DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

İSU KAZI YAPMADAN İÇMESUYU HATTINI YENİLEDİ

İSU KAZI YAPMADAN İÇMESUYU HATTINI YENİLEDİ

Kocaeli’nde 15 bin km uzunluğunda içmesuyu, atıksu ve yağmursuyu altyapısı işleten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, son 13 yılda yaptığı çalışmalarla 8 bin km uzunluğunda altyapı hattını yenileyerek içmesuyu kayıp kaçak oranını yüzde 22’ye indirdi, atıksu arıtma oranını da ise yüzde 99 seviyesine çıkardı. Yaptığı altyapı yenilemeleri ile arızaları kazı yaparak gerçekleştiren İSU Genel Müdürlüğü, kazısız teknoloji alanındaki yeniliklerden yararlanarak yol ve zemine zarar vermeden İzmit şehir merkezindeki içmesuyu hattını yeniledi.

GEÇEN YIL KANAL KOLLEKTÖR HATTINDA UYGULANDI

Altyapı ile işletmecilik alanında teknolojik yeniliklerin kullanılmasında ülkemizde öncü olan Kurum, kazısız teknoloji ile altyapı hatlarını bir bir yeniliyor. Yol ve zemin tahribi ile oluşabilecek su kesintilerini minimuma indiren sistem ile kısa zamanda çalışmalar tamamlanıyor. Geçtiğimiz yıl Gölcük Halıdere ile Değirmendere arasındaki 2 km uzunluğunda kanalizasyon kollektör hattını kazısız teknolojiden yararlanarak yenileyen İSU Genel Müdürlüğü, sistemi yaygınlaştırma kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.

İZMİT ŞEHİR MERKEZİNDE UYGULAMA

Kurum, son olarak İzmit Tepecik Mahallesi Acısu ve Eski hamam sokakları üzerinde bulunan ve şehir merkezini besleyen ana içme ve kullanma suyu hattında kazısız teknolojiden yararlandı. Malzeme yorulmasından kaynaklanan arızaların oluştuğu 30 cm çapındaki hattın şehir merkezini beslemesi, şehir trafiği ile toplu taşıma araçlarının ana arteri olmasından dolayı kazısız teknoloji ile boru içi kaplama yapıldı. Sadece boru girişi ile çıkışının kazıldığı sistemde, içmesuyu borusu robot ile kontrolü yapıldı ve basınçlı su ile temizlendi. Ardından son teknoloji ürünü boru içi malzeme kullanımı ile 250 metre uzunluğundaki içmesuyu borusu bir gün gibi kısa sürede ve yol ile zemin tahribi yapılmadan tamamlandı. Böylelikle kazı sonrası oluşan yol kaplama ve bakım onarımı yansıra trafikte sıkıntılar da yaşanmadı.

GENEL MÜDÜR BAYRAM,”KAZISIZ TEKNOLOJİ BIÇAKSIZ AMELİYATTIR”

Uygulamayı yerinde inceleyen İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, kazısız teknolojinin bıçaksız ameliyat olduğunu söyledi. Kazı ile rehabilitasyona göre kazısız teknolojinin daha ekonomik olduğunu ifade eden Genel Müdür İlhan Bayram, “Kazısız teknoloji ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Daha önce atıksu kollektör hattında uyguladığımız sistemi şimdi de ilk defa içmesuyu hattında yaptık. 50 yıl kullanım ömrü olan malzeme ile kısa sürede 250 metre uzunluğundaki hattın iç kaplamasını tamamladık. Böylelikle zemin tahribi yapılmadığı gibi trafikte uzun süreli aksamaya ve altyapıda kaplama ile bakım ve onarımın da önüne geçildi. Bıçaksız ameliyat olarak gördüğümüz kazısız teknolojiyi özellikle şehir merkezleri ile insan ve ulaşım yoğunluğunun olduğu bölgelerde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. “dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.