DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

İhracat ekim ayında 11 milyar 727 milyon dolar oldu

İhracat ekim ayında 11 milyar 727 milyon dolar oldu

 

TİM, ihracat rakamlarını 2015 ihracat şampiyonu Ford’un Kocaeli fabrikasında açıkladı. İhracat ekim ayında 11 milyar 727 milyon dolar oldu

Ford Otosan Yeniköy fabrikasında gerçekleşen toplantıya, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun yanısıra,  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclis Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve çok sayıda sanayici katıldı.

Ford Otasan 320 milyon doları aşan mühendislik ihracatı yaptı

Ford Otasan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise “Bu fabrika sadece ülkemizin şampiyonu değil, Ford’u hafif ticari araçta Avrupa şampiyonluğuna taşıyan üretim üssü. Avrupa’da satılan her 10 ticari araçtan 8’i bu fabrikadan çıkıyor, 5 kıtada 82 ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi. Motor dahil, prototip üretiminden test aşamasına kadar her süreci gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olduklarını belirten Yenigün, “Artık geçmiş yıllardaki gibi teknoloji ithal etmiyoruz, teknolojimizi de ihraç ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihracatı yaptık” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihracatı yaptık

Daha sonra ise Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na söz verildi Karaosmanoğlu “ İlk olarak bizleri buraya davet eden ve karşılayan Ford Otosan Ekibine Vali  Hasan Basri Güzeloğlu’na, Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi ve burada emeği geçen herkese teşekkür ederim. Çok değerli iş adamlarımız ihracatlarımız refah seviyesini yükselten sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Biz yerel yönetim olarak her zaman sanayicilerimizle beraber olmayı istiyoruz. Problem varsa çözüm de vardır diyerek sizlerin yanınızdayız. Moral açısından ihracatı arttırma yönünden her zaman birlikte hareket ediyoruz. Güney oto yoluna bağlantı yolumuz birlikte yapıyoruz. Ben bu anlamda bizimle iş birliği yapan tüm iş adamalarına teşekkür ederim. Sizin başarınızla biz gurur duyuyoruz. Biz sizlere hizmet etmekten onur duyuyoruz. Ford Otasan çalışanları olarak hepinize Başarılarınızın devamını temenni ediyorum” dedi.

Her 65 saniyede bir araç ihracata gidiyor

Kocaelimiz; Türkiye ekonomisinin ve sanayinin çok önemli belirleyici bir merkezidir. İmalat sanayinde Türkiye’nin stratejik bütün temel sektörlerinde hem belirleyen, hem etkileyen, hem de yönlendiren bir büyükşehirdir. Kocaeli’ de 62’nci Hükümet programımızdan başlayarak, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve Sayın Başbakanımızın desteğiyle buna öncülük edecek Bilişim Vadimiz şuanda hayata geçmek ve yıl sonu itibariyle alt yapı yatırımlarını tamamlamak üzere son derece hızlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin bu anlamda dönüşümünü gerçekleştirecek bilgi temelli ekonomisi dönüşümünde öncü rolünü oynayacak bir merkezdir. 13 Organize Sanayi Bölgemizin hemen hepsinde AR-GE merkezleri, hem de bu anlamda alt yapıyı gerçekleştirecek özellikle özel sektör çerçevesinde bilimsel gelişmeleri tanımlayacak AR-GE ağırlıklı bir üretime önem veriyoruz. Birazdan açıklanacak ihracat rakamlarının her ne olursa olsun Türk insanının gücü, Türk ekonomisinin iddiası olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum. İhracatçının taşıdığı her pazarda Türk bayrağını temsil eden her birisi Türkiye’nin elçisi olan ve Pazar açısından da o pazarlara ulaşan gerçek kahramanlar olduğunu belirtmek istiyorum. Emeklerine, gayretlerine ve alın teri döken herkese teşekkür ediyorum “dedi.

Büyükekşi, “Son açıklanan verilere göre dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 0,89’a çıkarmayı başardık”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Son açıklanan verilere göre dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 0,89’a çıkarmayı başardık. AB’nin ithalatından aldığımız pay ise yüzde 1,27 seviyelerine ulaşarak rekor kırdı. Bu oranı daha da geliştirmek için, yüksek katma değerli üretimi arttırmamız gerekiyor” dedi. DTÖ verilerine göre küresel ticaret ilk 8 ayda yüzde 4,4 geriledi. Aynı dönemde Güney Kore’de ihracat yüzde 8,8, İngiltere’de yüzde 12,1, Çin’de yüzde 7,2 ve ABD’de yüzde 5,6 düştü. Türkiye diğer ülkelere kıyasla olumlu bir performans ortaya koyuyor. Sektörel bazda ekim ayında en fazla ihracatı yüzde 8,2 artış ve 2 milyar 190 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 431 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 239 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Ekimde en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 8,2 ile otomotiv, tarım ürünlerinde de yüzde 23,2 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörleri gerçekleştirdi” dedi.

Plaket takdim edildi

Konuşmaların ve İhracat rakamlarının ardından plaket takdim edildi. Plaket alanların isimleri şöyle 5 Sırada Bilge Kağan, 4 Sırada Pirelli Lastik Fabrikası Müdürü Hakan Yalnız Burhanoğlu’na plaketini Ayhan Güneri verdi. 3 Sırada Sard Ünsan Sarp Tahsin Öztiryaki tarafından verildi, 2. Sırada Tüpraş Saffet Özdinç plaketini ise Mustafa Çıkrılkçıoğlu tarafından plaketi verildi, 1.’ye ise Ford Otosan Fbrikası Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Yeni Köy Ford Otosan Müdürüne plaketi Kocaeli Valisi Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu ile birlikte verdiler, daha sonra plakaet alan tüm firma yetkilileriyle birlikte toplu hatıra fotoğraf çekildiler

img_2321 img_2330 img_2377 img_2306 img_2390 img_2393

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.