DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KSO Başkanı Zeytinoğlu: İhracatta toparlanma sevindiriyor

KSO Başkanı Zeytinoğlu: İhracatta toparlanma sevindiriyor

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan ve Haziran ayında 12,9 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat rakamlarına ilişkin olarak, “Haziran ayında ihracatımız yüzde 8,1 artarak 12,9 milyar dolar ve ithalatımız yüzde 7 atarak 19,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında yıllık ihracatımız 142,1 milyar dolara ulaştı. Bu rakam bu yılın başından bu yana en yüksek yıllık ihracat. İhracattaki toparlanma bizleri sevindiriyor.” dedi.

“Önümüzdeki aylarda Rusya ile normalleşme sürecinin sonuçlarını göreceğimizi düşünüyorum”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ihracattaki iyileşmeyi Avrupa’nın ekonomisindeki toparlanmaya bağlayarak “Haziran ayında Avrupa Birliği’ne olan ihracatımız yüzde 49 artmış. Yılın ilk yarısında ise yüzde 10,5 artmış. İhracatımızın hemen hemen yarısını gerçekleştirdiğimizi düşünürsek Haziran ayındaki ihracatın artış nedenini anlayabiliyoruz. Diğer taraftan açıklanan ilk 20 ülke içerisinde en önemli ticaret partnerlerimiz Rusya ve Suriye yer almıyor. Önümüzdeki aylarda Rusya ile normalleşme sürecinin sonuçlarını göreceğimizi düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

“Üretimde bir hareketliliğin göstergesi olarak yorumluyoruz”

Zeytinoğlu, “Haziran ayında üretimde girdi olarak kullanılan ara malı ithalatının yüzde 65,7 olarak artması dikkat çekicidir. Üretimde bir hareketliliğin göstergesi olarak yorumluyoruz.” dedi.

Temmuz ayı ihracat verilerini merakla beklediğini belirten KSO Başkanı “Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Öncü gösterge olarak takip ettiğimiz kapasite kullanım oranları temmuzda geriledi. Bunu dış ticaret verilerinde de görme noktasında endişelerimiz var. Her platformda söylüyorum. Demokrasi sınavını geçtik. Sanayiciler olarak artık bir an önce üretime odaklanıp, tekrar ekonomiyi gündemin ilk sıralarına taşıma noktasında gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. Başbakanımızın açıkladığı, ihracatı arttırmaya yönelik teşviklerin bir an önce yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz.” dedi.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.