DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Muhteşem Yüzyıla Kocaeli’nden büyük katkı

Muhteşem Yüzyıla Kocaeli’nden büyük katkı

Kanuni döneminde Kocaeli’nin önemi, belgelerle ortaya çıktı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi – Kültürü Sempozyumu’nda Kocaeli’nin Muhteşem Yüzyıl olarak nitelendirilen Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Osmanlı’nın gıdadan, gemi inşaatına kadar birçok alandaki ihtiyacını karşıladığı Başbakanlık Osmanlı arşivlerindeki yeri ile ortaya çıktı. Osmanlı’nın en parlak dönemini yaşadığı Kanuni Sultan Süleyman Döneminin, özellikle donanmadaki başarısının altında Kocaeli’nin önemli bir payı olduğu kaydedildi.

DONANMANIN KERESTESİ KOCAELİ’NDEN

Gazi Akçakoca Salonu’nda Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nden Dr. Ersin Kırca, “Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Divan-ı Hümayun’dan Kocaeli Sancağı Yöneticilerine Gönderilen Emirle Dair Bir Analizi” konusunu ele aldı.

Dr. Ersin Kırca tarih bölümü öğrencilerinin ilgiyle izlediği sunumda Kanuni döneminde Kocaeli’nden, payitahtın ihtiyaçlarını karşıladığını açıkladı. Kanuni Döneminde Kocaeli’nden en fazla donanma yapımı için kereste istendiğini kaydeden Dr. Ersin Kırca, “Donanma için kereste Kocaeli’nden gönderiliyor. Osmanlı arşivlerinde bu dönemde Çelebi Kadı isminde bir Kocaeli kadısı görüyoruz. Çelebi Kadı, donanmanın ihtiyacı olan kereste temini konusunda çok başarılı olmuş. Bu nedenle Barbaros Hayrettin Paşa ile ilgisi var. Çelebi Kadı’nın başarılı çalışmaları Barbaros Hayrettin Paşa’nın da takdiriyle karşılanmış ve böylece Çelebi Kadı ikinci kez Kocaeli kadısı olmuş” dedi.

 İSTANBUL’UN ZAHİRESİ DE KOCAELİ’NDEN

 Kanuni dönemi ile ilgili Osmanlı arşivlerinden Kocaeli ile ilgili örnekler veren Dr. Ersin Kırca, donanmanın yanın sıra Kocaeli’nin İstanbul’un zahire ihtiyacını da cevap verdiğini anlattı. Dr. Ersin Kırca, Kocaeli bölgesinden İstanbul ve havalisine odun ve zahire nakli yapıldığını kaydetti.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.