DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

BU GURUR HEPİMİZİN

BU GURUR HEPİMİZİN

19 Ekim Muhtarlar Gününün ilki Anıtpark’ta gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla 19 Ekim Muhtarlar günü ilan edilmesiyle birlikte dün sabah Anıtpark’ta büyük bir katılımla çelenk sunularak kutlandı

Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral ve tüm köy ve Mahalle muhtarlarının da katıldığı Muhtarlar Günü programına Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Gülle, siyasi parti ilçe Başkanları yöneticileri daire müdürleri sivil toplum kuruluşları törene katıldılar.

Muhtarlar bu özel günü hakediyor

Gölcük Anıt park’ta Muhtarlar günü nedeniyle düzenlenen program saygı duruşu istiklal marşının ardından Dernek Başkanı Bilge Saral tarafından anıta çelenk sunumuyla başlandı, daha sonra Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral günün anısına konuşma yaptı.

178 yıl sonra günümüz oldu

Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral günün anısına yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi Saral “Muhtar kelime anlamı ile davranış ve hareketlerinde serbest olma halidir . Köy veya mahallenin idari işlerini yürütmekle görevli, seçimle iş başına gelen kimseye muhtar denir. Kökeni Arapçadır ve seçilmiş kişi anlamına gelir.

Anadolu’da köy ve mahalle muhtarlık örgütünün kuruluşu 1833 yılında Kastamonu Taşköprü’de karşımıza çıkmaktadır ve muhtarlık seçimi burada yapılmıştır. Sultan II. Mahmut, 1826’da Yeniçeri Ocağı’nı kaldırdıktan sonra idari alanda yenilikler yapma teşebbüsüne girişmiş ve bu şekilde merkezi otoriteyi güçlendirmeyi hedeflemiştir. II. Mahmut’un merkezi otoriteyi güçlendirmek için yaptığı girişimlerden birisi de muhtarlık teşkilatının kurulması çalışmalarıdır.Ancak ilk muhtarlar seçimle değil tayinle görevlerine başladılar. 1833’ten sonra muhtarlık teşkilatı yavaş yavaş ülkenin her yerinde uygulanmaya başladı. Muhtarların çoğu tayin edilirken, bazı bölgelerde ise muhtarlar seçimle göreve geldi.

Köy muhtarlarının 18 Mart 1924 tarihli ve 442 sayılı Kanun ve mahalle muhtarlarının da 15 Nisan 1944 tarihli 454 sayılı Kanun ile görev ve yetkileri belirlenmiştir. Ülkemizde yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık müessesesi, 1829 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir. Muhtarlarımız, bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedirler.Görev ve yetkilerini kötüye kullanan muhtarlar, aynı durumdaki devlet memurları gibi işlem görür ve muhakeme edilirler (yargılanırlar). Statüleri anayasa ile teminat altına alınmıştır. Muhtarlarımız mahallesinde görev saati gözetmeksizin gece gündüz günün her saatinde görev yapmakta, yerel ve genel idare ile vatandaşlarımızın akla gelebilecek her türlü sorununu çözmek için köprü vazifesi görmektedir. Muhtarlarımız vatandaşın gören gözü, konuşan dilidir. Muhtarlarımız seçilmişlerin içinde mahallesi tarafından en demokratik seçimle seçilmiş kişilerdir.

19 Ekim 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2015/11 sayılı Başbakanlık genelgesi  ile her yılın 19 Ekim tarihi, Muhtarlar günü olarak kararlaştırılıp kabul edilmiştir. Bu karar tüm muhtarlarımızı onurlandırmış ve mutlu etmiştir. Muhtarlarımıza verilen bu değer ve önemden dolayı Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza , Başbakanımıza ve tüm yetililere şükranlarıızı sunuyoruz. Muhtarlık gönül işidir, aldığı ücretle yaptığı görevin mukayesesi bile olmaz .Köyünün mahallesinin anası babası, ablası ağabeyidir.Herkesin sırdaşıdır, ailesi ile paylaşamadığı konuların paydaşıdır .Her türlü sorunun  çözümünde yol göstericidir ve vatandaşa göre aksi kabul edilemez .Muhtarlar secildikler gün itibarı ile ellerine verilen bir mühürle ve yanında onlarca konu ve görevle karşı karşıyadır.Bir meslek olmadığı için bir okulu yoktur.Ülkemizde 34.274 ‘ü köy ve 18.607 ‘si mahalle olmak üzere 53.000 civarında muhtar mevcuttur. Her geçen gün bu onurlu göreve talepler artarken , halen 1924 ve 1944 senelerinin şartlarına göre hazırlamış Kanunlarla görev  yapmaktayız .Genelgeler ile bazı değişiklikler yapılsa da günümüz şartlarına uygun kanunun ivedlikle çıkarılması gerekliliğini düşünüyor ve bekliyoruz.

Muhtarlıklarımız ,belediyelerimizin desteği ile ayakta durmaktadır ve biz Gölcük ve Kocaeli Muhtarları olarak kendimizi diğer illere göre çok şanslı hissediyoruz.Birçok konuda destek gördüğümüz Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın İbrahim Karaosmanoğlu’na ve Gölcük Belediye başkanımız Sayın Mehmet Ellibeş’e teşekkür ediyoruz.

Mülki amirimiz olan sayın Kaymakam ve Valimiz biz muhtarların en büyük güvencesi ve destekçisidir ve bu dönemde de Kocaeli ve Gölcük muhtarları olarak kendilerinden çok memnun ve mutluyuz.Bu anlamlı günümüz vesilesi ile  Sayın Valimiz Hasan  Basri Güzeloğlu’na , Sayın Kaymakamımız Adem Yazıcı’ya sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.  Dayanışma içinde hizmet ettiğimiz daire müdürleri ve ekiplerine de ayrıca teşekkür ediyoruz.

Biz muhtarlar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mahallemiz köyümüz için, ilimiz ilçemiz için ve vatanımız için gece gündüz , var gücümüzle hizmet etmeye devam ediyoruz , edeceğiz. 15 Temmuz kalkışması sırasında haince şehit edilen, ve yine diğer terör örgütleri tarafından şehit  edilen muhtarlarımıza Allah’tan rahmet ailelerine ve camiamıza sabırlar diliyoruz.

Ülke olarak tüm kurum, kuruluş ve vatandaşlar arasında birlik ve beraberliğimizin güçlenerek artması dileği ile saygılarımı sunuyor, tüm muhtarlarımıza onurlu görevlerinde başarılar diliyorum” dedi.

Ellibeş, “Muhtarlarımız bizim değerimizdir”

Programda daha sonra söz alan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş “Gölcük’teki köy ve mahalle muhtarlarımız bizlerin elimiz kulağımız gözümüzdür, muhtarlarımızı ile birlikte her ay bir araya gelerek mahalle ve köylerdeki sorunlarımızı konuşuyoruz, böylesine özverili çalışan muhtarlarımızın böyle bir günlerinin olması ise bizleri de sevindirmiştir, bende bir muhtar oğlu olarak onların ne kadar fedakarça çalıştıklarını görev yaptıklarını biliyorum, bende burada tüm mahalle ve köy muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar günlerini kutluyorum” dedi.

Yazıcı, “Muhtarlarımız vatandaşlarla gönül köprümüz oluyor”

Başkan Ellibeş’in konuşmasından sonra Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı konuştu Yazıcı konuşmasında şunları dile getirdi Yazıcı “Gölcük’teki köy ve mahalle muhtarlarımız ile birlikte benimde 6 yılım olmasıyla birlikte çok güzel bir birlikteliğimiz olmuştur, muhtarlarımız mahallelerindeki sorunların bizlere anında bildirmeleri ve bu sorunlarımızı en iyi bir şekilde yaptık, muhtarlarımızın bu özverili çalışmalarını hep birlikte biliyoruz, mahalle ve köylerdeki insanların sorunlarını dertlerini en iyi bilen kişi tabi ki hiç şüphesiz muhtarlarımızdır, bu güzel günlerinin de olması bizlerde sevindir, Cumhurbaşkanımızın bu güzel günü muhtarlarımıza kazandırması bizleri de sevindirdi bu anlamda tüm köy ve mahalle muhtarlarımızın yeni günlerini kutluyorum” dedi.

En eski Muhtara Plaket takdim edildi

Gölcük anıt park’taki programdaki konuşmaların ardından günün anısına Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı Dernek Başkanı Bilge Saral’a plaket verirken Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ise Gölcük’te en eski muhtar olan Hüseyin Türkay’a plaketini verdi.

img_9946 img_9948 img_9950 dsc_4453 dsc_4466 dsc_4477 dsc_4484 dsc_4496

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.