DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

DÜNKÜ MAKALEM VE GELEN YORUMLAR

29.05.2017
1.293
A+
A-

Dünkü “Poyrazdan Nereyi Göreceksin” başlıklı makalem oldukça yoğun bir ilgi gördü ve çeşitli yorumlar yapıldı. Şimdi makaleyi bir kez daha yayınlıyor ve yorumları altına ekliyorum.

POYRAZDAN NEYİ GÖRECEKSİN?

Gölcük’ün varlığı Tersanenin kurulmasıyla başlar. Tersane geliştikçe, Türk Donanması da etrafında konuşlanarak, gelişti ve güçlü bir Donanma haline geldi. Biz Donanmamız için Yenilmez Armada deriz. Denizcilerimiz bunları hak ederler. O kadar geliştik ki dünyanın en modern ve sayılı Donanma üslerinden biri de Gölcük oldu. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanlarından Metin Ataç ile bu konuyu pek keyifli konuşurduk. O zaman Donanma Kurmay Başkanı görevindeydi. Sonra asrın en büyük felaketiyle karşılaştık. 17 Ağustos depremiyle büyük acılar yaşadık. Donanma kapılarını sonuna kadar  Gölcük halkına açtığı gibi gemilerde yaralıları canla başla hastanelere taşımıştı. Büyük felaket sonrasında Gölcük Tersanesinin havuzunun zarar görmesi nedeniyle savaş gemileri İstanbul Tersanesine taşındı, orada yapılıyor. Bu bizim için maddi ve manevi büyük bir kayıp oldu. Binlerce işçi onun yanı sıra memur, subay, astsubay İstanbul’a gitti. Ardından Mayın Filosu Komutanlığı Erdek’e taşındı. Yine binlerce insan Gölcük’ten yeni yerlerine gitmek zorunda kaldılar. Dolayısıyla lojmanlar da epey boşaldı. Sonunda bakanlıklar arası bir anlaşma yapılarak Garnizon’un Kavaklı bölümüne gelen 42 dönümlük arazisi belediyeye devredildi. Halk orada ne yapılmasını istiyor, onu da yazacağız da bugün ki konumuz o değil. Şimdi birileri çıkmış Merkez Komutanlığı kapısından yol açılmasını istiyormuş. Denizi göreceklermiş. İnsan böylesine hassas konularda çok iyi düşünmeli. Oranın karşılığı Poyraz Rıhtımımızdır ve orada harp gemilerimiz var. Peki Poyraz’ı alıp nereye götüreceksiniz, gemiler mi Gölcük’ten gitsin. Bu nasıl düşüncesiz bir istek ve bunu da sonucun nereye varacağını bilmeden güya bir şey yapıyor veya söylüyormuş gibi paylaşmak. Poyraz’ın terkedilmesi demek Donanma’nın Gölcük’ten gitmesi demek. Düşüncesizce konuşan insanlar, o düşüncesizliklerini 15 Temmuz sonrası sergileyerek, hem bizleri yani Donanma’yı seven bizleri hem de Donanma mensuplarımızı üzmüşlerdi. O zaman lafınızı bileceksiniz de konuşacaksınız. Bak Kavaklı Sahilinde o kadar alan var. Bir sürü alan bomboş duruyor. Gidin deyin ki, yıllardır bu alanlar niye boş? Niye buralara halkın yararına tesisler yapılmıyor. Niçin bu sahil bir türlü burnumuzun dibindeki bir yanda Değirmendere diğer yanda Başiskele Sahilleri gibi olmuyor. Denizi görmek istiyorsan onun yeri Poyraz değil. Bunları bileceksiniz ve öyle konuşacaksınız. 17 Ağustos Depreminde kapılarını sonuna kadar halka açan karnını doyuran barınmalarını sağlayan hastalarını tedavi eden hatta deprem şehitlerini taşıyan Donanmaya karşı lafınızı bileceksiniz öyle konuşacaksınız.

Ayşe Kaya Çelik “Harika. …aynı düşüncedeyim. Teşekkür ederim her zaman doğruları söyleyen. .. Yazan.”

Özlem Ela Ensari “Çok güzel bir yorum olmuş ağzınıza sağlık.”

TC Metin Özışıklı “Donanmayı iyice kaçırın da esnafın vatandaşın halini görün o zaman .”

Fatma Türk Kuskaya “Bilinç düzeyi duygusallıktan öteye geçememiş, düşleyip gerçeğe varamamışların söylemleri bunlar. Ama öyle çoklar ki, etkin olabiliyorlar.”

Osman Dalgayaran “Şu yazdıklarına katılmamak mümkün değil bu fikri ortaya atanlar 17 temmuzdan sonra GÖLCÜK esnafının durumundan zannederim habersiz canım ARKADAŞIM diyorsun ki Değirmendere var orada diyorsun Değirmendere de sadece denize bakarsın cam gibi bir suya girme şansın yok yüzbaşılarda var olan iskelede denize girebiliyoruz on kişi oldu mu tamam biraz büyütün veya insanların denize gireceği bir yer olsun başkana biz söyledik ama boş belki sen el atarsan olur saygılar sevgiler”

TC Türkan Çimen “Kaleminize sağlık çok doğru bir tespit Avrupa’da Amerika’da aynı durum var”

Suat Baran Hızarcıoglu “Ağzına kalemine sağlık”

Münir Gökbayrak “Sevgili kardeşim yüreğine kalemine sağlık. Her şeyi hazır bulanların ahkam kestiği bir konuda çok güzel ifadeler de bulunmuşsun. Bende babadan tersaneci olarak yanında olduğumu ifade ediyor yardımım olacaksa her Zaman diyorum. Bu tersanenin kadersizliği burayı kuran ve geliştiren ustaların nesil olarak idame ettirilmemesini aslında bu sancıları oluşturuyor. Bunu çalıştığım dönemlerde çok file getirdiğimiz halde karşılığını hiç görmedik. Depremde bunun önemi çok belli oldu Fakat yine unutuldu .Neyse bunu karşılıklı anlatırız inşallah. Çünkü yanlış yöne çekenler çıkar konu sulanır. Mevlam yardımcın olsun”

Leyla Tuncer Gulmersin “Kutluyorum ablam Gölcük’ü yaşatalım geldiğimiz yer Gölcük her yaşanmışlıklar diyarı iftiharı”

Hayri Morkan “Başkan Donanma Kenti Gölcük ibaresi kimin kararı ile alındı ve şu anki Donanma ve Bld, kaymakamlık ve emniyet ne kadar birbirlerine yakın ve esnaf için ne gibi oluşum içerisinde hiç bir aktivitenin ve iletişimin olmadığı bir ilçe konumundayız Gölcük ilçe gencinin esnafının deprem dolayısı ile çok hakları varken duyarsız yönetimler ve vizyonu dar masalar denizi gördük adı altında işgüzarlık yapmasınlar insanlar ışık ve sese gelir ilçemizin köhne hali belki de birilerinin işine geliyor asıl meziyet Donanmamızı da Gölcük halkı ile iç içe yaşatabilmektir.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.