DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

“Yenilenebilir Enerji Tüm İhtiyacı Karşılar”

“Yenilenebilir Enerji Tüm İhtiyacı Karşılar”

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özcan Atlam, yenilenebilir enerjinin kendini yenileyen, hemen tükenmeyen, doğal kaynaklardan oluşan bir enerji olduğunu söyledi.

Gülizar Akgün ve Çağdaş Dandan’ın sunduğu Radyo K.İ.’nin haber aktüel programı Güne Bakış’a konuk olan Yrd. Doç. Dr. Özcan Atlam, yenilenebilen enerji beklenen süreden çok daha kısa zamanda kendini telafi eden kaynaklardır. Gezegenimiz var oldukça yenilenebilir enerji de olacaktır” dedi. Özcan Atlam, oluşum ve tüketim arasında zaman farkının uzun olması nedeniyle petrole yenilenebilir enerji denemeyeceğini kaydetti.

Hidrojen Enerji Kaynağı Değildir

“Yenilenebilir enerjilerde bozulma olursa üzerinde yaşadığımız hayat yaşanmaz hale gelecektir” diyen Atlam, güneş ve rüzgar gibi kaynakların kendini yenileyebildiğini kaydederken, bazı kaynaklarda bu durumun söz konusu olmayacağını belirtti. Güneş enerjisinin ısı ya da elektrik enerjisi çevrimlerinde kullanıldığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Özcan Atlam, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının temelinde güneş var” dedi. Atlam, hidrojenin enerjiyi taşıyıcı ve depolayıcı olduğunu ancak enerji kaynağı olmadığına dikkat çekerken bir ülkenin bütün enerji ihtiyacının istenirse yenilenebilir enerjiyle karşılanabileceğini aktardı.

Oldukça Gelişmiş Bir Laboratuarımız Var

Kocaeli Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nda yapılan çalışmalara da değinen Yrd. Doç. Dr. Atlam, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimlilik ve kolaylılık açısından laboratuvara taşınması gerektiğini söyledi.

Kocaeli Üniversitesi’ndeki deneysel çalışma ve modellerden söz eden Yrd. Doç. Dr. Özcan Atlam, Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nda en çok rüzgar enerjisi ile ilgili model hazırladıklarını belirtirken öğrencinin seviyesine göre modellerin değişik şekillerde incelendiğini daha sonrasında ise deneylerinin yapılabildiğini kaydetti.

Özcan Atlam, “Laboratuvarımıza gelen yeni öğrencilerimiz için 1 araştır ve fikir üret, 2 planla, 3 yap, 4 dene, 5 raporla şeklinde 5 madden oluşan bir yönergemiz var” dedi. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü’nün kasım ayında laboratuvara ziyarette bulunduğunu ve Prof. Dr. Hülagü’den laboratuvarı yeniden düzenleme konusunda yardım alındığını aktaran Atlam, düzenleme sonrası durumu görmesi amacıyla Rektör Prof. Dr. Hülagü’yü tekrar davet ettiğini sözlerine ekledi.

ozcan-atlam

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.