DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

ARTIK ENFLASYON DÜŞÜŞTE OLACAK

ARTIK ENFLASYON DÜŞÜŞTE OLACAK

 “Enflasyonda zirveyi gördük” diyen KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu enflasyonda kur ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle yaşanan artışın nisan ayı itibariyle zirveyi gördüğünü belirterek; “Dövizdeki düşüş ile bundan sonra enflasyonda gerileme bekliyorum.” dedi.

Enflasyonun önümüzdeki aylarda kademeli olarak düşmesini beklediğini ifade eden Ayhan Zeytinoğlu; “Çekirdek enflasyon da düşüşe geçti. Gıda fiyatlarındaki artışın özellikle tarla ürünlerinin pazara inmesiyle durulacağını düşünüyorum. Döviz kurlarının da bir stabilite kazandığı görülüyor. Bu nedenlerle enflasyonun özellikle yaz aylarında düşüşe geçmesini bekliyorum.” şeklinde konuştu.

Yıllık yüzde 16,37’ye çıkan üretici fiyatlarının zamanla, yüzde 11.87 olan tüketici fiyatlarına yansıyacak olması ve mevcut maliyetler TÜFE’yi biraz daha yukarı çekebileceğine dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu; “İmalat sanayinde yıllık fiyat artışı yüzde 18,27 olarak açıklandı. Bu artış üretici fiyatlarındaki genel artışın üzerinde. Sanayicilerin maliyetlerindeki artışı fiyatlara yansıttığı görünüyor. Buna karşın elektrik ve gaz  fiyatlarında yıllık yüzde 5,09 düşüş var. Bu da her şeye rağmen sanayicilerin maliyetleri bakımından önümüzdeki dönem açısından bir avantaj oluşturuyor. Yine de maliyet düşürücü önlemlere ihtiyaç olabilir. Özellikle yıllık fiyat artışı yüzde 22,2’ye çıkan ‘ara mallar bakımından’ bu gerekli gibi görünüyor.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisan ayında  yüzde 1,31, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,76 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,87, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16,37 oldu. Nisan ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 8,66, yurt içi üretici fiyatları yüzde 8,01 arttı. Aylık bazda TÜFE, yüzde 1,31, Yİ-ÜFE’de 0,76 artış gösterdi. TÜFE, nisanda geçen yılın aralık ayına göre yüzde 5,71 geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,87 yükseldi. Yİ-ÜFE ise 2016 yılının aralık ayına göre yüzde 7,19, geçen yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 16,37 arttı.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.