DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Zeytinoğlu: Reformlar devreye girmeli, verimlilik ve yatırımlar artmalı

Zeytinoğlu: Reformlar devreye girmeli, verimlilik ve yatırımlar artmalı

Merkez Bankası tarafından açıklanan Türkiye genelinin kapasite kullanım oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı, geçen ay ve geçen yılın aynı ayına göre sanayinin kapasite kullanımında ölçülü artışlar gözlendiğine dikkat çekerek sanayinin kapasite kullanımındaki artışın ivme kazanması için 2017’den itibaren bir yandan verimlilik artışına yönelik çalışmalar yapılırken diğer yandan reformların devreyi girmesi ve yatırımların da artışa geçmesi gerektiğini söyledi.

 Kapasite kullanımda artışın ivme kazanması için koşulları sıraladı

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ülkemiz sanayisinde aralık ayında kapasiteler yüzde 76,5 ile geçen yıla göre 0,7 puan artış gösterdi. Alt sektörleri incelediğimizde otomotiv sanayinde, kağıt, ve elektrikli teçhizat sektörlerinde kapasite kullanım oranlarının yüzde 80 düzeyine çıktığını görüyoruz. Buna karşın içeçek, deri, makine ve ekipman kurulu, kayıtlı medya basımı ve diğer imalatlar gibi sektörlerde kapasiteler yüzde 55-65 arasında. Sonuçta imalat sanayi kapasite kullanımının yüzde 75.8’den yüzde 76.5’e çıktığını görüyoruz. Yani 2012 yılından bu yana paralel seyreden kapasite kullanımının bu yılı yaklaşık bir puan yukarıda tamamlamış. Bu kullanmamız gereken bir fırsat.” dedi.

Kocaeli’de sanayinin kapasite kullanımı düşüşte…

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli sanayi kuruluşlarının aralık ayı kapasite kullanım oranları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Firmalarımızdan aldığımız geri bildirimlere göre, kapasite kullanım oranları geçen yıla ve geçen aya göre azalarak yüzde 70,4 olarak belirlendi. Firmalarımızın yüzde 60’ı kapasite kullanımlarının geçen aya göre azaldığını belirtmişlerdir. Azalış nedenleri arasında iç ve dış piyasalardaki durgunluk ve belirsizliklere bağlı siparişlerdeki azalma ve kur artışları gösterilmiştir.” dedi.

Yılın tamamını değerlendiren Zeytinoğlu, “Yılın tamamına baktığımızda, Kocaeli sanayi kuruluşlarının ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 70,3. Bu sonuca göre geçen yılın 0,5 puan gerisinde kalınmış. İlimizde, 2015 yılının başından bu yana kapasiteler hemen hemen yatay seyrediyor. Bu durum bize verimlilik adına daha çok yol almamız gerektiğini gösteriyor. Kapasite kullanımında artık ivme kazanılması gerektiğini düşünüyoruz. Umarız 2017 yılında reformlarla birlikte yatırımlar artar ve kapasitelerde de beklenen canlanma gerçekleşir.” dedi.

dsc_0456

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.