DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

GÖLCÜK BELEDİYESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK SEMİNER YAPILDI

GÖLCÜK BELEDİYESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK SEMİNER YAPILDI

Gölcük Belediyesi ve Gölcük Aile Tıp Merkezi birlikteliğinde Gölcük Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda Belediye Personeline Kronik Travma ve Ergonomi Kusurlarına Bağlı Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları konulu Seminer verildi.

Seminere Gölcük Belediyesi adına İnsan Kaynakları Müdürü Yüksel Karademir ve konuşmacı olarak da Dr. Koray Çoğul katılım gösterdi.

Aile Tıp Merkeziyle Protokol İmzaladık

Seminer başlangıcında ön bilgi veren Yüksel Karademir “Sağlıkla ilgili problemlerimizi, eğitimlerimizi ve bilgilendirmelerimizi yapmak üzere Doktorumuz Koray bey ile birlikte bir çalışma başlattık ve bu kapsamda Gölcük Belediyesi personelimize Kas ve İskelet Sistemleri üzerine bir seminer vermeyi kararlaştırdık. Bunun yanı sıra Aile Tıp kurumu ile birlikte bir yazılı protokol imzaladık. Bu kapsamda tüm Gölcük Belediyesi personeline Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon konusunda Aile Tıp merkezi tarafından yüzde yirmi indirimli hizmet verilecek. Bu indirim olası bir ihtiyaç ve talep durumda alınacak bir belge ile Aile Tıp kurumuna müracaat edilmesi durumunda uygulanacak” dedi.

Çalışma Biçimleri Farklı Kas ve İskelet Hastalıklarına Sebebiyet Verebilir

Dr. Çoğul: “Kas ve iskelet sistemi hastalıklarıyla mücadele etmek için daha etkili stratejiler geliştirmek iş istasyonunun ötesine bakarak daha geniş bir yaklaşım benimsemeyi gerektirir.

‘Yalın üretim’ kavramı ve diğer benzer üretim yönetimi biçimleri, doğrudan iş istayonunu etkileyen zaman sınırlamaları ve daha yoğun hareket gerekliliğiyle kendini göstermektedir ve bu da aktivite sırasında lokal düzenlemeler yapma olanağını ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle, belirli çalışma organizasyonu biçimleri, kas ve iskelet sistemi hastalıklarının ortaya çıkma sebeplerinin anlaşılmasında kilit unsurlar haline gelmiştir ve çözüm olasılıklarının araştırılmasında da önemli bir kaynak teşkil etmektedir. En azından, psikososyal faktörler açısından değerlendirildiğinde oldukça olumsuz olarak değerlendirilen çalışma istasyonları hem fiziksel hem de zihinsel bozuklukları tetikleyebilmektedir. Bu unsurlar bireyin işine bağlılığının öznel yanlarının da altını çizerek incelemek için yeni bir alan oluşturmaktadır. Bu nedenle, hiperstres, anlamını yitirmiş olan bir işi yapmaktan kaynaklanan mutsuzluğun somatizasyonu olan psikolojik acının serbest bırakılması için bir ortam teşkil etmektedir. Bu durumda, kas ve sinir sistemi hastalıkları bireyle çalışanlarının yaratıcı ve sosyal yeterliliklerini fark edemeyen iş organizasyonu arasında bir çatışma olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, birçok kas ve iskelet sistemi hastalığının açıklaması biyomekanik ve psikososyal faktörler arasındaki dengede yatmaktadır.

 Hastalıkların Önlenmesi Mümkündür

 Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının anlaşılmasına ilişkin bu sorunlara rağmen bu tür hastalıkların önlenmesi mümkündür. Ancak bunun için hareketler bütünsel bir yaklaşımla ele alınmalı ve değişiklik yapılan alanların kapsamı genişletilerek istenilen sonuçlara varılmalıdır: iş istasyonunu etkileyen tedbirlerin yanında iş organizasyonunu ve çalışma ortamını etkileyen tedbirlere de önem verilmelidir. Bu nedenle biyomekanik anlamda kabul edilebilir sınırlar oluşturabilmek için iş istasyonunun yeniden düzenlenmesini de içine alan teknik çözümlere (fiziksel eforun azaltılması, iş istasyonunun doğru bir şekilde ölçeklendirilmesi, çalışma alanlarının yeniden düzenlenmesi, vb) ve bunların yanında iş organizasyonunu hedef alan ve psikososyal faktörleri de göz önünde bulunduran tedbirlere ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde iş sağlığı ve güvenliği alanındaki diğer konularda da hem fiziksel hem de psikolojik faktörler iş organizasyonuyla yakından ilgilidir. Biyomekanik açıdan standartların kullanımı uygun olabilir ve çalışma hızı için de çeşitli standartlar düşünülebilir ancak bu tür standartlar getirilse bile çeşitli faktörlerin karmaşık etkileşimleri düşünüldüğünde kas ve iskelet sistemi hastalıklarının görülme oranında hemen bir azalma da beklenmemelidir. Teknik çözümler önemlidir ancak tedbirlerin alınma biçimi aynı zamanda bir başarı ölçütü gibi değerlendirilmektedir: çalışanların dinleneceği bir oturumun düzenlenmesi (özellikle de çalışanların şikayetlerini, ağrılarını, acılarını, vb. dile getirebilecekleri önleyici bir etkinlik düşünülebilir), çalışanların değişim sürecine dahil olmaları, operatörler tarafından yapılan işin güncellenmesi: tüm bu unsurlar, herhangi bir eylem programının başarıya ulaşmasında temel niteliğindedir” diyerek sözlerini tamamladı.

Seminer Belediye personelinin Dr. Koray Çoğul’a merak ettikleri ve bilgi almak istedikleri konular hakkında sorular yöneltmesi ve karşılıklı soru cevap şeklinde yürütülmesiyle sona erdi.

img_1054 img_1057 img_1063 img_1034 img_1047 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.