DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

TÜRK KADINININ TOPLUMDAKİ YERİ DAHA İYİ YERLERDE OLMALI

TÜRK KADINININ TOPLUMDAKİ YERİ DAHA İYİ YERLERDE OLMALI

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet,

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yıldönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşadığını belirtti.

Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yıldönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur” diyerek kadın erkek ayrımcılığının ortadan kalkması yönünde kararlar alan Mustafa Kemal Atatürk sayesinde, 3 Nisan 1930’da belediyelerde, 26 Ekim 1933’te muhtarlık seçimlerinde, 5 Aralık 1934’te Türkiye Büyük Millet Meclisinde kadına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. 82 yıldır en doğal hakkı olan seçme ve seçilme hakkını elinde tutan kadınlarımız halen daha büyük oranda cinsiyet ayrımına uğramaya devam etmektedir. 1935’te yapılan seçimlerde, parlamentodaki kadın üye yüzdesi açısından yüzde 4,6 oranıyla dünyada 21. sırada olan Türkiye, 2016 yılına gelindiğinde ise dünyada 91. sıraya gerilemiştir. Kadına ayak bağı olan cinsiyet eşitsizliğine neden olan tüm anlayışların henüz okul öncesi eğitim ile başlayarak çocuklarımızın hayatından çıkarılması, toplumun tüm kurum ve kuruluşlarında kadını mağdur eden eşitsizliğin kaldırılması ülkemizin ilerlemesi açısından zorunludur. Umut ediyoruz ki; daha ileriki yıllarda, Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişini kutladığımız bu günlerde daha güzel tablolarla halkımızın karşısına çıkabiliriz. Meclisteki tüm çalışmalarımız, Türk kadının hak ettiği yerlere gelebilmesi gayreti içerisinde olacaktır.

fatma-kaplan-hurriyet-3

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.