DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Feridun Andaç Yaşar Kemal’i anlattı

Feridun Andaç Yaşar Kemal’i anlattı

Usta yazarı en iyi tanıyan edebiyatçılardan Feridun Andaç, Yaşar Kemal’i ve romancılığını anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl sekizinci kez kapılarını açan Kocaeli Kitap Fuarı, ilk gününde büyük usta Yaşar Kemal’i ağırladı. Yaşar Kemal’i en iyi tanıyan edebiyatçı dostlarından Feridun Andaç Kitap Fuarı’na konuk olarak, usta kalemi ve romancılığını anlattı.

YAŞAR KEMAL BİR ÖMÜR EDEBİYAT

Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki Akçakoca Konferans Salonu’nda okurlarıyla buluşan edebiyatçı Feridun Andaç, kitabıyla aynı adı taşıyan “Yaşar Kemal Bir Ömür Edebiyat” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Feridun Andaç söyleşisinde Yaşar Kemal’in edebiyatıyla aslında okura neleri göstermek istediğini aktardı. “Yaşar Kemal Bir Ömür Edebiyat” kitabında daha çok Yaşar Kemal ile yaptığı konuşmalara yer verdiğini kaydeden Feridun Andaç, “Yaşar Kemal’i İnce Memed romanı ile tanıdım. Yıllar sonra İstanbul’da onunla tanıştım ve ölene kadar bu dostluk sürdü. Adana’da öğretmenlik yapmaya başladığım yer onun yaşadığı köye yakındı. Yaşar Kemal’in hayatını onu tanıyanlardan dinledim. Bana ‘Feridun benim hayatımı benden daha iyi biliyorsun’ derdi” şeklinde konuştu. Yaşar Kemal’in kendini anlatmayı sevmediğini ama yazdıklarını konuşmayı sevdiğini anlatan Feridun Andaç,  “İşte Yaşar Kemal’in katalizatörü bu çocuk ruhudur” dedi.

ANTROPOLOG, DOĞA BİLİMCİ

Feridun Andaç, Yaşar Kemal’in Kimsecik Üçlemesi’nin, kendisi için yazarın başyapıtı olduğunu söyledi.  Yaşar Kemal’in kitaplarına bakıldığında onun aynı zamanda bir antropolog, doğa bilimci, halk bilimci yanlarının da görüldüğünü anlatan Andaç, “Romancılığına baktığınızda toplumun geçirdiği kırsal kesimin serüvenini anlatır. Yaşar Kemal’in romanları düşsel gerçekçiliktir. Kendi yazdıklarından kendisi etkilenirdi. “Ben 20. Yüzyılı romanına doğayı getirdim” derdi” şeklinde konuştu.

 YAZDIKLARI BUGÜN İÇİN DE GEÇERDİ

 Edebiyatçı Feridun Andaç, Yaşar Kemal’in Özal döneminde Alman Der Spiegel dergisine yazdığı bir yazı nedeniyle yargılandığını hatırlattı. Bu olayın Yaşar Kemal’i çok üzdüğünü anlatan Andaç, “Düşünme, yazma denmesi onu çok üzdü. Yaşar Kemal son yazdığı yazılarında Anadolu’da insanların bir arada barış içinde yaşamasını savundu. O gün yazdıkları bugün için de geçerli ” dedi. Feridun Andaç, söyleşinin ardından, imza standında okurları için kitaplarını imzaladı.

8. KòTAP FUARI KONSEPT (5)îmer (1)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.