, Kitap Fuarı’nda ele alındı

Ayasofya’nın Gizli Tarihi, Kitap Fuarı’nda ele alındı

Sevilen televizyoncu Pelin Çift ve Erhan Altunay Ayasofya’nın Gizli Tarihini konuştu

TRT1’deki Gündem Ötesi programında ele aldığı konularla tarih severlerden büyük ilgi gören televizyoncu Pelin Çift, Erhan Altunay ile kalem aldığı “Ayasofya’nın Gizli Tarihi” kitabını konuşmak üzere 8. Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk oldu. Ayasofya’nın gizemini Erhan Altunay ile anlatan Pelin Çift, “Ayasofya’ya sahip olan bölgeye de sahip olur” dedi.

AYASOFYA DİRENİŞİN SEMBOLÜ

Pelin Çift ve Erhan Altunay, Kitap Fuarı’nın son gününde Yahya Kaptan Salonu’nda vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ve kitapla aynı adı taşıyan bir söyleşi gerçekleştirdi. Ayasofya’nın Fethin, kılıç hakkının sembolü olduğunu kaydeden Pelin Çift, “Ayasofya aynı zamanda Fatih tarafından dünyaya ilan edilen, ‘Batı’nın da Doğu’nun da yeni hâkimi Osmanlı’ demenin sembolü. Daha sonraki yıllarda manasına yenilerini ekledi; direnişin, bağımsızlığın sembolü oldu. Ayasofya’ya hakim olan bölgeye de sahip olur” dedi.

NEDEN İBADETE AÇILMIYOR

Söyleşide Pelin Çift ve Erhan Altunay konuklardan gelen sorulara yanıt verdi. Bir izleyicinin, “Ayasofya neden ibadete açılmıyor?” sorusuna cevap veren Erhan Altunay, “Geçmişte neden müze yapıldıysa bugün de o nedenle ibadete açılamıyor. Benim gönlümden geçen, alt katın ibadete açılması ve üst katın müze olarak işlevini sürdürmesidir. Turnikelerin üst kata çıkan rampaya konulmasıyla bu sorun tamamen çözülebilecektir” dedi.

AYASOFYA’NIN GİZEMLİ DEHLİZLERİNE YOLCULUK

Pelin Çift ise kitabın hazırlık aşamasında Ayasofya’nın dehlizlerine indiklerini ve bu burada yaklaşık 4 saat kaldıklarını anlattı. Çift, “Dehlizlerin de Ayasofya kadar büyüleyici bir atmosferi var. Orada olmak çok heyecan vericiydi. Aşağıda, koskoca, gladyatör odalarıyla sapasağlam bir hipodrom var” dedi.

KUTSAL EMANETLERİN AYASOFYA’DA OLDUĞUNA İNANIYORUM

Söyleşide Hristiyan Dünyası için büyük önem taşıyan Kutsal Emanetler konusu da gündeme geldi. Erhan Altunay, Fatih Sultan Mehmet’in Bellini’ye yaptırdığı portresinde kutsal emanetlerin Osmanlı’nın elinde olduğunu gösterdiğini ve önemli bir güç gösterisinde bulunduğunu hatırlatarak, “Batıdaki araştırmacılar da bu konuya yoğun ilgi gösteriyor. Ben de bu emanetlerin Ayasofya’da olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

KİTAPLARINI İMZALADILAR

 Pelin Çift ve Erhan Altunay söyleşinin ardından okurları için Kitap Fuarı’nın imza standında “Ayasofya’nın Gizli Tarihi” adlı kitaplarını imzaladı.

IMG_0041 IMG_0067 IMG_0006

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.