DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Gökçeören’de Süt İnekçiliği Anlatıldı

Gökçeören’de Süt İnekçiliği Anlatıldı

İzmit Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından köylerdeki bilinçlendirme eğitimleri devam ediyor.

Şimdiye kadar 45 köyde başta tarım ve hayvancılık olmak üzere çeşitli konularda bilgilendirme eğitimleri verildiğini söyleyen yetkililer “46. eğitimi Gökçeören Mahallesi (Köyü)’nde gerçekleştirdik. Eğitimi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nden Veteriner Hekim Cihan Altıntaş verdi. Süt ineklerinin beslenmesi konulu eğitim oldukça verimli geçti. Süt ineği beslenmesi ile ilgili pratik bilgilerin ve tavsiyelerin verildiği eğitimin sonunda köylülerin konuyla ilgili soruları da cevaplandırıldı” dediler.

4 Dönemli

Veteriner Hekim Cihan Altıntaş süt ineklerinde beslenmenin hayvan sağlığı, halk sağlığı ve ürün verimliliği açısından önemine dikkat çekerek “ineklerde süt verimi 4 farklı dönem de incelenmektedir. Her dönem içerisinde süt verimi farklılıklar göstermektedir. Birinci süt alımı döneminde artan süt miktarıyla orantılı olarak enerji, protein ve diğer besin parametrelerine olan ihtiyaç artmaktadır. Bu dönem içerisinde inek ağırlık kaybetmesi ve günlük 0,5 kg canlı ağırlık kaybı normal kabul edilmektedir. İkinci süt alımı döneminde ise verim en yüksek seviyede olmakta ve bu dönemin en doğru şekilde geçirilmesi gerekmektedir. Bu dönem için düzenlenecek doğru bir beslenme programıyla inek kapasitesinin en yüksek verim seviyesine ulaşmakta ve dönem olabildiğince uzun tutulmaktadır. Üçüncü süt alımı dönemine gelindiğinde ise verim azalarak ilerlemekte beslenmenin verim payı azalmakta ancak doğru bir beslenme programıyla birinci dönemde kaybedilen canlı ağırlık geri kazanılabilmektedir. Dördüncü dönem ise “kuru dönem” olarak adlandırılmaktadır. Hem doğuma hazırlık hem de doğacak buzağının beslenme ihtiyacı için süt alımı yapılmamakta, yalnızca ineğin yaşam payı gözetilerek beslenme programı düzenlenmektedir” dedi.

 Ayağıma Kadar Geliyorlar

 Köylüler eğitimden memnun kaldıklarını belirterek “Belediye Başkanımız Dr. Nevzat Doğan’a ne kadar teşekkür etsek azdır. Ayağımıza kadar veteriner hekimini, ziraat mühendisini gönderiyor. Artık işlerimizi dededen kalma yöntemlerle değil, tekniğine uygun şekilde yapıyoruz” şeklinde konuştular.

1485760146_gokceorendesutinekciligi-anaresim

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.