DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

İSU ATIKSU UYGULAMALARI ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ FUARINDA ANLATILDI.

İSU ATIKSU UYGULAMALARI ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ FUARINDA ANLATILDI.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü’nün, Kocaeli genelinde uyguladığı kentsel ve endüstriyel atıksu arıtma ile geri dönüşüm uygulamaları İstanbul’da düzenlenen IFAT Eurasia 2017 Çevre Teknolojileri Fuarında anlatıldı.

FORUM DÜZENLENDİ

İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve onlarca yerli ve yabancı firmanın katıldığı Çevre Teknolojileri Fuarı’nda çeşitli forumlar düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen Atıksu Yönetimi forumuna İSU Genel Müdürlüğü adına Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Ünal Bostan katıldı. Bakanlık, Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Ercan Gülay’ın başkanlığında düzenlenen forumda sunum yapan Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Ünal Bostan, İSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen kentsel ve endüstriyel atıksu arıtma ile geri dönüşüm uygulamaları hakkında bilgi verdi. Kocaeli genelinde yılda 130 milyon m3 atıksuyu 22 adet arıtma tesisi ile arıttıklarını aktaran Bostan, bu atıksulardan da yılda 71 bin m3 arıtma çamuru elde ettiklerini aktardı.

GERİ KAZANIM SUYU ÖNEMLİ SU KAYNAĞI

İnşaatı sürdürdükleri Dilovası ve Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri ile birlikte fosfor giderimi yapan tesis oranını yüzde 65’e çıkaracaklarını ifade eden Bostan, hedeflerinin 2020 yılında bu oranı yüzde 95 seviyesine çıkarmak olduğunu kaydetti. Arıtma tesisleri, terfi merkezleri ve OSB ile sanayi kuruluşlarının elektronik olarak takibini yaptıkları Atıksu SCADA, kırsal alanlar için modüler arıtma tesisleri, geri dönüşüm suyu gibi projeler hakkında bilgi de veren İSU Daire Başkanı Ünal Bostan, özellikle geri kazanım suyu tesisi ile önemli oranda su kaynağı elde ettiklerini dile getirdi. Sanayinin bulunduğu ve su sıkıntısının yaşandığı bölgeler için geri dönüşüm suyundan yararlanılması önerisinde bulunan Bostan, şunları kaydetti, ”Kocaeli’nde yüzde 99 atıksu arıtma oranı ile hizmet veriyoruz. Kırsal bölgeler için örnek atıksu arıtma tesisleri inşa ederek çevrenin korunmasını sağladık. Atıksuları elektronik olarak kontrol altında bulundurmak için 2012 yılında Atıksu SCADA’yı hizmete aldık. Bu sistem ile atıksuların gelişigüzel çevreye bırakılmasının önüne geçtik. Yılda 130 milyon m3 atıksu arıtarak doğal ortama bırakıyoruz. Bu suyun yeniden kazanılması için geri dönüşüm sistemini projelendirerek sanayi kuruluşlarının ve yeşil alanların su ihtiyaçları karşıladık. 2016 yılında 14.25 milyon m3 atıksuyu yeniden kazandırdık. Bugün günlük 83 bin m3 olmak üzere yılda 30 milyon m3 geri dönüşüm suyu kapasitemiz var. Böylelikle bu kadar su tasarrufunun önüne geçtik. Özellikle sanayinin olduğu ve su sıkıntısının yaşandığı bölgeler için geri dönüşüm suyu önemli bir kaynak olacaktır. Kurum olarak her türlü bilgi ve tecrübe paylaşımına destek veriyoruz. ”diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Ercan Gülay, İSU Genel Müdürlüğü’nün atıksu yönetimi alanında uyguladığı örnek projelerin takdire şayan bulduklarını söyledi.

İSU-ATIKSU (2) İSU-ATIKSU (3) İSU-ATIKSU (4) İSU-ATIKSU (8) İSU-ATIKSU (1)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.