DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

“ACİL SERVİSLERİN İSMİ DEĞİŞTİRİLMELİ”

“ACİL SERVİSLERİN İSMİ DEĞİŞTİRİLMELİ”
17.07.2016
1.175
A+
A-

“ACİL SERVİSLERİN İSMİ DEĞİŞTİRİLMELİ”

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Acil servise kız bakmaya gidiliyor” sözlerine tepki gösteren Türk sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, Şube Başkan Yardımcısı Umut Birol, Denetleme Kurulu Başkanı Erkan Temel, Eski Şube Başkanı Erol Kalemer ile birlikte şubede basın açıklaması yaptı.

Devlet büyüğümüz ülkemizin iki numaralı ismi Sayın Başbakanımız TBMM’de yaptığı konuşmada “Dün bir arkadaşımız söyledi, çok ilgimi çekti. Acil servislere bayramda vatandaşlar gidiyorlarmış. Ne için gidiyorlarmış biliyor musunuz? Kız bakmaya gidiyorlarmış. Artık hastaneler o kadar şirin hale geldi ki, vatandaşlar oğullarını, kızlarını evlendirmek için acil servislere gidiyorlar, oralara yuvalar kurmak için ziyaretler yapıyorlar. Acil servisler artık sadece sağlık hizmeti vermiyor, yuva kurmak için de hizmet veriyor. İşte geldiğimiz nokta bu” demiştir.

Ülkemizde bir yılda 100 Milyonun üstünde hasta aciller servislerde muayene edilmektedir

“Sayın Başbakanımızın hastanelerin acil servisleri hakkında duyduklarına değil gidip de gördüklerine inanması daha makul ve mantıklı olacaktır. TBMM gibi ciddi bir kuruluşun çatısı altın da sağlık alanındaki ve hastanelerin acil servislerinde yaşanan sorunları magazinleştirerek dile getirmesi yakışık kalmamıştır. Yapılan bu açıklama ile hükümet sağlık sektöründe yaşanan sıkıntıların üzerini örtmeye, sorunlardan kaçmaya çalışmaktadır. Yapmış olduğu talihsiz açıklama ile sağlık çalışanlarını vatandaşın gözünde itibarsızlaştırmak istemektedir. Başbakanımızın sehven yaptığına inandığımız gaf için sağlık çalışanlarından derhal özür dilemelidir. Hastaneler ve Acil servisleri Sayın Başbakanımızın anlattığı gibi gittiğinizde huzur bulacağınız, oğluna ve kızına eş bulacağı fiziki mekanlar değildir. Vatandaşında sağlık çalışanlarının da sıkıntı yaşadığı gerginliğin, stresin, şiddetin yoğun ve sık yaşandığı yerlerdir.Bugün gelinen noktada Hastanelerin Acil Servislerde iş yükü katlanılmaz bir hal almıştır. Ülkemizde bir yılda 100 Milyonun üstünde hasta aciller servislerde muayene edilmektedir. Sadece 9 günlük bayram tatilinde bir ilimizdeki 20 hastanenin acil servislerinde toplam 100 bin hasta muayene edilmesi yoğunluğu anlatmaya yeterlidir.

Yeşil alan uygulamaları da ne yazık ki çare olmamıştır

“İlimiz Kocaeli’nde faaliyet gösteren bir hastanenin acil servisinde bir günde “Arefe günü” SARI, KIRMIZI, YEŞİL alanda TOPLAM = 1610, Bayramın Birinci günü 1024, İkinci gün 956, üçüncü gün 1080, dördüncü gün 1126 hastanın muayenesi Acil servis yapılmıştır. Bu sayı kış aylarında yaklaşık günlük ortalama 1700’leri bulmaktadır. Acil servislerdeki bir başka önemli sorun ise acil olmayan hastaların acilde muayene olmak istemesinden dolayı yaşanan yoğunluk ve sıkıntıdır. Acil servislere başvuruların yüzde 70’inin acil olmadığını bizzat bakanlık tespit etmiştir. Yeşil alan uygulamaları da ne yazık ki çare olmamıştır. Başbakanımızın acıkmalarından anlaşılan hastanelerin acil servislerinde şimdi bir de pembe alanlar oluşturulacaktır. Acil servislerde yapılacak veya yapılması muhtemel yeni düzenlemeler hakkında vatandaşımızın merakının giderilmesi için cevaplanması gereken soruların cevaplarını kamuoyu ve sağlık çalışanları da merak etmektedirler.”

1- TV kanallarındaki evlendirme programlarında olduğu gibi Hastanelerin Acil Servislerde görüşme odaları olacak mı ?

2- Anlaşma zemini bulan bay ve bayanların çay içmeleri için ayrı bir fiziki mekan oluşturulacak mı ?

3- Çiftler anlaştıkları takdirde yemeğe çıkarlar ise yemek masrafları hastanenin döner sermaye

4- Evliliğe karar kılan çiftlerin nikahları Hastanelerin Acil servislerde kıyılması sağlanacak mı ?

Hastanelerin Acil servislerdeki en önemli sorunlardan birisi de şiddettir

“Hastanelerin Acil servislerdeki en önemli sorunlardan birisi de şiddettir. Acil servisler sağlık çalışanlarının en fazla şiddete uğradığı birimlerin başında gelmektedir. Bu birimde çalışanların tamamı sözlü veya fiziksel şiddete uğradıklarını ifade etmişlerdir.Gruplar halinde saldırıların gerçekleştiği ve talan edilen acil servislerde çalışmak aynı zamanda hayati tehlike altında hizmet vermekle eş anlama gelmiştir. Aciller servisler kız ve erkek bakma yeri değil, vatandaşa hayati müdahalelerde bulunurken kendi sağlıklarını ve hayatlarını riske atan sağlık çalışanlarının hizmet ürettikleri yerlerdir. Ortada böylesine bir tablo varken hastanelerin acil servislerinin kız ve erkek beğenme yeri olarak dile getirilmesi, magazin haberlerine alet edilmiş olması yanlıştır.Sorunların üstünün kapatılmasına neden olacaktır. Yuva kurmanın yeri olmak bir yana aşırı iş yükü ve nöbetler nedeniyle çalışanların aile hayatlarında sorunlar yaşamalarına neden olmaktadır. Sağlık çalışanları evlenmek bir yana iş yoğunluğundan evlerine gidememektedirler. Evlenen ve çocuk yapan sağlık çalışanının da süt iznini kullandığı için döner sermayesi kesilmektedir. Kısacası sağlık çalışanlarının evlenmesi ve mutlu bir aile hayatı sürmesi bizzat Bakanlık tarafından zorlaştırılmakta ve imkansız bir hale getirilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle Sayın Başbakanımızdan talebimiz hastanelerin acil servislerini ziyaret ederek yaşananları bizzat yerinde görmesidir. Gördüğü manzara karşısında eminiz ki acil çalışanlarının durumlarının iyileştirmesi için çalışmalar yapma talimatını verecektir. Durumu magazinleştirmeye yönelik ifadelere itibar etmemelidir.”

IMG_01

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.