DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Tiryakiler sigara zammına tepki göstermeye devam ediyorlar

Tiryakiler sigara zammına tepki göstermeye devam ediyorlar

Bilindiği gibi sigaraya zam daha önce yılın ilk başında yapılmış ve Ocak ayından itibaren sigaralar zamlı fiyatla satılmaya başlanmıştı. Yeni zamlarla birlikte bir yıl içerisinde tiryakiler ikinci şoku yaşarken önümüzdeki günlerde de sigaraya zam yapılıp yapılmayacağı endişesini taşımaya başladılar.

Ramazan Bayramı tatilinin ardından önceki günden itibaren sigara 1 TL zamlı olarak satılmaya başlandı. Daha önceden 10 TL’ye satılan sigaraların yeni fiyatları 11 TL, 8 TL’ye satılan sigaralar 9 TL’ye, 9 TL’ye satılan sigaralar ise 10 TL’ye çıktı.

Erkan “Sigara zammı vatandaşlara yük olacak”

Vatandaş Zeki Erkan, ile yaptığımız röportajda sigara zammı hakkında şu sözleri dile getirdi: “Geçtiğimiz günden itibaren sigaraya paket başına 1 lira zam geldi. Bu zam yüzünden sigara tiryakilerinin keyfi kaçtı. Bu sene yaşadıkları ikinci zamdan ötürü ne kadar tepki gösterseler de sigara içenler sigara almaya devam etti. Sigaraya zam gelmesi benim için daha iyi oldu, en azından belki bu sayede sigarayı bırakırız. Ben sigarayı bıraktım tam on sene içmedim daha sonra ailevi sebeplerden dolayı tekrar başladım, sigarayı içmediğim dönemlerde, yediğim yemeğin, içtiğim çayın ve suyun tadı daha bir güzeldi, şimdi ise yediğimizden içtiğimizden birşey anlamıyoruz” dedi.

Kaya “Sürpriz bir zam oldu”

Sigara zammını değerlendiren bir diğer isimde Nejdet Kaya oldu. Kaya zammı şu sözlerle değerlendirdi: “ Bu sene içinde yapılan ikinci bir zam bu bizlere sürpriz oldu. Bizim bildiğimiz zam 6 ayda bir olur. Ben bu sigarayı içiyorsam sürekli zam yapmasına gerek yok bunu yerine emekliye ve şehit ailelerine yardım yapsınlar, kimsenin sesi çıkmaz. Ben de bir sigara tüketicisiyim. Sigara zammını olumlu bulmuyorum” dedi.

İşeri, “3 milyar Suriyeliye evi başka nasıl verecekler”

Vatandaş Hüseyin İşeri sigara zammını olumlu bulmadığını ifade ederek şu sözleri dile getirdi: “Sigaraya zam yaptılar. 3 milyar Suriyeli’ye nasıl ev verecekler. Verilen bu zamlar şehit ailelerine ve gazilere verilsin. Bu zam sigarayla kalmayacak. Sigara içen biriyim bu yüzden sigaraya yapılan zamma karşı değilim, bu sigara zammında ise çoğu kişi kaçak ve tütüne yönelecek, ama benim isteğim kaçak sigarayı değil de sigara kalitesini düşürerek bandrollü sigara içsinler. Sigara insanlar üzerinde hem sağlıklarında hem de bütçelerinde yük oluşturuyor. İnsanlar sağlıkları için sigara kullanmayı bıraksınlar. Kazanan sağlıkları olsun, bu güne kadar devletimiz kendi insanını düşünmediği için yapılan bu zamlarda da kimseyi düşünmüyor, sadece Suriye diyor. Ben benim oyum ile bir Suriyeli’nin oyu aynı olsun istemiyorum” dedi.

Önerbay “Sigara zammını onaylıyorum”

Gölcük Engelliler Derneği, Görme Engelliler Komisyonu Başkanı Mevlüt Önerbay, sigara zammı hakkında şu sözleri dile getirdi: “Gerek kasamıza gerek cebimize gerekse de sağlığımıza zararlı. Allahın verdiği bu vücuda eziyet etmek günah. Malum olan sigaranın içilmemesi,eski bir içen olarak şunu söylüyorum kumar söndürül, içki öldürür, sigara süründürür.sigara yüzünden hemen hemen her gün bir çok kişi yara alıyor, tanıdığım çoğu kişi sigara yüzünden ya elini, ya bacağını, yada parmaklarını kaybetmiş. Bu bize her gün somut bir örnek” dedi.

Bedir “Sigara bence hala ucuz fiyatta satılıyor”

Vatandaş Yunus Emre Bedir “Keşke 20 lira olsa. Sigara zammına tepki gösterenler sigarayı bırakmalı ve sigaraya verdikleri paraları evlerine harcamalı. Mesela en ucuz sigara bir ayda 300 küsür lira yapıyor. Bu parayla insanlar kira öder, hastalıklarını giderir. Sigara zammı hakkında konuşanlar sigarayı bıraksınlar. Ülkemizde milyonlarca sigara kullanan vatandaş var. Sigaraya verdikleri paralar ile tüm borçlarını ödeyebilirler, seneler sonra kendilerine ev alabilirler. Hal böyleyken şikayet etmeyi kabul etmiyorum” diyerek sigara zammını onayladı.

Naynal “Bu zamlar vatandaşı kaçak sigaraya yönlendiriyor”

Vatandaş Sefa Naynal, yaptığı açıklamada şu sözleri söyledi “Dünyanın durumu vahim. İşçilere, çalışana zam vermiyorlar, sigaraya zam yapıyorlar. Suriyelilere her olanak sağlanıyor, yapılan bu sistemden memnun değilim. Çünkü Türkiye’de bulunan tütün, Amerika’ya işlenmek üzere gönderiliyor, ülkemize zamlı gelen sigara yüzde 65 oranında vatandaşın cebine giriyor. Bu haksızlık değil midir? 10 liralık sigara aslında 4,5 lirayken vatandaşa devletin bindirdi yük kabul edilemez. Devlet ne yazık ki şimdi de sigaraya göz dikti. Bu saatten sonra sigara kullananlar kaçak sigaraya ya da tütüne yönelecekler. Devlet kendi eliyle vatandaşlarını kaçak kullandırmaya yöneltiyor.”

Çağlayan “Zam gelse de gelmese de sigara içmeye devam”

Vatandaş Ercan Çağlayan, “Sigara zammı konusunda yaptığı açıklamada sigara zammına üzüldüklerini ifade ederek, ben bir sigara tüketicisi olarak bu saatten sonra artık kalite sigara içerim. Bu yüzden ucuz sigaralar tarihe karışıyor. Bundan sonra herkes de kalite sigara içer. Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olarak vergi ödüyorum vergi ödediğim için de sigaraya sürekli zam geliyor. Sigaraya zam gelmesini isterim. 10 lirada olsa, 100 lirada olsa sigara içmeye devam edeceğim. Sigaraya yapılan zam biz vatandaşları üzmüştür. Gelen bu zamlar vatandaşa yük oluştursa da sigara içmeye devam edeceğiz. Umarım uzun zaman sigaraya zam gelmez de bizler rahat ederiz” dedi.

Kaygısız “Fakat verilen zam yapılan zamların altında kalıyor”

Vatandaş Kurtça Kaygısız da sigaraya yapılan zamlar hakkında şu sözleri dile getirdi: “Bizler zamlardan artık illallah ettik. Bize ne kadar maaş veriliyor ki, her şeye zam yapılıyor. Bizde maaşlarımıza zam yapılmasını istiyoruz. Fakat verilen zam yapılan zamların altında kalıyor. Bu zamdan tabi ki de memnun olmadık. Yapılan zamlardan ötürü artık bir şey alamaz olduk. Sigaraya da bu yapılan ikinci zam. Bizler yapılan zam oranında maaş istiyoruz. Maaşa zammı kaşıkla yapacaksın, ürünlere kepçeyle zammı bindireceksin. Bu zamları doğru bulmuyoruz. Çoğu sigara içen insanlar, evine ekmek götürmüyor ama cebinde sigarası eksik olmuyor. Daha fazla zam yapılsın. En azından belki sigarayı bırakırız.

mevlÅt înerbay Nejdet Kaya sefa naynal üef Ercan Äaßlayan Yunus Emre Bedir zeki erkan HÅsayin òüeri kurtáa kaygçsçz

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.