DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ETKİLİ İLETİŞİMİN SIRRI

24.10.2016
1.278
A+
A-

“Söz var iş bitirir ; söz var iş baş yitirir.” demiş Atalarımız…

Sözün, insanlar üzerinde etkisi vardır. Akıllıca yerinde söylenen sözler, işlerin yoluna girmesini sağlar. Karşınızdakini ikna eder ve yumuşatır.

Ölçüsüz ve sert söylenen sözler ise karşıdakini öfkelendirip durumun daha da kötüye gitmesine sebebiyet verebilir.

Tanıdığımız veya tanımadığımız, çocuğumuz, eşimiz, ailemiz, komşularımız, arkadaşlarımız… Saymakla bitmeyecek kadar farklı karakterde insanlarla iletişim kurarız.

Zaman zaman, özellikle de önemsediğimiz kişilerle iletişim kurarken, eleştiri yaparken işin dozunu biraz kaçırabiliyoruz.

Şimdi sizlere ETKİLİ İLETİŞİMİN SIRRI’ nı söylüyorum…!!!

Eleştirirken, kırıcı olmak istemiyorsanız ; “SANDVİÇ YÖNTEMİ’ ni” denemelisiniz…

İletişimde inanılmaz sonuçlar yaratan ve ilişkilerin sağlam zeminler üzerine oturmasını sağlayan etkili ve kolay bir yöntemdir.

SANDVİÇ YÖNTEMİ NEDİR ?

Gözünüzün önüne bir sandviç getirin. İki kat ekmek ve arasında sandviç malzemesi… Nasıl sandviçimizi ısırdığımızda ekmek ve malzemenin tadı birbirine karışıyorsa, sandviç yöntemi de söylemek istediğimiz, karşımızdakine vermek istediğimiz olumsuz mesaj ; iki olumlu mesaj arasında kalarak, kişiyi rahatsız etmeden mesajı almasını sağlamaya yardım eder.

Bu yöntemle ; karşımızdaki kişinin olumlu bir yönüyle başlayalım… Bu sandviç ekmeğinin üst kısmı yani giriş kısmıdır.

Sonra sıra asıl kata gelir. Bu katta, baştaki olumlu cümlelerimize “ve” bağlacını ekleyerek, bizi rahatsız eden konuyu, yani eleştirimizi belirtelimBu katta “AMA”, “FAKAT”, ANCAK” gibi bağlaçları kesinlikle kullanmamamız gerekmektedir. Bu bağlaçlar karşımızdaki kişinin savunma mekanizmasını devreye sokar. Bu bağlaç insanlarda “eleştirileceğini ve savunmaya geçmesi gerektiği” hissini uyandırır.

Ayrıca bir cümleye “ama” ile devam ettiğimizde, önceki cümleler ne kadar anlamlı olursa olsun onları yalanlamış oluruz.

Bu katın sihirli malzemesi “ve” bağlacıdır. Karşımızdaki kişiye onu olduğu gibi kabul ettiğimiz mesajını verecek ve kişi, savunma mekanizmasını devreye sokmadan söylemek istediklerimizi değerlendirip düşünmeye başlar.

Sandviçimizin alt kısmında ise gene üst katta olduğu gibi olumlu sözlerle eleştirimizi bitirmemiz gerekir. İki olumlu ekmek arasında, söylemek istediğimiz eleştiriyi içeren sandviç malzemesi… Isırdığımızda hepsinin tadı birbirine karışır ve ortaya lezzetli bir tat çıkar… 🙂

DEMESİ KOLAY, PRATİKTE NASIL OLUYOR ?

Buna hayatımızın içinde sık rastladığımız eğitim – anne – baba – çocuk ilişkisi ile ilgili örnekler verebiliriz ;

Ebeveyn olarak dersini çalışmayan çocuğumuzu eleştirirken ;

“Her gün okuluna keyif ile gitmen eğitimini ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. (Ekmek)

Annen ile Ben derslerini çalışırken, daha planlı ve gayretli çalışırsan başarının daha da artacağına inanıyoruz.  (Malzeme)

Sen bizim için çok önemlisin, bu gayretlerinin sonucunda başarılı olacağını biliyoruz” benzeri bir konuşma yapabiliriz.” (Ekmek)

 

 

Sevgiyle kalın…

nagihanozdil@hotmail.com

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
28 Mart 2022
10 Aralık 2018
18 Nisan 2022
6 Haziran 2016
29 Mayıs 2017
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.