DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

‘Üreticide tüketicide mağdur’

‘Üreticide tüketicide mağdur’

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, üretici ile satıcı arasında yaşanan fiyat uçurumuna dair açıklamalarda bulundu

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, üretici ile satıcı arasında yaşanan fiyat uçurumuna dair açıklamalarda bulundu. Yaşanan fiyat farkından üreticinin de tüketicinin de zararlı çıktığını söyleyen Bekir Çanakçı, “Parayı aracı ve satıcılar kazanmaktadır. Zengin olan daha da zengin olmakta, zor durumda hayatını sürdüren, daha da dara düşmektedir” dedi.

‘5 katına çıkıyor’

Üreticide 1 TL’ye olan malın pazarlarda 3 katına, marketlerde 5 katına çıktığını söyleyen Bekir Çanakçı, “Üreticinin ürünleri değerini bulmazken, parayı aracı ve satıcılar kazanmaktadır. Örneğin 40 kuruşa üreticiden alınan patates, pazarlarda 1.5 TL’ye marketlerde ise 2 TL’ye kadar satılabilmektedir. Böyle olunca hem üretici hem de tüketici zararlı çıkarken, kazançlı çıkan yine para babaları olmaktadır. Biz bu sistemin önüne geçilmesini istiyoruz” diye konuştu.

‘1 Yıl emek veriyor’

Üreticinin 40 kuruşa sattığı patates için 1 yıl emek verdiğini ancak karşılığını bulamadığını söyleyen Başkan Çanakçı, “Ürettiği üründen zarar eden çiftçiler varken, burada ki fahiş fiyatlar bazı kesimleri memnun etmektedir. Hal bu ki bu işte en çok payı üreticinin alması gerekir. 40 kuruşa alınan patates satıcıya nakliyesiyle beraber 50 kuruşa ulaşıyor. 70-75 kuruşa satılabilecekken, 2 TL’ye satılıyor. Tüketicilerimiz 2 liraya patates yerken, üretici ürettiği üründen zarar ederken nasıl bu kadar yüksek farklar ortaya çıkıyor bunun araştırılması gerekiyor” dedi.

‘Önüne geçilmesi gerekiyor’

Yaşanan bu fiyat farkının önüne geçilmesinin gerektiğini söyleyen Çanakçı, “Acilen devletimizi yönetenler, serbest piyasa adı altında halkımızı sömürenlerin önüne geçmesini ve önlem almasını beklemekteyiz. Patateste verdiğimiz örnek diğer ürünlerde de aynen geçerliliğini korumaktadır. Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 yıldır bu konu üzerinde feryat etmektedir. Ancak Bakanlık tarafından 1 yıldır çözüm getirilmemekte. Üretici perişan, tüketici perişan para babaları ve uluslar arası güçler bu konudan gayet memnun” diyerek sözlerini sonlandırdı.

1. sayfaya

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.