DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

MUSTAFA KOÇ

22.01.2017
1.020
A+
A-

MUSTAFA KOÇ  

Önceki gün Türk Sanayisinin kurucu iradesi Koç Ailesinin çok değerli evladı bir Türkiye sevdalısı Mustafa Koç’un ebediyete intikalinin birinci yıl dönümüydü. İçimden bunlar geldi sizinle paylaşmak isterim.

BU TOPRAKLAR BİR ADAM YETİŞTİRDİ

ADI: MUSTAFA KOÇ

İSMİ ÖNCE PEYGAMBERDEN SONRA GAZİ MUSTAFA KEMAL’DEN

AMA; EVVELİYATI VAR SOYADI HZ. İBRAHİM’DEN

İSMAİL’İ ALLAH’I LÜTFUYLA KURTARAN MÜBAREK KOÇ’TAN

TÜRKİYE’YE ADANAN BİR HAYAT

HİÇ KİBİR OLMADAN

HER ZAMAN MÜTEVAZİ

HER ZAMAN İNSAN SEVGİSİYLE DOLU BİR BEYEFENDİ

MAHALLENİN BAKKALI ASİL BİR DEDE’DEN

EVLATLARINA GÜVENEN BİR LİDER BABADAN

O BAKKAL Kİ TÜRKİYE’NİN SANAYİSİNE GİDEN DEV VE YÜREKLİ BİR BACADAN

BAYRAK OLUP ÜLKENİN HER YERİNDE DALGALANAN

BİR BÜYÜK VATAN SEVDASINDAN

ASALET VARSA GENLERDE

YAŞARSIN ÖMÜR BOYU GÖNÜLLERDE

HELE Kİ ADIN MUSTAFA, SOYADIN KOÇ’SA

BÖYLE BİR İNSAN SEVGİSİNİ NE MÜMKÜN UNUTMAK

AY YILDIZIN OLDUĞU HER YERDE

BELKİ ELLİ ALTI SENE ÇOK GENÇ GENELDE

BİZLERE ONUN BIRAKTIĞI VİZYONLA

TÜRKİYE DAHA ÇOK KUCAKLAŞIR ONUN EKMEĞİNİ YİYENLERLE.

 

PAZARCININ PAZARCIYA YAPTIĞI

Cumartesi pazarlarına anacığımla giderim. Maksat o hava alsın, dolaşsın, alışveriş yapsın diye. Pazarın hemen girişi sayılabilecek bir yerde, Yeniköylü bir pazarcımız var. Ben ona “Macir” diye takılırım, çok efendi ve tok gözlü bir adamdır. Bir kaç haftadır, tezgahında yakın bir arkadaşı duruyordu. Biz alışveriş yaparken, annem “Şuradaki maydanozdan da al” dedi. Ben bir tane alıp, anama uzattığımda; tezgahın önüne bir adam geldi. Başladı söylenmeye; “Bu maydanoz her yerde bir buçuk liraya satılıyor, sen niye bir liraya satıyorsun? Kaldır şu etiketi” dedi ve etiketi kendisi ters çevirip söylenmeye devam etti. Ben öncelikle o adamı pazarcının arkadaşı sandım. Fakat değilmiş. Karşıdaki tezgahın sahibiymiş. Orada maydanozu bir buçuk liraya satıyor. Bizim vekil pazarcı dedi ki “Bana yirmi kuruş kazanmak yetiyor.” Öbürü ise bir buçuktan satıyor. Yani yüzde yüz kar peşinde. Şaşırıp kaldım. Öyle ya sana ne? Kim hangi ürünü kaç liradan satacaksa satar. Biri bizim pazarcı gibi tok gözlüdür, diğeri de senin gibi daha fazla kar peşinde koşan aç gözlü. Aslında belediye zabıtası bu tip insanlara karşı da bir yaptırım uygulamalı. Annemle yıllardır pazara çıkarım, hiç böyle bir değişik tip pazarcıyla karşılaşmamıştım.

 

NOHUT MEKSİKA’DAN 17 LİRA

Evet eskiden, fakir fukaranın garip gurebanın en baş tacı yiyeceği, sofrasının kıralı kuru fasulye pilavdı. Şimdi, her ikisi de zengin sofralarının baş tacı oldu. Fakir fukara garip gureba fasulye pilavdan yoksun kaldı. Nohutta aslında aynı kategoriye girse de kuru fasulyenin hep bir tık altında kalmıştır. Önceki gün evden nohut istediler. Bende nohut aldım. Önce bir kilo istedim, cebimden beş lira çıkardım. Sonra hadi çocuklar da var, “İki kilo olsun” dedim, yanına bir de on lira ekledim. Arkadaşıma “Borcum ne?” deyince “Otuz dört lira” dedi. Güldüm, “Şaka mı yapıyorsun?” deyince, “Yoo, işte bak fiyatı bu” dedi. Satın aldığım nohut üstelik Meksika’dan ithal edilmiş ve kilosu on yedi lira. Fasulye on sekiz ila yirmi lira. Vah ki ne vah. Biz tarım ülkesiydik. Dünyada kendi kendini doyuran yedi ülkeden biriydik, şimdi nohudu bile ithal eder olduk, üstelik kilosu on yedi lira.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
14 Nisan 2017
12 Ağustos 2021
21 Kasım 2018
18 Mart 2022
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.