DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Kaçak Elektrik tehlike saçıyor

Kaçak Elektrik tehlike saçıyor

Kaçak elektrik kullanımının şebekede kesintilere ve gerilim düşümüne yol açtığını belirten sedaş, tespiti halinde ne tür cezalar verildiği hakkında da bilgi verdi.

SEDAŞ kaçak elektrikle ilgili yaptığı mücadelede tüketicilerin bilinçlenmeleri, kendi bölgesi ve ülke genelinde belirlenen kayıp kaçak oranlarının aşağıya çekilmesi ile ilgili belirlenen hedeflere ulaşılması yönünde hem saha çalışmalarını hem de tüketicileri bilgilendirme çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu kapsamda SEDAŞ kaçak elektriğin tanımı, kaçak enerjinin mesken veya işyerlerinde, iş ve can güvenliğini, şebeke sağlığını tehlikeye sokması, ayrıca kaçak elektrik suç işleyenlerin Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulması ile ilgili tüketicileri ve kamuoyunu bilgilendirmek üzere şu açıklamalarda bulundu;

SEDAŞ BİLGİLENDİRİYOR

“Kaçak elektrik kullanımı, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde; ‘iç tesisata, ölçü sistemine veya sayaca müdahale edilmek suretiyle tüketimin doğru bir şekilde ölçülmesine engel olarak eksik veya hatalı ölçülmesi veya hiç ölçülmemesi’ şeklinde tanımlanmaktadır. Buna ilave olarak “borcundan dolayı kesilen elektriğin şirketin bilgi ve izni dışında tüketici tarafından açılarak kullanılması” ve “perakende satış sözleşmesi imzalanmadan elektrik kullanılması” da aynı yönetmelikte bahsi geçen diğer kaçak elektrik kullanım yöntemleri olarak sayılmaktadır. Sayaç harici hat çekilmesi, harici nötr hattı tesis edilmesi, sayaç bağlantılarının kısa devre edilmesi gibi iç tesisata ve ölçü sistemine yönelik müdahaleler sonrasında elektriğin güvenli ve sağlıklı bir şekilde kullanılma imkanı kalmamaktadır. Bu durum insan hayatı, can güvenliğini de tehlikeye atmakta, kullanılan elektrikli ev aletlerinin hasarlanmasına da sebep olabilmektedir. Kaçak kullanım sırasında ihtiyacın çok üzerinde -hatta israf boyutunda- kullanımlar söz konusu olduğu için,  bu da dağıtım şebekemizde aşırı yüklenmelere sebep olmaktadır. Bu durum elektrik kesintilerine, şebekenin zarar görmesine, teknik kayıpların yükselmesine ve gerilim düşümüne neden olarak güvenli, kaliteli ve sürekli elektrik sağlanması hedefimizi gerçekleştirmeye engel olmaktadır. Bu durum ayrıca dürüst ve bilinçli tüketicilerin mağduriyeti ve haklarının gasp edilmesi anlamına gelmektedir.”

BİR YILDAN ÜÇ YILA KADAR HAPİS CEZASI

SEDAŞ kaçak elektrik kullanımının Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil ettiğini ve Kanunun 163. maddesinin üçüncü fıkrasında“Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” ifadesinin yer aldığını belirtti.

PARA CEZASI

SEDAŞ yaptığı açıklamada, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 26. maddesinde tarifi yapılan ve yukarıda bahsedilen kaçak elektrik kullanım durumlarının tespit edilmesi halinde tüketicinin elektriğinin kesileceğini, kendisi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağını belirtti. Ayrıca bu durumda yapmış olduğu tüketimin hesaplanarak fonsuz elektrik birim fiyatının 1,5 katı ile çarpılarak fatura edileceğinin bilinmesini istedi.

bekir-sami-guven-sedas-icra-baskani kacak-kontrol-ekipleri-sahada kacak-kontrol-icin-sayac-takibi-1

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.