DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Yeryüzü Doktorları sağlık çalışanlarına yapılan saldırıların son bulması çağrısı yaptı

Yeryüzü Doktorları sağlık çalışanlarına yapılan saldırıların son bulması çağrısı yaptı

Yeryüzü Doktorları; Suriye, Yemen ve Afganistan gibi savaş ve kriz ortamlarında son yıllarda bombalara maruz kalan hastane ve sağlık çalışanlarının korunması ve çalışma şartlarının güvence altına alınmasının gerekliliğine dikkat çekti

Yeryüzü Doktorları; Suriye, Yemen, Afganistan gibi yaşam koşullarının günbegün ağırlaştığı coğrafyalarda sağlık tesislerine ve sağlık çalışanlarına yapılan kanlı saldırıların dünya genelinde insani yardım çalışmalarını sekteye uğratacak boyuta ulaşma noktasına geldiğini vurguladı.

Sağlık kurumlarına ve çalışanlarına yapılan saldırılar kabul edilemez

2000 yılından bu yana iyilik ve sağlık yolunda çalışmalarını sürdüren Yeryüzü Doktorları, 3 Ekim 2015 tarihinde Afganistan’daki MSF’in Kunduz Hastanesi’ne yapılan saldırıyı anarken, benzer hadiselerin hız kesmeden devam etmesinden duydukları endişeyi dile getiriyor. Sağlık kuruluşlarını hedef alan saldırıların uluslararası hukuk kurallarını ve insani değerleri ayaklar altına aldığını belirten Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Yahyahan Güney; “Tıpkı Yeryüzü Doktorları gibi dünyada insani yardım alanında çalışan ve tek amacı insanlara sağlık ve insani yardım götürmek olan, doğrudan sağlık çalışanlarını hedef alan bu saldırıları unutmuyoruz. Benzer nitelikteki tüm saldırıları kınıyoruz. Yeryüzü Doktorları olarak tüm insanlığı sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara karşı birlik olmaya davet ediyoruz” diye kaydetti.

İyilik ve sağlık götürmek isterken hayatlarını kaybediyorlar

Yeryüzü Doktorları’nın Suriye’de desteklediği Yamadi Hastanesi’ne de füze saldırıları gerçekleştirilmişti. Suriye’nin Lazkiye kırsalında yaklaşık 40 bin kişinin yaşadığı bölgede bulunan Yamadi Hastanesi, füze saldırılarından sonra hizmet veremez duruma geldi. 10 bin kişinin sağlık hizmeti aldığı Azez’deki Yeryüzü Doktorları Kliniği de yoğun çatışmalar nedeniyle çalışamaz hale geldi. Saldırının üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen Kunduz Hastanesi ise halen hizmet veremiyor.

Uluslararası silahlı çatışmalarda Cenevre Sözleşmesi ve Uluslararası İnsancıl Hukuk kuralları, çatışma bölgesindeki sağlık tesislerinin ve personellerinin korunması gerektiğini açıkça bildirmesine rağmen benzer saldırılar uluslararası insanlık değerlerini hedef almaya devam ediyor.

Yeryüzü Doktorları Derneği, sağlık tesisleri ve çalışanlarının güvenliğinin sağlanması gibi konuların takipçisi olmayı sürdürüyor ve başta yetki sahibi kurumlar olmak üzere tüm insanları konunun destekçisi olmaya çağırıyor.

yeryuzudoktorlaridernegi_yonetimkurulubaskani_yahyahanguney yeryuzudoktorlari_logo

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.