DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

BİTKİDEN GELEN SAĞLIK

BİTKİDEN GELEN SAĞLIK

Şifalı bitkisel sular ve bitkisel yağlar hakkında bilmediklerimiz

İlçemizde bulunan Yalta Baharat çalışanı Gökhan İşeri ile siz okurlarımız için bitkisel çaylardan sonra bitkisel yağlar ve bitkisel sular hakkında bilgi aldık. Bilmediğimiz bir çok bitkisel ottan yapılmış olan yağlar günlük hayatımızı kolaylaştıracağı gibi bir çok rahatsızlıklar için doktor tavsiyesi ile kullanılıyor. Bitkisel yağların nerelere iyi geldiğini hangi durumda kullanıldığı konusunda ilk olarak tabi ki doktora başvurmak gerekir. Daha sonra doktor tavsiyesi ile bitkisel yağlardan yararlanmakta fayda var. İşte bitkisel yağlar ve bitkisel suların şifaları;

KEKİK SUYU

Etki ve Kullanışı: Mide yatıştırıcı, antiseptik, kurt düşürücü ve kan dolaşımında uyarıcıdır.Zayıflamada etkili olup,kolestrolü düşürücü ve yağ çözücüdür. Öksürük, boğmaca ve astımda kullanılır. Balgam sökücüdür, boğaz iltihaplarında, mide üşütmelerinde etkilidir. Gastritte etkili olup, gaz rahatsızlıklarını giderir ve hazmı kolaylaştırır. Ağız kokusu, diş eti rahatsızlıklarında gargara yapmak amaçlı kullanılır. Şekeri düşürücü ve tansiyonu dengeleyici rölü vardır. Kekik suyu, andız otu kökü suyu ile karıştığında kadın hastalıklarında faydalı olup, adet söktürücü olarak kullanılır. Kekik suyu, papatya suyu ile karıştırıldığında saç ve cilt bakımında haricen kullanılabilir. Saç dökülmelerini önler ve kepeklenmeyi giderir. Ciltteki lekeleri ve sivilceleri temizler. Uyuz, egzama ve mayasılda günde 3 kere pansuman yapılır. Kullanma Talimatı: 1/4’ü Kekik suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.

 

HAYIT SUYU

Bileşimi: Uçucu yağlar, tanen, sineol ve glikozitler içerir. Etki ve Kullanışı: M.Ö. 450’de hayıttan ilk olarak bahseden tıbbın babası kabul edilen Hipokrat’tır. Yüksek ateş, başağrısı, gazlanma ve idrar arttırma için ama en önemlisi günümüzde de devam eden şekliyle” kadın hastalıkları” için tavsiye etmişlerdir. Adet düzensizliklerinin giderilmesinde etkilidir. Adet gecikmesi, göğüs ağrısı, sancı, kramp vedepresyon, kalp ağrıları gibi semptomların giderilmesinde veya azaltılmasında etkilidir. Hayıt meyvesi içerisindeki eterli uçucu yağların ve diğer sinerjetik bileşiklerin hipofiz bezi üzerinde pozitif etkileri vardır. Bilindiği gibi hipofiz bezi pek çok vücut hormonunun dengesinden sorumludur. Hayıt meyvesinin adet öncesi gerginlik semptomlarına faydası en az 2 hafta içinde kendini açıkça belli eder. Fakat, en iyi sonuç için hayıt meyvesi en az 3 ay süre ile alınmalıdır.Adet öncesi sendromlarda, adet kanamalarındaki spazmlarda, menopozla ilgili bazı şikayetlerde ve süt veren kadınlarda süt eksikliğinde, adet dönemlerinde endokrin düzensizliklerinden kaynaklanan sinir ve cilt problemlerinde ve akne tedavisinde kullanılır. Kullanma Talimatı: 1/4’ü Hayıt Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.

OKALİPTÜS YAPRAĞI SUYU

Bileşim: Uçucu Yağlar (%3-5) tanen ve rezin taşımaktadır. Etki ve Kullanışı: Kabız, antiseptik ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Şeker hastalığına faydalıdır. (Turhan baytop) Yiyeceklerin asidini azaltır. Aç karnına içildiğinde solucan ve kurtları düşürür. Mesane yolarını temizler. Basur memelerine iyi gelir. Ateşi düşürür. Romatizmal ağrılarda, diş ağrılarında kullanılır. Karaciğer hastalıklarında, mide asidini düzenleyici olup, safradan kaynaklanan sivilce, egzama ve vücut şişkinliklerinde faydalıdır. Kuvvetli mikrop öldürücüdür. Nefes darlığı, öksürük, solunum yolu iltihaplarında, grip ve üşütmede etkildir. Cilt hastalıklarında sürülerek kullanılır. Kullanma Talimatı: 1/4’ü Okaliptüs Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz.Günde üç çay bardağı içilir.

 

ENGİNAR SUYU

Bileşimi: Enginar yapraklan tanen, inülin, sinarin (acı madde) ve flovan türevleri taşımaktadır. Etki ve Kullanılışı: Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının tedavisinde kullanılır.Araştırmalara göre enginar, safra kesesinin karaciğer tarafından harekete geçirilmesini sağlıyor. Zehirli bileşikler taşımayan, iyi bir iştah açıcı ve idrar söktürücü olan enginar suyunun afrodizyak etkisi eskiden beri bilinmektedir, ayrıca kolestrolün baş düşmanıdır. Anne sütü arttırıcı, vücuda kuvvet verici, ateş düşürücü, mide ve bağırsak düzenleyici, kalbi güçlendirici, hazım kolaylaştırıcı etkileriyle beraber sarılık, sivilce egzama rahatsızlıklarında da kullanılmaktadır. Kullanma Talimatı: 1/4’ü Enginar Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.

FUNDASUYU

Bileşim: Arbutin, enzimler, tanen, saponin, mineraller, silikasid, ericolin, karotin, flavonglikositler içermektedir.Etki ve Kullanışı: Şişmanlık rahatsızlıklarında kullanılan funda suyu çok etkili bir zayıflatıcıdır. Ayrıca iltihabı, romatizma ve ağrı kesici olarak da kullanılmaktadır. Funda suyu idrar yolları dezenfektanı, idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkilere sahiptir. Altına ıslatan çocuklarda faydalıdır. Kullanma Talimatı: 1 M’ü Funda Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz.Günde üç çay bardağı içilir.

 

ISIRGAN OTU YAPRAĞI SUYU

Bileşim: Potasyum tuzları, organik asitler (formik asit) Etki ve Kullanışı: Kan temizleyici, idrar arttırıcı ve iştah açıcı olarak kullanılır. (Turhan Baytop) Kanser için ısırgan, melissa ve karabaş karıştırılıp içilir. Vücudu kuvvetlendiricidir. Hormon dengeleyici, bağışıklık sisteminde etkili, ^fl hücre yenileyici, saç bakımı, mide ülserinde, anne sütü arttırıcı, bronşit, öksürük ve balgam söktürücü, iltihap kurutucu özelliklerine sahiptir. Basur, prostat ve cilt kanserinde etkilidir. Romatizma ağrılarını dindirici, kurt ve ateş düşürücü, prostatı tedavi edici etkileri bulunmaktadır. Kullanma Talimatı: 1 M’ü Isırgan Otu Yaprağı Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz.Günde üç çay bardağı içilir.

KARABAŞ SUYU

Diğer İsimleri: Gagan, Keşiş otu Bileşimi: Glikozit, saporinler ve uçucu yağlar içermektedir. Etki ve Kullanışı: Ağrı kesici, antiseptik, yara iyileştirici, yatıştırıcı (sara ve astımda), balgam söktürücü, idrar yolları iltihapları iyileştirici, sinir sistemi ve kalp kuvvetlendirici gibi faydaları nedeni ile geniş kullanım alanı bulmuştur. Kalp damar açıcı, asabilik ve sinir bozukluklarında etkilidir. Kanserin ilerlemesini önler. Sinüzit ve migrende çok etkilidir. Böbrek ve mesane kumlarını düşürür. Karabaş otuna kafa süpürgesi de denir. Kullanma Talimatı: 1/4’ü Karabaş suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.

FİLİSKİN SUYU

Diğer İsimleri: Nane, Yarpuz Bileşim: Mentol,azulen, puleson, diosmin, glikozit, ekusaponir. Ekti ve Kullanışı: Mide üşütmesinde, soğuk algınlığında, nezle ve grip hastalıklarında, hazmettirici, balgam ve safra söktürücü, adet getirici, kalp rahatlatıcı, mesane yollarını temizleyici, vücuda kuvvet verici, idrar söktürücü, kan temizleyici etkilere sahiptir. Kullanma Talimatı: 1/4’ü Filiskin Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.

2 3 4 1

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.