DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

İzmit Seka Devlet Hastanesi’Nden ‘Migren’ Hastalarına Uyarı

İzmit Seka Devlet Hastanesi’Nden ‘Migren’ Hastalarına Uyarı

İzmit Seka Devlet Hastanesi Nöroloji Hekimi Nur Saadet Taşkıran, soğuk geçen bu günlerde Migren hastalığı olan vatandaşlarımızı uyardı.Dr.Taşkıran” Migren hastaları, bu soğuk ve karlı havalarda kendilerine dikkat etmek zorundalar” diyerek hastalık hakkında bize bilgi verdi;

Migren, Hastayı Tamamen Kısıtlayan Bir Başağrısı Çeşididir

Migren, genellikle sadece bir baş yarımında ortaya çıkan, orta (günlük aktiviteleri engelleyici) veya şiddetli (hastayı tamamen kısıtlayan) zonklayıcı karakterde bir başağrısı çeşidir. Başağrısına sıklıkla bulantı veya kusma, ağrı dışında rahatsız olunmayacak düzeydeki ses ve ışık uyaranlarına ağrı sırasında aşırı hassasiyet, keskin kokulardan rahatsızlık hissi gibi bulgular eşlik eder. Migren atakları saatlerden günlere kadar uzayan sürelerde seyreden ve en önemlisi günlük aktiviteleri engelleyecek şiddette kısıtlılık yaratabilen ağrılardır.

Migren Atakları 1-2 Gün Öncesinden Farkedilebilir

Bir migren atağının başlamasından bir-iki gün önce farkedilen yorgunluk hissi, depresif hissetme, grip benzeri durum, boyun kaslarında sertleşme, susama hissinde artma, sık tuvalete çıkma veya sık sık esneme gibi bir takım belirtiler adeta ağrının gelişini haber verir. Atak sonlandıktan sonra bile arkasında bıraktığı sersemlik hissi, güçsüzlük gibi belirtilerle kişiyi etkilemeye devam eder.

Migrenin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı bazı uyaranlar sonucu beyinsapında meydana gelen değişiklikler ve bunun majör bir ağrı yolağı olan trigeminal sinir ile etkileşimi sonucunda oluştuğu düşünülmektedir.

Migren, Kadınlarda Daha Fazla Görülebilir

Migren genellikle çocukluk çağı, adolesan veya erken erişkinlik döneminde başlar. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha sık gözlenir.

Tanısını Koymak İçin Tetkike Gerek Yoktur

Tanı, bir takım belirtiler ve klinik özelliklerin bir araya gelmesiyle konur. Migren tanısını koymak için herhangi bir labaratuar tetkikine veya radyolojik görüntülemeye gerek yoktur.

Birçok faktör migreni tetikleyebilir. Migrenin ortaya çıkışını tetikleyen faktörler arasında kadınlarda menstrüasyon dönemi gibi hormonal değişiklikler, stres, bazı yiyecek ve içecekler, parlak ışıklar, parfüm-deterjan gibi keskin kokular, uyku-uyanıklık döngüsündeki değişiklikler, ağır fizik aktivite, hava durumu ve basınç değişimleri gibi çevresel faktörler, doğum kontrol hapı gibi bazı ilaçlar yer alır.

Ağrı sıklığı kişiden kişiye değişir ve bu sıklık yıllar içerisinde genellikle giderek artar.

Hastalığın Ağrı Sıklığı Azaltılabilir

Migrenin kesin bir tedavisi yoktur. Fakat hastalığın başlangıcından itibaren giderek artan ağrı sıklığı azaltılarak yaşam kalitesi tekrar sağlanabilir ve ortaya çıkan ağrılar da etkili bir ilaçla kesilebilir. Migrende, atak tedavisi ve koruyucu tedavi olmak üzere iki farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Atak tedavisi ağrı atağı sırasında verilen ağrı kesici veya antimigren ilaçları kapsar. Ağrılar 2-3 günde bir kadar sık olmaya başlarsa korucu tedavi de gerekir. Bunun dışında fizik egzersiz, akapunktur, botox, meditasyon, yoga gibi alternatif tedavi yöntemleri de migren tedavisinde kullanılmaktadır.

dsds

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.