DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Kocaeli’de tarımın kalbi bu çalıştayda atacak

Kocaeli’de tarımın kalbi bu çalıştayda atacak
25.09.2016
1.172
A+
A-

 

Kocaeli’de kentten köye göçü başlatan Büyükşehir, Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı’na tam destek veriyor

 

Kocaeli’de tarımın kalbi bu çalıştayda atacak

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Valiliği, Kocaeli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kocaeli Üniversitesi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliğinde ‘’Kocaeli’de Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı’’ düzenlenecek. Çalıştay 27 Eylül Salı günü saat 09.00’da Ramada Otel’de başlayacak. Çalıştaya Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da katılacak.

 

4 ANA TEMADA YAPILACAK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilecek çalıştay farklı temalar üzerinde yapılacak. ‘’Doğal Kaynakların Korunması ve Geliştirilmesi’’, ‘’Bitkisel Üretim ve Bitki Koruma’’, ‘’Hayvansal Üretim ve Hayvan Sağlığı’’ ve ‘’Gıda Güvenliği’’ olmak üzere 4 ana tema üzerine durulacak çalıştayda sektörle ilgili yapılması gerekenler değerlendirilecek. Sektör temsilcileri öncelikli olarak belirlediği sorunlar üzerinde duracak ve çalıştayda çözüm önerileri belirlenecek.

 

SORUNLAR TESPİT EDİLECEK

Çalıştay; ilimizin tarım sektöründeki potansiyelini belirlemek ve açığa çıkarılmasındaki engelleri tespit ederek, çözüm önerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Projeyle tüm paydaşlarının temsilcileri bir araya getirilecek. Paydaşlar konu hakkında yapılabilecek çalışmaları detaylı bir şekilde masaya yatıracak.

 

SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANACAK   

Çalıştay sonrasında elde edilen bilgiler ışığında ‘’çalıştay sonuç bildirgesi’’ açıklanacak. Katılımcılarla paylaşılacak olan bildirgeyle nihai rapor uygulanmak üzere kurullara iletilerek kamuoyuyla paylaşılacak. Tarım sektörünün genelini kapsayan bu çalıştay sonucunda üretilen çıktılar, daha spesifik alanlarda alt çalışmalara yönlendirici bir nitelik sahibi olacak.

 

BÜYÜKŞEHİR’DEN TARIMA DESTEK

Çalıştayın önemli ortaklarından olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarıma desteğini sürdürüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun, “Kentte ne varsa, köylerde de olacak” hedefi doğrultusunda yoğun bir çalışma gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Büyükşehir tarıma desteklerine devam ediyor. Büyükşehir modern sera sayısını arttırmak amacıyla 41 çiftçimize 41 sera projesi uygularken, seraları zarar gören 470 çiftçimize %50 hibeli 900 top sera naylonu dağıttı.

 

YEM TOHUMU DAĞITILDI

Tarıma ve çiftçiye destek vermek amacıyla yem bitkisi tohumu destekleme projesiyle 2 bin 260 çiftçimize, %50 hibeli 9 ayrı çeşit 700 ton yem bitkisi dağıtıldı. Kocaeli’de 400 olan arıcı sayısı verilen destekle 700’e çıktı. Yığılca ırkı ana arısı ilimize kazandırıldı. 417 çiftçimize ise 500 adet termokovan dağıtıldı. 250 arıcıya 15 bin kovan altlığı dağıtıldı.

 

KÖYDE HAYAT VAR

Türkiye’de ilk defa ilimizde kurulması planlanan Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin ihtiyaçlarına yönelik yapılan çalışmalarda Büyükşehir Belediyemizce “Köyde hayat var” sloganıyla 2010’da 244 köyümüzde tarım danışmanı unvanıyla 12 ziraat mühendisi ve 9 veteriner hekim görevlendirildi. Kentin her yıl güncellenen tarım ve hayvancılık haritası hazırlanırken, 217 köyümüzde eğitim çalışması gerçekleştirilerek 4 bin çiftçimizin eğitim alması sağlandı.

 

16 ÇEŞİT MEYVE FİDANI DAĞITILDI

Çiftçilerimizin ihtiyacına göre şu ana kadar 1.980 toprak analizi yapıldı. Kimyasal ilaç kullanımını azaltmak amacıyla 23 üretim sahasında 265 biyolojik tuzak kullanıldı. Kullanılmayan köy arazileri ağaçlandırılarak 364 dekarda 8.703 fidan dikildi, meyveciliği geliştirmek için 2014 yılından itibaren başta ceviz olmak üzere 16 çeşit meyve fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.

 

ÇİLEK FİDESİ VE KANDIRA HİNDİSİ

Genetiğiyle oynanmamış tarımsal ürünleri teşvik etmek amacıyla 12 mahallede 24 bin sebze fidesi dağıtıldı. Çilek bahçesi kurulumu için de 30 çiftçimize %50 hibeli 250 bin çilek fidesi ve malç naylonu, damla sulama borusu, gölgeleme tülü, organik gübre ve alçak tünel sera naylonu dağıtıldı. Hayvancılıkta üretimi arttırma ve geliştirme kapsamında, Kandıra hindisi destekleme çalışmaları yürütülüyor. Karamürsel Akçat’ta sulama göleti ve kapalı sulama hattı yapılarak sulanabilir tarım alanı 9 katına çıkartıldı.

 

 

ailek-fidesi arc-kovanc-1 img_5599

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.