DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

‘TEKNE ORUCU TUTTULAR’

‘TEKNE ORUCU TUTTULAR’

Osmanlı’da Çocuklar İçin Bir Ramazan Geleneği

Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu “Değerler Eğitim Projesi” kapsamında ramazan ayı münasebetiyle ilkokul öğrencilerine yarım gün tutulan Tekne orucu tutturuldu.

ÖĞRENCİLERE RAMAZAN VE ORUÇ KAVRAMI ANLATILDI

Gölcük İlçe Mille Eğitim Müdürlüğü 2016-2017 eğitim öğretim yılı içersinde hayata geçirdiği bir çok projeye bir yenisi daha ekledi ve ilkokul öğrencilerine ramazan ve oruç kavramını anlatmak amaçlı Osmanlı’dan gelen Tekne orucu tutturuldu.

2/A, 3/A VE 4/A SINIFI ÖĞRENCİLERİ TEKNE ORUCU TUTTU

Golcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yürütmekte olduğu Değerler Eğitimi Projesi kapsamında 10 ilkokulumuzun katılımıyla Gölcük’te hayata geçirilmeye başlanan  Proje ilk olarak Denizevler İlk Okulunda başladı. İlk Okul 2/ A, 3/ A ve 4/ A sınıfı öğrencileri gece aileleri ile birlikte kalktıkları sahur ile birlikte niyet ettiler. Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu’nun da katıldığı Tekne Orucu iftar yemeğine okul müdürü Mustafa Furuncu, Öğretmenler ve Veliler katıldı. Öğrenciler öğle ezanının okunması ile birlikte ellerindeki balonları patlattılar ve oruçlarını açtılar.

TEKNE ORUCU NE DEMEKTİR?

Tekne Orucu;Osmanlıda uygulanan ve çocukları oruca alıştırmak ve orucu sevdirmek için sahura kaldırılması, oruca başlamaları ve öğlen ezanı ile birlikte çocukların oruçlarını bozmasıdır.  GÜLSUYU, “BİZLERİN RAMAZAN’LA BİRLİKTE GÖNÜL DÜNYAMIZDA YAŞADIĞI HEYECANI VE HUZURU İSTEDİK Kİ ÇOCUKLARIMIZ DA YAŞASIN”

Çocukların iftarına katılan Gölcük ilçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu konu hakkında şunları söyledi: “ Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayına eriştirdiği için Allah’ımıza sonsuz şükürler olsun. Bizlerin Ramazan’la birlikte gönül dünyamızda yaşadığı heyecanı ve huzuru istedik ki çocuklarımız da yaşasın. Çocuklarımıza kazandırmaya çalıştığımız alışkanlıklar onların anaokul ve ilkokul çağlarında gönüllerinde yer etmektedir. Bu dönemde sevinç ve mutlulukla yapmış olduğu etkinlikler ve çalışmalar onların gönül dünyalarında unutulmaz izler bırakmaktadır. Bugün, Osmanlıda çocukları oruç ibadetine alıştırmak için yapılan Tekne Orucu ile onları tanıştırdık. Aslında her çocuk oruç tutan anne babasına özenir ve kendisinin de sahura kaldırılmasını ve oruç tutmasını ister. Bu Ramazan’ın aileye vermiş olduğu mutluluk ve bereketin bir göstergesidir. Bu sevinç ve mutluluğa onlar da ortak olmak ister. Bugün bizler Golcük genelindeki ilkokullarımızda çocuklarımızdaki bu isteği göz ardı etmedik onlara bir Osmanlı geleneği olan Tekne Orucu adı verilen oruçla tanıştırdık. Biz büyüklerin bile adını ilk defa duyduğu bu oruçta aile çocuğunu sahura kaldırır, beraber sahur yaparlar ve anne-baba akşam ezanıyla, çocuk da öğle ezanıyla orucunu açar. Hatta tutmuş olduğu orucun sevabını ailesine hediye eder, ailesi de ona küçük hediyeler alır veya harçlık verir. Bunlar çocukları oruç ibadetine alıştırmak için uyguladığımız güzelliklerdedir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yürütmekte olduğu Değerler Eğitimi Projesi kapsamında Bugün Denizevler İlkokulumuzda başlattığımız Tekne Orucu çalışmamız diğer okullarımızla da devam edecektir. Gönüllülük esası ile yürüttüğümüz bu çalışmada emeği geçen Okul yöneticilerimize, okul aile birliği yönetim kuruluna, velilerimize ve yarınlarımız olan çocuklarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.