DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

“Engellilerin sorunları kadercilikle kamufle edilmemeli”

“Engellilerin sorunları kadercilikle kamufle edilmemeli”

10-16 Mayıs Engelliler Haftası ilçemizde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ülkemizde engellilere verilen değer hala istenilen düzeyde olmasa da ilçemizde engellilere olan bakış açısında yaşanan değişim başta engelliler olmak üzere birçok vatandaşın yüzünü güldürüyor. Vatan Partisi Eski İlçe Başkanı ve Kocaeli Üniversitesi Görme Engelliler Eğitmeni Gürsel Albayrak ile yaptığımız röportajda Albayrak, kendisine sorduğumuz soruları samimi bir şekilde yanıtladı ve ülkemizde engellilerin sorunlarını çözecek adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı.

10 Mayısta başlayıp,16 Mayısta sona erecek olan engelliler haftası hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz? Sizce engelliliğin sebepleri nelerdir?

Küresel çeteler; dünyada özellikle Ortadoğu coğrafyasında ve Türkiye’mizde kendi çıkarları uğruna ölüm makineleriyle engelli üretiyor. Bu bir sistem sorunudur, ne yazık ki bu durumu kadercilikle kamufle ediyorlar.

Ülkemizde sizce durum nedir?

Nüfusumuzun %12’sini engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır, başlıca sebeplerini sıralayacak olursak doğal afetler, terör, akraba evlilikleri, geç kalınmış tedaviler, bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınmaması gibi. Sanki bunlar yetmiyormuş birde Suriye’den Türkiye’ye aşısız kontrolsüz sokulan Mültecilerin salgın hastalıklarını da eklersek sakat sayısında daha da artış olacaktır.

Peki, bu durumda devlet ne yapmalıdır?

Önce ne yapmalıdır kısaca buna değinelim; Engelli vatandaşlarımızı oy potansiyeli olarak gören siyasiler şov yapmaktan vazgeçmelidir.

 Nasıl yani?

Gözlerini bir bez parçasıyla bağlayarak kör taklidi, tekerlekli sandalyeye oturarak bedensel engelli taklidi yapmak bana çok komik ve samimiyetsiz geliyor. Ne yapmalı sorusuna gelince! Engellileri yardıma muhtaç kimseler olarak değil, ülkemizin gelişmesine katkıda bulunacak yurttaşlar olarak görülmelidir. Hükümetler ve yerel yönetimler, emekli, dul, yaşlı ve engellileri koruyacak; muhtaç olanların ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak; toplumsal hayata her alanda katılımları için gerekli kurumları oluşturarak ve kaynakları sağlamalıdır. Engellilerle ilgili düzenleme ve kararlarda, engelli örgütlerinin görüşleri göz önünde tutulmalıdır.

Son olarak halkımızdan beklentileriniz nelerdir?

Hafta boyunca hiç değilse bir gününüzü yakınınızda bulunan bir engelli derneğini ziyaret etmek için ayırın, evlerine gidip kendileri için ne yapabileceğinizi sorun. Tek başına evinden çıkamayanları alıp gezdirin, inanın o gün dünyanın en huzurlu insanı olursunuz. Ben birde görme engelliler için bir kitap seslendirip kütüphanelere veya sosyal medyada paylaşmalarını rica ediyorum. Umarım engellilerimizin sorunları bir an önce çözülür.

?????????????

?????????????

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.