DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Dolar durdurulamıyor (Dolar kaç TL oldu?)

Dolar durdurulamıyor (Dolar kaç TL oldu?)

Para piyasalarındaki sert dalgalanma devam ediyor. Dolar, dünyadaki diğer para birimleri karşısında olduğu gibi TL karşısında da yükselişini sürdürüyor. Dolar 3.33’ü aşarak tarihi rekorunu kırdı

Dolar, rekora hiç doymuyor. Fed’in faiz artırımına bir adım daha yaklaşmasıyla 3.30’u da deviren dolar, 3.33’le rekor kırdı. Tahminler ise dudak uçuklatıyor. 3.40’tan başlıyor 3.75’e çıkıyor.

Doların ateşi hiç düşmüyor. En önemli nedeni Amerika. Piyasalar, başkanlık seçimlerini kazanan Trump’ın icraatlarına odaklanmış durumda. Trump’ın vergi indirimleri ve altyapı yatırımları gibi enflasyonu artırıcı politikalar izlemesi bekleniyor. Yükselen enflasyon nedeniyle Amerika Merkez Bankası Fed’in elinin rahatlayacağı, bu yüzden faizleri beklenenden daha fazla ve daha hızlı artırmasından korkuluyor.
PARA ANAVATANINA DÖNÜYOR

 Fed’in 14 Aralık’ta faiz artırma olasılığı yüzde 94. Yani neredeyse kesin. 2017’de de 3 kez faiz artırması bekleniyordu. Ancak artırımların öngörülenden fazla olma ihtimali gündemde. Bu beklentiyle yabancı sermaye, Türkiye, Brezilya, Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerden çıkarak, anavatanına (Amerika) dönüyor. Çünkü Amerika yatırımcı açısından dünyanın güvenli limanı; hem borsada, hem de faizde kazanç vaat ediyor.

İÇ GELİŞMELER DE ETKİLİ

Uzmanlara göre; başkanlık tartışmaları, Avrupa Birliği ile ilişkilerde yaşanan sorunlar, HDP’li milletvekillerinin tutuklanması gibi Türkiye özelindeki gelişmelerle ekonomik aktivitelerin yavaşladığına yönelik değerlendirmeler de dolardaki yükselişi destekliyor. Sonuç itibarıyla dolar dün 3.30 kritik eşiğini de aştı ve 3.3273 ile rekor kırdı. Euro da 3.56’ya dayandı. bugün ise dolar bir rekor daha kırarak 3.33 sınırını da aştı. Dolar ve euro’da günlük artış yüzde 1.
3.35’TE KAR SATIŞLARINA DİKKAT

 Dolar, tüm para birimlerine karşı değer kazanıyor. Doların, euro, yen, sterlin, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 diğer para birimine karşı değerini ölçen Dolar Endeksi, 100.5’le son 14 yılın zirvesini gördü. Işıkfx Başanalisti Gizmen Nalbantlı, “3.30’un üzerinde kapanışlarda 3.34-3.35 bölgesi gündeme gelir. 3.35’te kâr satışı olabilir. 2017 içinde 3.75 görülebilir. Gram altında 128-132 bandında hareket devam edebilir” dedi.

8117933

 KAYNAK (POSTA GAZETESİ)
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.