DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

İŞ DÜNYASI AB İLE İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLEREK DEVAM ETTİRİLMESİNİ BEKLİYOR

İŞ DÜNYASI AB İLE İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLEREK DEVAM ETTİRİLMESİNİ BEKLİYOR

Son günlerde AB ile ilişkilerde meydana gelen bazı gelişmeler üzerine İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu açıklamalarda bulundu.

Zeytinoğlu, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin önemine dikkat çekti ve siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili sorunlarla karşı karşıya olan Türkiye için AB gibi güçlü bir partner ve çıpanın gerekli olduğunu belirtti. İş dünyası açısından AB perspektifinin kritik olduğunu vurgulayan İKV Başkanı şunları söyledi:

“Son dönemde AB ile ilişkilerimizde gerilim son derecede arttı. Bunda AB’nin darbe girişimi sonrasında Türkiye’nin durumuna yeterince duyarlılık göstermemesi ve destek vermemesinin rolü var. AB ile katılım müzakereleri 10 yıldır devam ediyor ve Kıbrıs sorunu sebebiyle fasılların bloke edilmesi sürecin ilerlemesini engelledi. Üyelik hedefi inandırıcılığını kaybetti.  Ancak AB hedefinden vazgeçmek Türkiye açısından kolaycılık olur.  Duygusal reflekslerle hareket etmek yerine soğukkanlı davranmalıyız”.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ TÜRKİYE’Yİ ORTA GELİR TUZAĞINDAN ÇIKARIR”

İKV Başkanı Zeytinoğlu konuya iş dünyasının yaklaşımını ortaya koydu ve Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkması için AB reformları ve gümrük birliğinin modernizasyonunun kritik bir rol oynayacağını belirtti:

“Bugüne kadar AB ile ilerleme kaydettiğimiz her aşama Türkiye’nin kalkınma sürecine hız kazandırdı ve düzey atlattırdı. 1996’da gümrük birliği sanayimizin rekabet edebilirliği ve üretkenliği açısından yeni bir çığır açmıştı. Benzer şekilde Helsinki’de aday olarak ilan edilmemiz reformların kapısını açarken, 2004’te müzakerelerin açılması kararının alınması türkiye’ye yönelik yabancı yatırımların artmasına önayak olmuştu. Bugün de Türkiye’nin yapısal reformları hızlandıracak ve ekonomik büyümeyi tetikleyecek yeni bir ivmeye ihtiyacı var. İş dünyası olarak bu ihtiyacı çok iyi hissediyoruz. AB ile katılım sürecinin terk edilmemesi, bilakis canlandırılması ve mutlaka gümrük birliğinin modernizasyonunun gerçekleştirilmesi iş dünyasının beklentisidir.”

 İKV Başkanı, yapılan analizlere gore gümrük birliğinin güncellenme ve modernizasyon sürecinin Türkiye ekonomisinde %1.44 oranında reel GSYİH artışına ve yaklaşık 12 milyar avroluk gelir artışına yol açacağının tahmin edildiği ve yaklaşık 10 yıllık bir süre içinde bu artışın % 60’lara ulaşmasının beklendiği bilgisini verdi.

 “AB HEDEFİ TÜRKİYE PROJESİDİR. ALTERNATİFİ YOKTUR”

 Zeytinoğlu sözlerine devam ederken, Türkiye için AB entegrasyonunun alternatifi olmadığını belirtti:

 “ AB ile ilişkilerimizde problemler yaşıyoruz. Bu problemlerin yakın bir işbirliği ve diplomasi yoluyla çözüme kavuşturulacağını umuyoruz. AB hedefi başından beri tüm hükümetler tarafından benimsenmiş olan bir Türkiye projesidir.  Bugüne kadar ilişkiler inişli çıkışlı ilerlemiş ve bugünküne benzeyen krizler yaşanmıştır. Ancak bu seferki kriz çok daha ciddi boyutlardadır.  İlk defa Türkiye’nin AB perspektifinin bitirilmesi konuşulmaktadır. Konuya herşeyden öteye Türkiye’nin stratejik hedefleri ve uluslararası konumu açısından yaklaşılması gerekir. Elbette bu krizden çıkmak için AB’nin çaba göstermesi ve Türkiye’ye karşı tutarlı bir yaklaşım sergilemesi şarttır. Ancak Türkiye’nin de geri dönülemez bir yola girmemesi ve ilişkilerdeki sorunları çözmeye odaklanması büyük önem taşımaktadır.”

ayhan-zeytinoglu

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.