DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KOÜ Emlak bölümü öğrencileri İznik’e gitti

KOÜ Emlak bölümü öğrencileri İznik’e gitti

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Emlak ve Emlak yönetimi bölümü öğrencileri, geçtiğimiz hafta sonu sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Büyükşehir Belediyesi katkıları ile İznik’e gittiler.

Gözlemlerini rapor halinde sunacaklar

İznik’te bulunan tarihi mekanları gezen KOÜ Emlak ve Emlak yönetimi bölümü öğrencileri, gözlemlerini bir rapor haline getirerek, bir rapor hazırlayacaklar. Tarihi eserlerin milletimizin ortak mirası olduğu düşüncesi ile milletimiz adına sahiplenen öğrenciler, öncelikle durum tespiti yapacak. Mevcut durumu bir rapor ile yerinde tespit edecekler. İlerleyen çalışmaları takip edecek ve onları da dönemler halinde raporlayacaklar. Tarihi eserlerin korunması, bu mirasların gelecek nesillere taşınması için yapılan çalışmaların, kamuoyuna duyurulması ve ilgili tarafların katkılarının artarak devamı için bağımsız olarak çalışacaklar. Hazırladıkları raporları basın aracılığı ile kamuoyuna duyuracaklar. İlgili Bakanlıklar, Anıtlar Yüksek Kurulu ve TBMM’ne raporların birer nüshasını gönderecekler. Böylelikle Tarihi kültür mirasımızın korunmasına katkıda bulunmayı hedefliyorlar.

Kalkan, “İznik Anadolu’da Türklerin ilk başkentidir”

Konuyla ilgili bilgi aktaran, öğrenci temsilcisi Osman Kalkan, şunları söyledi: “Öncelikle Neden İznik?. İznik Anadolu’da Türklerin ilk başkentidir. 1075 yılında Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından, Doğu Roma İmparatorluğundan alınan Nicaea 1080 yılında Selçuklu İmparatorluğu’nun  başkenti yapılmıştır. Bu nedenle ilk göz ağrımızdır. Bir başka şehir yoktur ki en az 6 medeniyete başkentlik yapsın. Bu nedenle de bize göre Dünya’nın en önemli kentlerindendir. Hıristiyan aleminin ise haç merkezidir. 1. Konsül İznik’te toplanmıştır. Kitabı mukaddes olarak kabul edilen Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncilleri 600 e yakın İncil arasından elenerek M.S. 4. asrın başlarında burada kabul edilmiştir. Bir an için düşünelim. İznik Amerika Birleşik Devletlerinin sınırları içerisinde kuzey Amerika kıtasında bir şehir olsun. Sizce bizdeki gibi sıradan çok bilinmeyen ya da yeterince bilinmeyen bir yer mi olur?”

“Henüz 300 yıllık bir tarihi geçmişi dahi olmayan ABD’de, emin olun böyle bir tarih mirası yok”

“Şunu hepimiz çok iyi biliyoruz ki; Amerikalılar orayı İslam’ın Mekke’ye verdiği önemden daha fazla önem verirler. Her yıl on milyonlarca insanın ziyaret ettiği, bir turizm merkezi haline getirirler. Henüz 300 yıllık bir tarihi geçmişi dahi olmayan ABD’de, emin olun böyle bir tarih mirası yok. İnsanlar elindekinin kıymetini bilmiyorlar. İznik’i 1075 yılında Selcuklu’lara kaptıran Avrupalılar, bunun içlerine sindiremezler. O zamanın şartlarında 600 bin kişilik dev bir Haçlı Ordusu kurarak İznik’ i Türklerden 1097 yılında geri alacaklardır. Tam 600 bin kişilik ordu. O günün şartlarını bir düşünün. İznik, neden bu kadar önemli. Bizim derdimiz, gayemiz ve kavgamız işte bundan ibarettir. İznik’in önemini hatırlamak ve hatırlatmaktır. Süleyman Şah ve Orhan Gazi’nin bize emanetine sahip çıkmaktır. Kamuoyunda duyarlılık yaratmaktır.” İfadelerini kullandı.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da, İznik’i şu cümlelerle anlattı: “İznik Şantiye yeri; İlçemizin tarihi ve kültür mirasının herkesten fazla biz farkındayız ve bu mirasın gereği gibi korunması için ne yapılması gerekiyorsa onu eksiksiz yapmaya çalışıyoruz. İlçemizdeki bir kaldırım taşı dahi anıtlar yüksek kurulu tarafından kayıtlı. Biz bütün bu bürokrasiyi yerine getirip olağanüstü gayretler ile çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Şehrimizin birikmiş birçok sorunu var. 4 koldan altyapı çalışmalarımız da sürüyor. Kanalizasyon, Doğalgaz altyapı çalışmalarımız ile yollarımızın yenilenmesini bir arada yapmaya çalışıyoruz. Antik Roma Tiyatrosu, Lefke Kapı, İznik Şehir Müzesi, Yeşil Cami ve Meydan Hamamı restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kocaeli Üniversite’mizin  ilgisi bizlere moral vermiştir. Sizlerin verebileceği tüm destekler için şimdiden teşekkür ediyoruz. Bizden istediğiniz ne varsa sağlamaya hazırız. 2 MART tarihinde yapılacak olan Orhangazi tarafından şehrin alınışının yıldönümü kutlamalarına özel olarak davetlimsiniz. Bu arada hazırlayacağınız raporları yetiştirebilir, bizlere de takdim ederseniz mutlu oluruz” diyerek, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

2 kişi görevlendirebiliriz

Öğrenci temsilcisi Osman Kalkan 2 kişiyi görevlendirebileceklerini söyledi. Başkan Sargın bu görevlendirmeyi kabul etti. 2 görevli öğrenci yapılan çalışmaları düzenli bir şekilde gözlemleyecekler.

MÅze osman kalkan Osman Sargçn òstanbul kapç Toplu Foto

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.