DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

EMPATİ KURMAK

28.11.2016
1.322
A+
A-

Benim yerimde Sen olsaydın, ne yapardın ?

Çağımızın en gerekli duygusu EMPATİ …

Empati kelimesinin anlamını açıklayacak olursak eğer : Bir kişinin, duygu ve düşüncelerinden arındırarak, bir başkasının inançlarını, arzularını ve özellikle duygularının farkına varabilme, kendini onun yerine koyabilme ve anlayabilme yeteneğidir.

Empati, insanları anlamayı ve kendimizi anlatmayı mümkün kılar. Empati yokluğu, insanlarla ilişkilerimizin eksik kalmasına yol açar.

Psikopatlık, narşistlik, şizofreni, duyarsızlaşma vb. gibi kişilik bozukluğu olan rahatsızlıklarının, empati eksikliğinden kaynakladığı bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur.

Empati eksikliği, insanlık eksikliğidir.

İnsanları bir araya getiren, birbirini anlamaktır. Karşısındakini anlamak, onu düşünmek, insan olmanın ilk koşullarındandır. Empati, insanları birbirine yaklaştırır ve iyileştirir.

Empati kurabilme becerimizi geliştirebilmek için, iyi bir dinleyici olmalıyız.

Sadece cevap vermek için değil, birbirimizi anlamak için dinleyelim.

Başarılı ve verimli ilişkiler kurabilen, problemlerimizi çözünür kılan ve olumlu bir fark yaratan sır, hep bu anlayış dolu yaklaşım olmuştur.

Bu tarzdan uzaklaşan ilişkilerde ve iletişimde korku, öfke, uyumsuzluk, neşesizlik ve en önemlisi verimsizlik hakim olmaya başlar.

EMPATİ, TOPLUMSAL DÜZENİ KORUYABİLMEK İÇİN DE GEREKLİDİR

İnsanlar, kendisini karşısındakinin yerine koyarak hareket eder, sevgi ve saygı hakim olursa toplumda da hoşgörü ve huzur olur.

Empati sayesinde başkalarının düşündüklerini düşünerek, farklı bakış açılarına sahip olabiliriz. Evde, işte, okulda, kısacası hayatımızın her alanında empati kurmak, düzenleyici bir unsur olur.

Empati davranışlarımız evrenseldir ve tüm insanlar için geçerlidir.

Empati kurmaya başladığımızda, bir sonraki adım ; bu anlayışı kişiye iletmektir.

Kişiyi, ne kadar anlarsak anlayalım, bunu karşı tarafa iletmedikçe tam olarak, empati kurmuş sayılmayız.

Yapılan araştırmalar, insanların zihinlerinde kurdukları empati ile karşısındaki kişiye ilettikleri empati arasında farklılık olduğunu göstermiştir.

İnsanlara, empatik tepkiyi bedenimizle, sözlerimizle, onu anladığımızı ifade etmeliyiz.

Empati kurarken, karşılaşılan olayı yaşamış olmamız şart değildir.

EMPATİ ; OLAYLARI YAŞAMAYI DEĞİL, ANLAMAYI İFADE EDER

Kendine yapılmasını istemediğin bir davranışı, Sende bir başkasına yapma.

Kendine söylenmesini istemediğin bir sözü, Sende başkasına söyleme.

 

Sevgiyle kalın…

nagihanozdil@hotmail.com

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
12 Temmuz 2021
19 Şubat 2024
30 Ekim 2017
13 Aralık 2021
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.