DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 10°C
Yağışlı

Değirmendere fındığı kapış kapış

Değirmendere fındığı kapış kapış

Değirmendere denilince ilk akla gelen meşhur fındığı olmuştur. Her yıl Temmuz ayının başında sahili şenlendiren fındık satıcıları bu yılda ürünlerini beğeniye çıkarttı.

Gölcük en çok beğenilen ve tercih edilen sahil kesimlerinden biri olan Değirmendere sahili son günlerde muhteşem bir tat ile damakları şenlendiriyor. Faydaları saymakla bitmeyen Değirmendere fındığı beklenen görkemi ile tezgahlardaki ve sahildeki yerini aldı. Yaşlı teyzeler ve amcalar yetiştirdikleri meşhur fındıklarını şirin tezgahlarında satışa sundu. Kimisi yollarda alıcılara ulaşıken kimisi sahilde gezen ve zaman geçiren vatandaşlara hizmet veriyor. Kaliteli üretilen fındıklarını büyük bin gurur ve beğeni ile müşterilerine sunuyor. Özllikle bu yıl piyasaya çıkışı ile Değirmendere sahilinde fındıklar büyük bir ilgi ile tüketiliyor. Vatandaşların gösterdiği ilgi üreticileri memnun ediyor.

DEĞİRMENDERE FINDIĞININ MAZİSİ VE ÖZELLİKLERİ

Yaklaşık 150 yıl önce de “Değirmendere Fındığı” diye meşhur olan taze fındık yetiştirilmeye başlanmıştır. Halkın bir kısmı denizci olup İstanbul’a mahsûl götüren kayıkları vardı. 40-50 yıl ev veline kadar odunculuk da yapılırdı. Tahrir defterinden öğrendiğimize göre köyde 4 değirmen bulunuyordu. Değirmendere fındığı, taze olarak tüketilen, iri, kalın kabuklu, turfanda ve çok lezzetli bir fındık çeşidi olup daha ziyade İzmit civarında yetiştirilmektedir.İç meyve randımanı % 47-48 yağ oranı % 52-562’dir. 520-590 adet kabuklu fındık 1 kg. gelmekte olup zurufları oldukça uzun ve meyve boyunun iki katı büyüklüktedir. Vücudunuzun ihtiyacı olan proteini rahatlıkla fındıktan karşılayabilirsiniz. Fındık vücutta artık madde bırakmadan protein verir ve vücudun normal çalışmasına, zayıf düşmemesine yardımcı olur. Gelişme çağındaki çocuklara da hem enerji verip hem de besleyici olmasından dolayı gelişmelerini daha iyi sağlamak için önemli bir besin kaynağıdır.  Böbrekteki kum ve taşları döker. Güç ve dikkat gerektiren durumlarda yararlıdır. Çünkü, vücuda kuvvet vererek beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Hastal ardından Nekahet Dönemleri için ve ayrıca bütün gün bedeni ve zihni yıpranmalarla Karşı Karşıya olanlar için fındık gerekli bir besin kaynağıdır.  Fındık, kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini azaltır.  İçerdiği yüksek kalsiyumdan ötürü kemikleri ve dişleri güçlendirir. Fındıkta diyet lifi% 1-3 oranında bulunur, barsakta kimyasal bileşiklerin Toksik etkilerini, kalın barsak hastalıklarını, Kabızlığı ve kalp rahatsızlıklarını önler, serum lipit düzeyi ve kan şekerini düşürür.  Sodyum düşük, magnezyum ve potasyum yüksek olduğundan vücutta kan basıncını Düzenlemede önemli rol oynar. Kansızlık, sindirim ve Dolaşım sistemi bozukluklarını önlemede gerekli olan demiri içerir.

fıduk IMG_6743

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.