DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

İnternetten yapılan ilaç satışına son verildi

İnternetten yapılan ilaç satışına son verildi
11.12.2016
875
A+
A-

İnternetten yapılan ilaç satışına son verildi

Güvensiz ürüne savaş açan sağlık bakanlığı denetim sahasını internete de taşıdı. Halk sağlığını  hiçe sayarak sözde ilaç satan 5 bin 300 internet sitesi kapatıldı.

İnternetten ilaç satışına son

Türkiye’de üretimi ve satışı sağlanan her beş üründen biri güvensiz çıktı. EkonomiBakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl denetime giren 221 bin 258 ürün partisinden 40 bin 113’ü  uygunsuz yada güvensiz. Denetimlerde güvensizliği tespit edilen ürün sayısı bir önceki yıla göre yüzde 50artış gösterdi. Sağlık  Bakanlığı’nın radarına takılan ürün sayısındaki artış denetimlerin ciddiyet kazandığını ortaya koydu. Denetlenen ürün partilerinden 67 bin 895’i teste gönderildi. Yapılan kontrollerde güvensiz bulunan 1.307 ürün partisinden 1. 042’si yasaklandı. Firmalara ise toplamda 96 milyon lira para cezası kesildi.

Halk Kandırılıyor

Yapılan denetimler bu kez internet sitelerinide kapsadı. Bakanlık internetten zayıflama çayları ve ilaç satarak vatandaşın sağlığıyla oynayan internet sitelerine adeta neşter vurdu. 5 bin 300 internet sitesinin Kapatıldığını belirten sağlıkbakanlığı Türkiye ilaç ve Tıbbi cihazlar kurumu (TİTCK)denetim hizmetleri başkan yardımcısı Fatih Tan özellikle ilaç grubunda zaten hasta olan bir kişinin internet ortamında belkide ölümle sonuçlanabilecek bir şey ile karşılaşmasının söz konusu olduğunu belirtti. Tan vatandaşlara endişe duymamaları gerektiğini söyleyerek şu bilgileri verdi ” Belkide ilaçta dünyadaki tek ve en güvenli sisteme sahip ülkeyiz. Yeter ki eczanelerden sağlık profesyonellerinin tavsiyeleri doğrultusunda ilaçlarını alsınlar. Ürünerin pazarlaması internet ve televizyon ile en ücra merkezlere kadar varabiliyor. Sahibi menşei belli olmayan ürünlerin daha fazla ve kolay yoldan para kazanma maksadıyla özellikle “her derde deva” denilen ürünler halkımız kandırılarak yada dini duyguları sömürülerek satılmaya başlandı. Hiç bir teşhis ve tedavi edici ürün eczane dışında satılamaz. Sizi tedavi ettiği, iyleştirdiği, mucizevi etkiler gösterdiği söylenerek  internetten, televizyondan satılan ürünlerin tamamı sahtedir.”

Deterjana da düzenleme gelecek

Gümlük ve ticaret bakanlığı  tüketicinin korunması ve piyasa gözetimi ve denetimi daire başkanı Meral Karaaslan, 2015’te Gümrük ve ticaret bakanlığı’nın alanına giren 3 bin 194 firmaya ait 76 bin 479 adet  oyuncak ve kırtasiye ürününde güvensizlik tespit edildiğini ve firmalara toplam 1 milyon 870 bin tl para cezası kesildiğini söyledi. Karaaslan  “Ab yönetmenlikleri uyarınca kullanımına kısıtlama getirilen ağır metal sayısı 8’den 19’a çıkarıldı. 55 alerjen kokunun oyuncaklarda kullanımı yasaklandı. Gıdaların içine konan ya da gıdalarla birlikte verilen oyuncakların ayrı paketlere konulma zorunluğu getirildi. Önümüzdeki günlerde deterjan ile ilgili alanlarda  da yeni bir düzenleme ile AB mevzuatına tan uyum sağlanacak” diye konuştu.

Yanıltıcı Beyan Endişesi

Uygunluk Değerlendirmesi Derneği tarafından yapılan ankette en çok endişe duyulan sektörler sıralamasında ilaç-kozmetik sektörünün birinci sırada yer aldı. Tüketiciler sırasıyla gıda-tarım ürünleri oyuncak-kırtasiye, tekstil-ayakkabı ve inşaat alanında ürünlerden ciddi endişe duyduğunu ortaya koydu. İlaç-kozmetik grubunda tüketicilerin yüzde 26’sı ” Yanıltıcı beyan” diğer ürün gruplarında ise sağlığa zararlı olması ve bakanlık onayı olmaması endişe yaratıyor.

untitled

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.