DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KÖR ADAMLAR ve FİL

25.07.2016
1.776
A+
A-

Hayatın İçinden – Nagihan ÖZDİL

KÖR ADAMLAR ve FİL
Hintli 6 adam vardı. Öğrenmeye çok hevesliydiler. Filin nasıl bir canlı olduğunu neye benzediğini deneyimlemek istiyorlardı. Hepsi kör olmasına rağmen, gözleme ile her biri kendi düşüncesini teyit etmek istedi.

Birincisi, file yaklaştı ve olan oldu. Onun güçlü ve dar gövdesine karşı bağırmaya başladı. “Allah aşkına! Fakat fil daha çok duvar gibi.”

İkincisi, uzun dişini hissetti. Çığlıkla “vovvv! Burada ne var? Çok yuvarlak, düzgün ve sivri. Çok açık ve net. Bu harika bir özellik. Daha çok bir mızrak gibi.”

Üçüncüsü, hayvana yaklaştı. Mutlulukla hortumunu tuttu ve konuştu. “Anladım” dedi aynen. “Fil daha çok bir yılan gibi.”

Dördüncüsü, sabırsız elleriyle dokundu. Dizlerini hissetti. “Ne harika canavar çok düz” tekrarladı: “Bu fil, çok belli. Daha çok bir ağaç gibi.”

Beşincisi, şansla dokundu kulağına. Dedi ki; “En kör adam bile bunun ne olduğunu söyleyebilir, filin bu olağanüstü özelliği daha çok bir yelpaze gibi!”

Altıncısı, daha çabuk değildi. Canavarı el yordamı ile yokladı. Sonra, sallanan kuyruğu yakaladı. Onun hissiyle, “Anladım” dedi. “Fil, daha çok, bir halat gibi.”

Ve Hindistanlı bu adamlar, uzun ve sesli tartıştılar. Kendi fikrinde her biri, son derece kesin ve kararlı. Her düşünce kısmen doğruydu. Ve tümü yanlıştı!!

******************************************************************

Bu hikaye, “genellikle gerçeğin bakıldığı yere göre değiştiğini, boşu boşuna kavga etmeye gerek olmadığını, değişik fikirlere anlayış ve hoşgörü  gösterilmesi gerektiğini, herkesin haklı olabileceğini” açıklamak üzere anlatılır.

Eğer bir konu ile ilgileniyorsanız, o konu hakkında araştırma yapın. Bildiğinizi sandığınız noktadan yola çıkıp, bilmediklerinizi öğrendikçe, başlangıç noktanızın çok geride kaldığını görebilirsiniz.

Bütünü kavrayamamış insanın, düşünceleri, inançları ve yaptıkları, kendilerine doğru görünse de aslında yanlış olabilir.

Her insan, gerçeği kendi bakış açısı ile değerlendirir.

Kendini haklı görür ve fikirlerini sabitleştirirse, inancı da o doğrultuda olmaya başlar ve yanlışa gidebilir.

Bütünü kavrayabilmenin yolu, tek bir bakış açısı ile bakmamaktır.

GERÇEK ; FİLİN TAMAMIDIR !!!

Birbirimizi dinleyelim, anlayalım, sevelim ve sevilelim…

Sevgiyle Kalın…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
9 Mayıs 2016
9 Eylül 2016
28 Ağustos 2017
17 Nisan 2023
25 Ocak 2021
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.