DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

HASTALAR ŞAŞKIN

HASTALAR ŞAŞKIN

SGK dışında kalan ilaçlara zam yapıldı

26 Haziran 2016 itibariyle SGK kapsamı dışındaki ilaçlara yapılan zam vatandaşın üzerine bir yük daha oluşturdu. Eczacılar ve vatandaşlar ile yaptığımız röportajda ilaç zammı değerlendirildi. Eczacılar ilaçlara yapılan zamdan mutlu değil.

Özbaki, “Yüzde 100 oranında yapılan zamlara bir anlam veremedik”

SGK kapsamı dışındaki ilaçlara yapılan zam eczacıları mutlu etmezken, vatandaşlar yapılan zammı olumlu bulmadıklarını açıkladı. Eczacı Rahman Özbaki, ilaca yapılan zam hakkında şu sözleri dile getirdi: “Ağrı kesici, Mide ilaçlarına ve bağırsak düzenleyici ilaçlara zam yapıldı. Zam oranı yüzde 100’ü bulan ilaçlarda oldu. Çok giden kalemlerde ve kansere yönelik ithal ağırlıklı ilaçlarda indirimler oldu. Bu kalemler belli olduğu için vatandaşı zorlamayacaktır. Devletin ödediği ilaçlar yani SGK kapsamına giren ilaçlara zam yapılmazken, SGK dışına giren ilaçlar zamlandı. Bazı ilaçlara yapılan yüzde 100 oranındaki zam bizim neredeyse ilk defa karşılaştığımız bir durum. Bu yüzden yüzde 100 yapılan zamlara bir anlam veremedik. Mesela hayati nitelik taşıyan ilaç fiyatlarında düşüşler var. Bunlar Kanser, İnsülin, bazı tansiyon ilaçları. Yüzde yüzlük zamlar en son birkaç sene önce olmuştu. Önümüzdeki günlerde ilaçlara zam yapılsa da günlük yani kuruş hesabında zam yapılır” dedi.

Gündoğdu, “zamların demin bahsettiğim gibi biz eczacılara bir faydası olmamıştır”

Gündoğdu Eczanesi sahibi ve Eczacı Ünal Gündoğdu, ilaca yapılan zammı olumlu bulmadığını ifade etti. Gündoğdu, “Öncelikle yapılan zammı olumlu bulmadığımı söylemek istiyorum. Çünkü gelen zam biz eczacılara bir şey kazandırmıyor. Yapılan zamda şöyle bir farklılık var, o farklılık SGK kapsamına giren ilaçlara zam yapılmaması, SGK kapsamı dışında kalan ilaçlara zam yapılması. Yapılan bu zam aslında vatandaşların hoşuna gitmeyecektir. Türkiye’de ne yazık ki istikrarlı bir ilaç politikası yok. Bazı ilaçların fiyatları düşse de Minoset Plus gibi bir ilaç fiyatının 5,60 liradan 9,90’a çıkması dikkat çekmiştir. Bu zamların demin bahsettiğim gibi biz eczacılara bir faydası olmamıştır.”

Kahraman, “Bazı ilaçlara yüksek oranda zam yapıldı”

Derman Eczanesi çalışanlarından Osman Kahraman ilaç zammı hakkında şu sözleri dile getirdi: “İlaca aşırı gelen bir zam yok. Bazı ilaçların fiyatları artarken, bazı ilaç fiyatlarında düşme var. Zam gelen ilaçlar günlük kullanılan mide, öksürük, bağırsak düzenleyici ilaçlarına zam geldi. Bazı ilaçlarda yüzde 100’lük oranında zam yapılırken, bazı ilaçlara yüzde 50 zam yapıldı. Bu zam birçok ilacı devlet karşıladığı için vatandaşı zorlamayacak” dedi.

İşeri, “Bu gerçekten sigortalılar için çok kötü bir durum”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gölcük İlçe Başkanı İsmet İşeri, ilaç zammı hakkında şu sözleri dile getirdi: “İlaçlara inanılmaz zamlar geldi. Zaten eczacılık ilaç sektöründe çok büyük sıkıntılar var. Normalde hekimin yazdığı bir ilaç fiyatı yüksek olmasından bazı ilaçların reçeteye yazılmasına rağmen SGK fiyat yüksekliği nedeniyle bu ilaçları karşılamıyor. Yerine muadili daha düşük fiyattaki ilaçları hastaya veriyor. Bu gerçekten sigortalılar için çok kötü bir durum. Bırakın ekonomik ve sosyal yaşantıda eğitimde sağlıkta bile fırsat eşitliği olmayan bir sürece geldik. Bu fiyat artışlarına paralel eczacılık karları da düşmektedir. Tamamen bu yapılan zamlar ilaç üreticilerin ekmeğine yap sürmekten başla bir şey değildir. Buradan anlaşılıyor ki hekimin tedavi amacıyla yazacağı birçok ilaçları dahi bundan sonra hastanın alamayacağı kullanamayacağı anlamına gelmektedir. Bu insanların maaş artışlarına bakım ilaca gelen zamma bakın. İnsanlar resmen ölüme terk edilir hale gelmiş durumda. SGK tarafından karşılanan ilaçlar zam yok karşılamadığı ilaçlara zam yapılması insanları oldukça zor duruma sokacaktır. İnsanlarımızın artık bu kötü gidişe dur demeleri gerekir. Bu denli yaşam alanlarını daraltan, alım gücünü düşüren insanların refah seviyesinin her geçen gün kötüye gittiği bu iktidara son verecek olan seçmenlerime sesleniyorum. Sizleri düşünmeyen bir iktidarı değiştirmek sizin elinizde yoksa çile çekmeye devam edersiniz.”

Saral, “SGK dışında kalan ilaç kalemlerine yapılan zam gerçekten düşündürücüdür”

Türkiye Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral, ilaç zammını şu sözlerle değerlendirdi: “İlaçlara yapılan zam gerçekten hayati önem taşıyan bir konu. Yapılan bu zam vatandaşı sıkıntıya düşürecektir. SGK dışında kalan ilaç kalemlerine yapılan zam gerçekten düşündürücüdür. Ben her zaman şunu söylüyorum. Ülkemizde ilaçlar gerçekten çok ucuza satılıyor ve eczanelerde kolay bulunabiliyor. Fakat sadece sigortanın karşılamadığı ilaçlara zam yapılması hoş karşılanacak bir durum değil. Umarım bundan sonra uzun süre ilaçlara yüzde 100 gibi yüksek bir oranda zam yapılmaz” dedi.

Osman Kahraman òsmet òüeri Rahman ôzbaki Bilge Saral önal GÅndoßdu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.