DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Spor yaralanmalarına ilk müdahaleyi kendiniz yapın!

Spor yaralanmalarına ilk müdahaleyi kendiniz yapın!

Spor yaralanmalarında ilk müdahaleyi yaranın şiddetine ve cinsine göre kendiniz de yapabilirsiniz. İşte ilk müdahale tüyoları…

Profesyonel sporcular için sakatlanma ve yaralanmalar oldukça önemli. Ani kas hareketleri veya yanlış yapılan egzersizler sonucunda oluşan yaralanmaların yanında elverişsiz zemin ve kötü hava koşulları nedeniyle oluşan çevresel faktörler de yaralanmalarda önemli rol sahibi. Spor yaralanmalarında ilk müdahaleyi yaranın şiddetine ve cinsine göre kendiniz de yapabilirsiniz.

Spor yaralanmalarında ilk müdahale tavsiyeleri

Temas sporu yapanlarda meydana gelen kas-tendon yaralanmalarında en sık görülenler adele ezilmesi, lif yırtılmaları olarak bilinir. Bağ dokusunda yer alan yaralanmalarda ise eklem burkulmaları, diz iç yan veya dış yan bağların yaralanması yanında kırık çıkıklar da spor sakatlıklarında önemli yer tutuyor.

Spor yaralanmalarına ilk müdahaleyi kendiniz yapın

Spor yaparken herhangi bir sakatlanma veya yaralanma ile karşı karşıya kaldığınızda kendinizi istirahat pozisyonuna alarak sakatlanan yerde ödem gelişmemesi için buz tedavisi uygulayın. İlk yardım müdahalesi olarak kesinlikle herhangi bir ilaç almayın. Çünkü yanlış ilaç uygulaması tehlikeli birtakım durumları ortaya çıkarabilir. Birkaç buzu herhangi bir bez veya torbaya koyarak cilde uygulamalı, direkt cilt ile temas ettirmekten kaçınmalısınız. En az 10-15 dakika süreyle uygulayacağınız buz tedavisini 3 saat ara ile günde 5 veya 6 kez uygulayabilirsiniz. Yaralanan bölge bandaj ile sarılmalı ve alt bacak yaralanmalarında bacak kalp seviyesine kaldırılmalı ve bu pozisyon korunmalıdır.

Sakatlıklarda soğutucu spreyler kullanmak da bölgenin rahatlamasını sağlar. Sakatlanan yerde ağrı, hareket kısıtlığı, sıyrıklar ve şişlik gibi bulgular görülmesi normaldir. İlk müdahaleyi kendiniz yaptıktan sonra derhal bir uzmana görünmeniz istenmeyen sonuçları önleme konusunda önemlidir.

Spor yaralanmalarına ilk müdahaleyi kendiniz yapın

Sakatlıkların tanısı için bilgisayarlı tomografi, grafi veya ultrason gibi tanı cihazları kullanılarak sakatlıklar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak mümkün. Sakatlık semptomlarını azaltmak için ağrı kesici ve ödem gidericileri doktor reçetesi ile tüketebilirsiniz. Akut sakatlık ve yaralanma durumu sona erdikten sonra bölgenin hareket kabiliyetini yeniden kazanması için çeşitli egzersiz yöntemleriyle fizik tedavi uygulaması kasların tekrar eski formuna kavuşmasına yardım eder.

Eklem içi yaralanmalarda ise cerrahi yöntemler uygulanarak sakatlıkların tedavisi sağlanabilir. Tendon yaralanmaları da cerrahi müdahale ile düzeltilir ve ameliyat sonrasında düzenli istirahat gerektirir.

 

 

 582eb374c03c0e2fbc90d283

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.