DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

TOSB için yeniden gün yüzüne taşıdı.

TOSB için yeniden gün yüzüne taşıdı.

Sualtı Görüntüleme Yönetmeni ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan,

17 Ağustos Marmara Depremi’nin sudaki izlerini

Sanatçının yaşanan afet sonrasında ve yakın zamanda kamerası ‘Poyraz’ ile elde ettiği görüntüler Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) Yönetim Binası Sergi Salonu’nda izlenime sunuldu.

Sanatçının ‘Derinlerdeki Acı’ ismini verdiği ve Kocaeli Sanayi Odası’nın sponsor olduğu 50 fotoğraflık sergisi, TOSB Sergi Salonu’nda açıldı. Açılışa Tahsin Ceylan, TOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili / TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı                   Alper Kanca, Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT) Başkanı Murat Kulakaç ile çok sayıda sanayici ve davetli katıldı. Sergi 9 Aralık’a kadar açık kalacak.

Yönetmenliğinin yanı sıra Dünya Afetle Mücadele Örgütü’nün Sualtı Arama Kurtarma Eğitmeni olan Tahsin Ceylan, yaptığı sunumda 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sadece birkaç saat sonra deprem bölgesine geldiğini ekibi ile birlikte gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarına katıldığını belirtti.

Bu esnada kamera ile depremin sualtındaki izlerini de sürdüğünü ifade eden Ceylan, National Geographic ve Discovery Channel’ın depremi tüm dünyaya bu görüntülerle duyurduğunu söyledi.

Arama-kurtarma çalışmalarında çok sayıda trajik sahneye şahit olduğunu ifade eden Tahsin Ceylan, şöyle konuştu: “Gölcük, Halıdere, Kavaklı sahillerinde denizden çok sayıda cansız beden çıkardık. Denizin altı evler, otomobiller, insanlarla doluydu. Bugün açılışını yaptığımız bu sergiyi, o gün yitirdiğimiz insanların anısına atfediyorum. Dilerim bir daha böyle derin acılar yaşamayız. Bu sergiye destek olan Kocaeli Sanayi Odası’na ve her türlü teknik ekipman desteğini sağlayan DESSAT’a da ayrıca teşekkür ediyorum.”

Fotoğrafları depremden sonra oluşan ve ‘Batıkşehir’ olarak adlandırılan Değirmendere’de çektiğini söyleyen Tahsin Ceylan, bölgenin günümüzde açık hava müzesi konumunda olduğunu ifade etti. Kaybolan yaşamların başka canlılara hayat verdiğini dile getiren Tahsin Ceylan, “Çınar ağaçları depremden bu yana hala dimdik ayakta duruyor. Bölge doğal bir resif konumunda. Canlılığın arttığına şahit oluyoruz.” diye konuştu.

Tahsin Ceylan kimdir?

Sualtı sporları ile 1986 yılında tanışan Tahsin Ceylan, 1994 yılında sualtı fotoğrafçılığına, 1997 yılında ise video çekimlerine başladı. Başta ülkemiz karasuları olmak üzere Kızıldeniz, Atlantik Okyanusu, Hint Okyanusu, Pasifik Okyanusu’nda görüntüleme amaçlı sayısız dalış gerçekleştirdi. Mavi Derinliklerin Gizemi, Sualtından Türkiye, Denizin Ruhu, EngelSizsiniz, Akdeniz’de Nesli Tehlike Altında Olan Türler, 100.Yılında 100 Fotoğrafla Sualtından Çanakkale adlarını verdiği on üç farklı kişisel fotoğraf sergisiyle insanoğlunun yüzyıllardır merak ettiği sualtının gizemli dünyasına ışık tuttu. Denizatı, Akdeniz Foku ve köpekbalıklarının ülkemiz denizlerindeki ilk çekimlerini gerçekleştiren Tahsin Ceylan’ın fotoğraf ve video dalında 100’ü aşkın ulusal ve uluslararası ödülü bulunmaktadır. Kaş’ta görüntülediği denizatı ‘Princess’ ile 2005’te katıldığı Seahorses of the World (ABD) yarışmasında Jüri Özel Ödülü almıştır. ‘Princess’ dünyanın kaydedilmiş en iyi on denizatı fotoğrafından biri olarak 2007 yılında Londra’da sergilenmiştir.

TAV’ın sponsorluğunda 2011 yılında açılan ve 73 eserden oluşan ‘Denizin Ruhu’ fotoğraf sergisi havalimanlarında, Neomarin ve Ece Grup’un sponsorluğunda çocuklara yönelik olarak tasarlanan sualtı fotoğraf sergisi Turkuazoo Akvaryum’da, ODTÜ’nün destek verdiği Denizin Ruhu-Akdeniz Sualtı Fotoğraf Sergisi ise çocuklara denizin tanıtılması amacıyla ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Mersin/Erdemli’de sergilenmiştir.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği IUCN (International Union for Conservation of Nature tarafından 2011 yılında yayınlanan ‘Akdeniz Balıkları Kırmızı Listesi’ kitabı ile 2010 yılında WWF’in koordinatörlüğü’nde hazırlanan, 6 ülkede 6 dilde basılan ‘Karadeniz Eğitim Kutusu’nun sualtı fotoğrafları yine Tahsin Ceylan’a aittir. Karadeniz Eğitim Kutusu BM tarafından dünyanın en iyi 11 uygulamasından biri seçilirken, Güney Kore’de düzenlenen EXPO 2012 UNDP standında

sergilendi. Güney Kore’de 2012 yılında gerçekleştirilen EXPO Ülkeler Fuarı’nın teması olan yaşayan okyanuslar ve denizlerde kıyılarımızın sualtı fauna ve florası yine Tahsin Ceylan’ın görselleri üzerinden tanıtıldı. Sanatçının ‘Nesli Tehlike Altında olan Türler’e yönelik son fotoğrafları ise sualtı severlerin buluşma adresi olan İstanbul CNR Fuar alanındaki MEDEX 2013 Fuarı’nda sergilendi. Türkiye’nin sualtı tanıtım filmi ‘LIFE IN THE SEAS AND COASTS OF TURKEY’ yine uluslararası fotoğraf sanatçısı Tahsin Ceylan tarafından hazırlandı.Sanatçının Prof. Dr. Şükran Cirik ile birlikte hazırladığı ‘Denizi Tanıyalım I ve II’, Dr. Bülent Gözcelioğlu ile birlikte hazırladığı ‘Denizlerimizin Sakinleri’ isimli kitapları yayınlandı. Naviga Yayınları tarafından hazırlanan ‘Yaşayan Deniz’ kitabı ise sanatçının en son yayınlanan eseri. Ceylan’ın ‘Video’nun Kullanım Alanları’ ile ilgili yayınları ise Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ders kitabı olarak okutuluyor.

 Tahsin Ceylan halen:

Dünya Sualtı Konfederasyonu (CMAS) ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu 3 yıldız dalış ve cankurtarma eğitmeni, Ankara İtfaiyesi ve Özel Harekât Dairesi Sualtı Arama Kurtarma ve Kriminal Eğitmeni, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı ve Donanımlı Dalış Kurulu Üyesi, PADI (Professional Association of Diving Instructors), Master Scuba Diver Trainer ve Emergency First Response Instructor’dur. TRT’de yayınlanan sualtı belgeseli ‘Mavi Tutku’ ile ‘Şahika’nın Mavi Dünyası’ sualtı belgeselinin program danışmanı ve  sualtı  görüntüleme  yönetmeni  olan  Ceylan,  aynı  zamanda  Türkiye’nin  çocuklara yönelik ilk sualtı belgeseli ‘FOZİ’nin de sualtı görüntüleme yönetmeni. Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Görüntüleme Koordinatörlüğü görevini de yürüten Tahsin Ceylan, Marine Photo, Naviga, Vira, Sahil Güvenlik dergilerinin de yayın kurulu üyesi. Ceylan’ın Hürriyet Gazetesi Seyahat Eki’nde gezi, ekoloji ve biyoloji konulu makaleleri yayınlanmaktadır.

2 3 1

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.