DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

MAAŞLAR EN AZ 2000 TL OLSUN

MAAŞLAR EN AZ 2000 TL OLSUN

Emekliler zamdan memnun değil

Milyonlarca emeklilerin gözü kulağı Ocak 2017 enflasyon zammındaydı. Yaklaşık 12 milyon emeklinin büyük umutlarla bekledikleri zam oranı 4,73 oldu. Emekliler bu zam oranını yetersiz bulurken, açlık sınırı altında maaş aldıklarını, yaşamanın ülkemizde oldukça zor bir duruma geldiğini ifade etti. Emekliler hükümetten en düşük maaşın 2 bin lira olması isteğinde bulundular.

Kılıç, “Maaşlar arasında makas açılmamalı”

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Gölcük Şube Başkanı Ali Osman Kılıç, emeklilere yönelik yapılan 4,73 zam oranını değerlendirdi. Başkan Kılıç, şu açıklamaları yaptı: “Emeklilere yapılan enflasyon zammı kanuni bir zam. Yani hukuken yapılması gereken zam. Şunun çok iyi bilinmesini istiyorum. Biz emeklilerin zamları asla devlet ekonomisine yük getirecek zamlar değil. Şöyle açıklarsam, biz emeklilere yeteri kadar maaş verilirse, ekonomi canlanır, üretime önemli katkıda bulunur. Çünkü emeklilerin paraları tüketim parasıdır. Emekliler yaşadıkları yerin ekonomisini canlandırırlar. Ama ülkemizde emeklilerin tüketim yapma şansı yok. Emeklilerin yüzde 80’i 2000 TL’nin altında maaş alıyor. Yüzde 20’si ise 1000 TL’nin altında aldığı maaş ile yaşamaya çalışıyor. Tabanla tavan arasındaki makas ne yazık ki daha da açılıyor. Fakire az, zengine çok zam yapma politikasından bir an önce vazgeçilmeli. Bizler uzun yıllardan beri söylüyoruz. Dİlimizde tüy bitti artık. Emekliler TEFE ve TÜFE’den çıkmak istiyor. Maaş hesaplarını bu yöntem ile hesapladıkları için emekliler arasında eşitsiz zam artışı oluyor. Bizler bu durumun düzeltilmesini istiyoruz. Yani makas daha da açılmamalı” dedi.

Öztok, “Emekli dönemimizde biz emeklilere daha rahat yaşam sağlanmalıydı”

Emekli Ahmet Öztok, yapılan zam hakkında şu düşüncelerini dile getirdi: “Biz emeklilere ne yazık ki çok komik oranda zamlar yapılıyor. Bizler kalan ömrümüzü maddi olarak sıkıntı yaşayarak geçirmek istemiyoruz. Uzun yıllar bu ülkeye vergi verdik. Çalıştık, emekli olduk. Bizler uzun yıllar verdiğimiz emeklerimizin karşılığını almak istiyoruz. Sıkıntı yaşamak istemiyoruz. Yapılan bu zam tabi ki de bizleri mutlu etmedi. Emekli dönemimizde biz emeklilere daha rahat yaşam sağlanmalıydı. En düşük emekli maaşı alan birisi olarak açlık sınırının altında maaş almak beni çok üzüyor. Umarım hükümet yetkilileri bundan sonra emekliler konusunda daha güzel adımlar atar” şeklinde konuştu.

Kaba, “Emekliler hayal kırıklığına uğramıştır”

Emekli Hasan Kaba, yapılan zam oranları hakkında şu düşüncelerini dile getirdi: “Emekli zor durumda. Emeklileri tatmin eden bir zam olmadığını düşünüyorum. Ben sadece kendimi düşünmüyorum. İnsanlar artık ceplerinden, boğazlarından kısa kısa bıktılar. Bu dönemden aslından biraz daha umutluydum ama açıklanan rakam bizde sadece hayal kırıklığı yarattı. Yaşam şartları çok zor. Emekliler için yaşam şartları kolaylaştırılmalı. Bu ülkede emeklilere verilen değer bu olmamalı. Bu ülkede 1000 liranın altında geçinmeye çalışan arkadaşlarımız var. Onlara yazık değil mi? Uzun yıllar çalışmış, yaşlılık döneminde rahat etmeyi hayal eden emekliler ne yazık ki hayal kırıklığına uğruyorlar” dedi.

Tezer, “Emeklilere verilen zamlar ülke ekonomisinde asla yük oluşturmaz”

TÜED Gölcük Şubesi Başkan Yardımcısı Sami Tezer, emeklileri zamları konusunda, “Yüzde 80’i 2000 TL’nin altında, yüzde 20’sinin de 1000 TL’nin altında maaş aldığı ülkemizde bu zam oranı tabi ki beni de mutlu etmemiştir. Verilen yüzdelik zamlar emeklileri nasıl mutlu edebilir? Emeklilere verilen zamlar enflasyon üzerinde iyileştirilmeli. Emekliler mutlu olmak istiyor. Emeklilerin zamları bu ülkenin ekonomisine asla yük oluşturmuyor. Emekliler bir ülkenin değeridir. Verilen zam oranlarının daha iyi olmalı. Emeklilerin maaşlarında makas açılmamalı. Bu yapılan 4,73 oranındaki zam zaten hukuki zam. Yapılması gerekli olan zam” dedi.

Kocaman, “Emeklilerin geçinebileceği şartlar sağlanmalı”

TÜED Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Kocaman, yapılan zam hakkında şu sözleri dile getirdi: “Emeklilere yönelik senede bir güzel bir zam yapılmasını istiyoruz. En düşük maaşın 2000 TL olması şart. Emeklinin ülkemizde güzel geçinmesi şart. Emeklilere sağlanan bu şartlar ile emeklilerin güzel geçinmesi çok zor. Bunu tabi ki de devletimiz daha iyi bilir. Ben devletimizin emeklilerine sahip çıkacağına ve emeklilere daha güzel şartlar sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Güler, “Emeklilere verilen zam çekirdek parası gibi”

Emekli Muzaffer Güler, “Emeklilere verilen para çekirdek parası gibi. Yapılan bu zamlar emekliler için çok az. Maaşlar yaşam düzeyinde olmalı. Emekliler boyunlarını bükerek gezmek istemiyor. 4,73 oranında zam 1000 lira alan bir emekli için 47 liradır. Yani 1000 lira maaş alan emekli 47 lira alacak. 2 bin lira alan emekli 94 lira alacak. Bu durum hem adaletsizliği beraberinde getiriyor, hem de emeklileri üzüyor. Maaşlar arasındaki uçurum hatasından bir an önce dönülmelidir” dedi.

Emekli Metin Kocaman, “Emeklinin maaşı faturalarla bitiyor”

Emekli Metin Kocaman, “Bu zamlar komik. Bu durum emekliyi daha da sıkıntıya sokuyor. Maaşlara yapılan 40-50 liralık zamlar zaten elektrik, su, doğalgaz faturalarına yapılan zamların çok aşağısında kalıyor. Yani maaşlar ancak faturalara, mutfak ihtiyacına yetiyor. Sonra bir ay boyunca yine parasız dolaşıyor birçok emekli. Önünü göremiyor, geleceğinden umutsuz oluyor emekli. Bir de emeklilerin bankaya mahkum edilmesinden çok şikayetçiyim. Promosyon tantanasıyla 3 kuruş alan emekliler bankalara mahkum ediliyor. Bu durumdan emekli mutsuz. Emeklilerin bu sorunlarına devletimiz çare bulmalı. Sorunlar çözülmeli” dedi.

 

muzaffer-guler sami-tezer ahmet-oztok ali-osman-kilic emekliler hasan-kaba metin-kocaman

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.