DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

SOMUNCU BABA’NIN 650 YILLIK GELENEĞİNİ DEVAM ETTİRİYOR

SOMUNCU BABA’NIN 650 YILLIK GELENEĞİNİ DEVAM ETTİRİYOR

Es-Seyid Osman Hulusi Efendi Vakfı

Miraç Kandili vesilesi ile Es-Seyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Gölcük Temsilciliği tarafından Merkez Mahallesi 17 Ağustos Pasajı üzerinde yer alan Kermes Çadırı Önünde Sebil Ekmeği dağıtımı Gölcük halkına yapıldı. Es-Seyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Kocaeli ve Gölcük Sorumlusu Cem Kaymak, yaptığı açıklamada halkın kendilerine yoğun ilgi gösterdiğini ve Gölcük halkına gün içerisinde yaklaşık 2 bin Sebil Ekmeği dağıttıklarını ifade etti.

“Somoncu Baba bir gönül sultanıdır”

Anadolu’nun manevi mimarlarından Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri Osmanlı Padişahlarından Yıldırım Beyazıt Han zamanında yaşamış, Hacı Bayram-ı Veli gibi büyük velileri yetiştirmiş Kayseri, Aksaray, Bursa ve Darende’de irşat faaliyetlerinde bir gönül sultanıdır.

“Eserleri ile İslam’a büyük hizmetlerde bulunmuştur”

Bursa’da yaşadığı yıllarda kendi fırınında ekmek yapıp çarşı Pazar dolaşarak ‘Somunlar, Müminler’ nidasıyla ekmek dağıttığı için halk arasına Somuncu Baba lakabı ile bilinir olmuştur. Bursa Ulu Cami’nin açılışında Yıldırım Beyazıt Han’ın Emir Sultan’a açılış hutbesini okuması emri üzerine ‘Aranızda Şeyh Hamid-i Veli gibi büyük bir zat var iken hutbe okumak bize düşmez’ demesiyle Ulu Cami’nin açılış hutbesini okumuştur. Hutbede Fatiha Suresini 7 farklı şekilde işari tefsirini yapmış ve halkın teveccühünü kazanmıştır. Öyle ki Osmanlı Devleti’ni ilk Şeyh’ül İslamı Molla Fenari Hazretleri bu hutbeden etkilenerek ‘Fatiha Tefsiri’ isimli eseri kaleme almıştır.

“Somuncu Baba Hac dönüşü ömrünün son yıllarını Malatya’nın elvani gül kokulu beldesi Darende’de geçirmiştir”

Halkın teveccühünden çekinerek ‘şöhret, afettir’ düsturunca talebeleri ile birlikte Bursa’dan ayrılmış daha önce de yaşadığı Aksaray’a gelmiştir. Burada Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerini yetiştirerek Ankara’ya irşad vazifesi ile gönderilmiş, oğullarından Yusuf Hakiki Baba’yı da Aksaray’a görevlendirerek diğer oğlu Hali Taybi ile birlikte Hac görevinde bulunmuş ve Hac dönüşü ömrünün son yıllarını Malatya’nın elvani gül kokulu beldesi Darende’de geçirmiştir. 1412 yılında Darende’de vefat eden Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin kabri şerifleri kendi zamanında halvethane olarak kullanılan Şeyh Hamid-i Veli Türbesi ve Külliyesi içerisinde bulunmaktadır.

Vakıf 1986 yılında kuruldu

Es-Seyid Osman Hulusi Efendi Vakfı, Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri’nin soyundan gelen, Mutasavvıf ve Divan Şairi Es-Seyid Osman Hulusi Efendi hazretleri tarafından 1986 yılında kurulmuştur. Eğitim, sağlık, sosyal yarımlar, tarihi ve kültürel eserlerin restorasyonu, çevre ve ağaçlandırma alanındaki faaliyetlerinden ötürü Bakanlar Kurulu kararı ile vergi muafiyeti hakkı tanınan Vakfın ülke genelinde il ve ilçelerde temsilcilikleri bulunmaktadır.

Gölcük halkından yoğun ilgi

Genel Merkezi Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Vakfın faaliyetlerinden biri de Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtımıdır. Somuncu Baba’nın hayatında kendi elleriyle yapıp dağıttığı somun ekmeklerinin günümüzde yaşatılması ve o kültürün bugün de devam edebilmesi için Vakıf tarafından ‘Somuncu Baba’ adına izafeten yıl içerisinde mutad zamanlarda Sebil Ekmeği dağıtımı yapılmaktadır. Miraç Kandili’nde gerçekleştirilen Sebil Ekmeği dağıtım etkinliğine Gölcük halkının ilgisi yoğun olurken, Gölcük halkı Somuncu Baba hakkında bilgi sahibi oldu.

DSC_3634 DSC_3640

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.