DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

CHP’den Maraş olaylarını yıldönümünde kınadı “MARAŞ OLAYLARI BİR İNSANLIK SUÇUDUR!”

CHP’den Maraş olaylarını yıldönümünde kınadı  “MARAŞ OLAYLARI BİR İNSANLIK SUÇUDUR!”

CHP’den Maraş olaylarını yıldönümünde kınadı

“MARAŞ OLAYLARI BİR İNSANLIK SUÇUDUR!”

CHP Gölcük İlçe Başkanı İsmet İşeri ve Yönetimi 19-26 Aralık 1978 tarihlerinde yaşanan Maraş katliamları konusunda açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Maraş olaylarının insanlık suçu olduğu dile getirildi.

Yapılan açıklamada, “Aslında hiç hatırlamak istemediğimiz o günleri isterseniz bir gözden geçirelim;19 Aralık gecesi, Çiçek sinemasında patlatılan bir bomba; katliama giden olaylar zincirinin ilk adımını oluşturdu. Türkoğlu ilçesinden gelen bir grup militan “Kanımız Aksa da Zafer İslam’ın” ve “Müslüman Türkiye” sloganlarıyla seyirci kitlesini “coşturarak” Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il binasına saldırttılar.

“Bir Alevi öldüren beş kez hacca gider”

Daha sonraki büyük olayları, Cumhuriyet tarihinde yaşanan en büyük mezhep katliamlarından birini tetikleyen en önemli unsurlardan biri ise Bağlarbaşı camii imamı Mustafa Yıldız’ın cuma vaazında verdiği şu “öğütler” olmuştu. “Oruç tutmak namaz kılmakla hacı olunmaz, bir Alevi öldüren beş sefer hacca gitmiş gibi sevap kazanır; bütün din kardeşlerimiz hükümete ve komünistlere, dinsizlere karşı ayaklanmalıdır; çevremizde bulunan Alevileri ve CHP’li Sünni imansızları temizleyeceğiz.”Sonraki dört günde resmi rakamlara göre 111 kişi hayatını kaybetti, 300’e yakın insanımız yaralandı. Başlangıcı itibariyle Kubilay olayında olduğu gibi ‘’ kitlelerin din ve mezhep temelli söylemler ile galeyana getirilmesi, ‘’Bağlamında büyük benzerlik gösteren Maraş olaylarında ölenler sadece aleviler, solcular değil İnsanlık olmuştur. Maraş bir katliam ve insanlık suçudur. Bir daha yaşanmaması için gereken neyse yapmaya hazırız. Ölenleri rahmetle anarken vatanın bölünmez bir bütün olduğunu tekrar dile getirmek isteriz.

1

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.